Βαλεντίνος Τζέκας: Ο νεαρός, φημισμένος Λαρισαίος που νίκησε τα «Fake News», μας βάζει στο περίπλοκο μυαλό του

milonas 728x90 1
FCO Banner 728x110 1

Η Λάρισα μπορεί να είναι πολύ περήφανη για τον Βαλεντίνο Τζέκα. Ένα δικό της παιδί, μόλις 21 ετών σήμερα που η φήμη του έφτασε μέχρι την Αμερική πριν εμείς προλάβουμε να τον μάθουμε καν…

Είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που επηρεάζει όσους ασχολούνται με το Ιντερνετ, τα fake news , δηλαδή τις ψευδείς ειδήσεις.

Πως μπορεί να ξεχωρίσει κανείς ποια είδηση που διαβάζει στο διαδίκτυο είναι αληθής ή όχι; Μέχρι πρότινος κανείς δεν μπορούσε να το κάνει, μέχρι που ήρθε να δώσει λύση στο πρόβλημα ο Λαρισαίος Βαλεντίνος Τζέκας. Είναι φοιτητής του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ανέπτυξε μια καινοτόμο εφαρμογή που εντοπίζει τις ψευδείς ειδήσεις, μάλιστα την είχε παρουσιάσει στο Ευρωκοινοβούλιο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η δεύτερη έκδοση του προγράμματος FightHoax και αναλύει τα άρθρα ειδήσεων παρουσιάζοντας κατά πόσο το κάθε άρθρο είναι αξιόπιστο. Η πλατφόρμα αυτή λειτουργεί μάλιστα με ποσοστό ακριβείας 89%.

Ο Τζέκας ξεκίνησε να γράφει κώδικα στα 12, απέκτησε βασικές γνώσεις hacking στα 15 του, ενώ στα 18 του δημιούργησε την πρώτη του startup, επ’ ονόματι Near, η οποία παρουσιάστηκε από διεθνή ΜΜΕ όπως το Forbes, το SXSW κλπ. και τελικά

Προσπαθήσαμε να διεισδύσουμε στο μυαλό του, με την συζήτηση που είχαμε μαζί του και η αλήθεια είναι ότι μας παρέσυρε (όσο είναι εφικτό για το δικό μας …μυαλό) στα δύσβατα μονοπάτια του εγκεφάλου του.

Συνέντευξη στην Αθανασία Παύλου

Βαλεντίνο, όσο πιο απλά μπορείς να μας εξηγήσεις, τι είναι αυτή η παγκόσμια καινοτομία που ονομάζεται FightHoax

Το FightHoax είναι μια σειρά καινοτόμων εργαλείων που στο επίκεντρο είναι η ταχύτατη ανάλυση ειδήσεων. Κάποιες χαρακτηριστικές δυνατότητες του είναι η ανάλυση και ο εντοπισμός της υπερβολικής προπαγανδιστικής γλώσσας, τις πολιτικές προκαταλήψεις της πηγής/αρθρογράφου αλλά και τα αισθήματα που απορρέουν από ένα άρθρο, όπως φόβος και οργή προς κάποιο άνθρωπο. Μπορούμε να “διαβάσουμε” χιλιάδες άρθρα, μέσα σε μερικά λεπτά. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο FightHoax.com.

Πως είναι να ασχολείται το περιοδικό Forbes μαζί σου και με τα κατορθώματά σου όταν είσαι μόλις 18 και από μια επαρχιακή πόλης της ταλαιπωρημένης Ελλάδας;

Ήμουν 18 όταν ουσιαστικά έκανα τη συνέντευξη με το Forbes. Πλέον είμαι 21 και νιώθω πιο έτοιμος από ποτέ. Δεν έχει σημασία το πως μεγάλωσες ή από το που είσαι, μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου, αργά ή γρήγορα. Οι συνεντεύξεις δεν σημαίνουν πολλά. Τα αποτελέσματα σημαίνουν τα πάντα.

