ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η απάντηση Τσίπρα στον Ανδρέα Γιουρμετάκη για τις σχέσεις του με τον αγροτικό κόσμο

ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας αλλά και το κατά πόσο η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που δημιούργησε προς αυτόν, εστίασε στην ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ανδρέας Γιουρμετάκης.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Γιουρμετάκη στη σημερινή συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της ΔΕΘ: «Θα αναφερθώ στον αγροτικό κόσμο για τον οποίο ακούσαμε  χθες πάλι εξαγγελίες. Όσο ήσασταν στην αντιπολίτευση είχατε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον αγροτικό κόσμο. Ήταν άλλωστε η εποχή που υιοθετούσατε με ευκολία αιτήματα όλων των κλάδων και δημιουργούσατε προσδοκίες σε όλο το κοινωνικό σώμα. Με το που γίνατε κυβέρνηση για τα όσα άλλαξαν στην ζωή των αγροτών, επικαλεστήκατε τις συμφωνίες με τους δανειστές και την αδυναμία σας να ξεπεράσετε πράγματα που προέβλεπαν αυτές οι συμφωνίες. Έτσι ήρθαν μεγάλες εισφορές, υψηλή φορολογία και πλειστηριασμοί, που αν ζούσατε στην ελληνική επαρχία θα αντιλαμβανόσασταν ότι αφορά πολύ μεγάλο αριθμό ελευθέρων επαγγελματιών, πολιτών και αγροτών.

Ερωτώ λοιπόν, αν νιώθετε ότι ανταποκριθήκατε στις προσδοκίες που δημιουργήσατε με τις υποσχέσεις που δώσατε πριν γίνετε κυβέρνηση και υπό αυτό το πρίσμα να νιώθετε ότι θα βαρύνει αυτό το γεγονός στην αποδοχή των εξαγγελιών που κάνατε χθες».

Η απάντηση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα: «Την αποδοχή θα την δούμε στην πορεία. Αναφέρεστε σε εξαγγελίες που γίνανε τον καιρό που ήμασταν στην αντιπολίτευση. Ξεχνάτε όμως ότι μεσολάβησε ένα εξάμηνο διάστημα όπου υπήρξε μια πολύ σκληρή μάχη. Κάποιοι μας κατηγορούν ότι πρέπει να τη δώσουμε και την δώσαμε και φτάσαμε τα πράγματα στα άκρα. Δεν θα το σχολιάσω άλλο αυτό. Θα σας απαντήσω για τον αγροτικό κόσμο και για την πολιτική μας πάνω σε αυτόν τον χώρο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα προβλήματα είναι πολλά, δυσεπίλυτα, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στον αγροτικό χώρο, αλλά δεν είναι η εικόνα σήμερα αυτή που ήταν μέχρι το 2014, που είχαμε μια τάση ερήμωσης της περιφέρειας και των αγροτικών περιοχών. Καταφέραμε να εξορθολογίσουμε τις πληρωμές. Οι αγρότες γνωρίζουν ότι πληρώνονται στην ώρα τους τις αποζημιώσεις, τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Μάλιστα την προηγούμενη χρονιά πληρώσαμε και χρέη απλήρωτα από το 2008.  Αυτό έχει δημιουργήσει μια αίσθηση εξορθολογισμού και δυνατότητας ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο. Επίσης, με το φορολογικό που φέραμε, θεσπίσαμε το αφορολόγητο τόσο σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις, πρώτου πυλώνα στο σύνολο, επιδοτήσεις δεύτερου πυλώνα στα 12.000 ευρώ αλλά και στο αφορολόγητο στους αγρότες σε σχέση με τα εισοδήματά τους αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους πολίτες το οποίο σε σχέση με αυτά που δηλώνουν δημιούργησε δυνατότητες φορολογικής ελάφρυνσης. Ήταν η μόνη κατηγορία που τα 3 αυτά τα χρόνια είδε μεγάλες ελαφρύνσεις. Διότι το 88% των αγροτών δήλωναν τέτοιο ποσό που είχαν αφορολόγητο. Θεσπίσαμε την λεγόμενη εθνική σύνταξη στα 3.84 ως βάση υπολογισμού που θα δώσει την δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να πάρει μια σύνταξη της προκοπής. Άρα δεν συμφωνώ καθόλου μαζί σας στο ότι υπάρχει απόσταση, υπάρχει κενό, το οποίο φαίνεται, φαίνεται από τις αντιδράσεις. Θυμάστε τις κινητοποιήσεις το 2015, το χειμώνα, το ’16, το ίδιο και πέρσι. Υπάρχει μια σταδιακή τάση ελάφρυνσης και ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος.

Επίσης να μιλήσω για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου με στοχευμένες ενέργειες, υπήρξε η δυνατότητα των 120 δόσεων σε αγρότες, όπου είχαν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας εξαιτίας του ξεπουλήματος που υποθήκευσε τις γαίες τους. Άρα τα 3 αυτά χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα, σίγουρα μένουν να γίνουν και άλλα πολλά, γι’ αυτό και εμείς χθες εξαγγείλαμε για παράδειγμα, ένα θετικό κίνητρο για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Δηλαδή, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους είναι συνεταιρισμένοι αγρότες ή για τους συνεταιρισμούς. Βεβαίως πρέπει να γίνουν και άλλες προσπάθειες που θα επιχειρήσουμε με σχέδιο και επιμονή, διότι πράγματι, ο αγροτικός κόσμος, πρέπει να ενισχυθεί, αποτελεί εθνικό στόχο το να μείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους και να τα καλλιεργούν, εθνικός στόχος είναι να ενισχύσουμε την παραγωγή, αυτό όμως προϋποθέτει και ένα συνολικότερο μοντέλο ανασυγκρότησης της παραγωγής, ένα ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο και έχουμε και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα».

Δείτε το βίντεο:

newsroom onlarissa.gr

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 2
error: Content is protected !!