Ποια τα σχέδια σου για το άμεσο ή και για το πιο μακρινό μέλλον;

Ο στόχος μου για την εταιρεία του FightHoax, στο βάθος του χρόνου είναι να εξελιχθεί σε ένα “Έξυπνο Εγκέφαλο” που θα συλλέγει και αναλύει χιλιάδες ειδήσεις κάθε μέρα και θα μπορεί να εξάγει πραγματική γνώση, μέσα από το χάος του Ίντερνετ.

Που θα ήθελες ιδανικά, να συνεχίσεις να ζεις και να εργάζεσαι τα επόμενα χρόνια;

Βοστώνη, San Fransisco, Νέα Υόρκη. Ιδανικά κάπου που οι άνθρωποι να ενστερνίζονται τις ίδιες ιδέες και φιλοδοξίες. Στην Ελλάδα θα χρειαστούμε αρκετά χρόνια να “φτιάξουμε” το brain drain. Πρέπει ο καθένας να συνεισφέρει όσο μπορεί!

Λόγω της μεγάλης ιδέας που συνέλαβες, κατάφερες να γνωρίσεις πολλούς ανθρώπους που ίσως δεν φανταζόσουν ποτέ… Ποιος σε εντυπωσίασε περισσότερο;

Ο Ομπάμα έχει μια αρκετά ενδιαφέροουσα προσωπικότητα. Επίσης, ο τρόπος που μιλάει, έχει  πειθώ. Τον είδα πρώτη φορά στο Austin του Τέξας στα 18 μου και στο Σταύρος Νιάρχος νομίζω στα 20.

Από εκεί και πέρα, ο Alan Emtage που είναι και Advisor στο FightHoax, είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και μηχανικός. Ήταν μέσα στους πρώτους που δημιούργησαν το Internet και μαζί με θρύλους, όπως τον Tim Berners-Lee, φτιάξανε τη τεχνολογία του URL. Ζω με τη λογική πως ποτέ δεν ξέρεις αν ο επόμενος άνθρωπος που θα γνωρίσεις, θα σου αλλάξει τη ζωή.

Ο κόσμος έχει τόσο πολύ ανάγκη τη σήμερον ημέρα το ψέμα, τα Fake news; Και γιατί πιστεύεις;

Όλους μας αρέσουν τα γλυκά ψέματα παρά οι πικρές αλήθειες. Είναι στη φύση μας το να θέλουμε να ακούμε αυτό που εμείς επιλέγουμε σαν επιθυμητό. Είναι κάτι αρκετά επικίνδυνο και οφείλουμε να κάνουμε πράγματα που μας φοβίζουν και να κοιτάμε τις καταστάσεις στα μάτια. Στην τελική, κανένας δειλός δεν έφτασε μακριά. Απλά είναι χαρούμενος επιφανειακά, κάτι που αργά ή γρήγορα, φεύγει.

Δεν ξέρω αν το έχεις συνειδητοποιήσεις ακόμη, αλλά θα μείνεις στην ιστορία ως ο «πολέμιος» των Fake News, διόλου μικρή υπόθεση… Αλήθεια το έχεις αντιληφθεί;

Δεν με ενδιαφέρει αρκετά η αλήθεια είναι. Αν με θυμάται ο κόσμος κάπως θέλω να είναι σαν κάποιος που βοήθησε, άμεσα ή έμμεσα. Θέλω να είμαι απλά χαρούμενος με τους ανθρώπους μου, να κάνω αυτό που αγαπάω και όλα τα άλλα είναι ιστορίες για τα μελλοντικά εγγόνια.

ι θα ήθελες να συμβουλεύεις τους νέους από την Ελλάδα που ίσως θέλουν να κάνουν κάτι παρόμοιο με εσένα αλλά δειλιάζουν;

Η ηλικία μέχρι τα 24 είναι αυτή που μπορούμε να ρισκάρουμε τα πάντα χωρίς να έχουμε στο νου μας οικογένεια, παιδιά και γάμο. Give your dreams a try before you are too tired!

*** Οι φωτογραφίες είναι του Αλέξανδρου Κατσή από το VICE

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!