Προειδοποίηση για «λουκέτο» στη Μόρια, κρίθηκε επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία

ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θεωρείται ο χώρος λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια Λέσβου, σύμφωνα με αιτιολογημένη Γνωμοδότηση – Εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, η οποία βασίστηκε σε εκθέσεις αυτοψίας υπαλλήλων του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας.

KEN 2

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση της περιφέρειας βορείου Αιγαίου.

Έτσι με απόφαση της περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, τάσσεται προθεσμία 30 ημερολογιακών ημερών στο αρμόδιο υπουργείο, για την αποκατάσταση όλων των σχετικών προβλημάτων, όπως αυτά λεπτομερώς αναφέρονται στην απόφαση.

Ειδάλλως, και μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αυτής, έστω και για ένα εκ των αναφερομένων προβλημάτων, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα προβεί στην απαγόρευση λειτουργίας του Κ.Υ.Τ στη Μόρια κατά τα προβλεπόμενα από τον Νόμο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη απόφαση που στάλθηκε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και κοινοποίηθηκε στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, στην εισαγγελία Μυτιλήνης και στην αστυνομική διεύθυνση Λέσβου, ο χώρος λειτουργίας του ΚΥΤ στη Μόρια θεωρείται ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον καθώς:

1. Στην είσοδο του κέντρου διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων, τα οποία οδηγούνται στον παρακείμενο χείμαρρο ανεπεξέργαστα και μέρος από αυτά διοχετεύονται και στο δρόμο. Επιπλέον διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων σε άλλο σημείο του χειμάρρου από σπασμένους αγωγούς αποχωρητηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον γενικότερα.

2. Διαπιστώθηκε ότι ο χώρος παρουσιάζει συνθήκες συγχρωτισμού (λόγω μεγάλου αριθμού πληθυσμού προσφύγων-μεταναστών) στους χώρους διαμονής τους (έως 15 άτομα στους οικίσκους και έως 150 σε κάθε σκηνή) με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Επίσης διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας λόγω της αδυναμίας επιμελούς καθαριότητα των χώρων διαμονής.

3. Διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία στο χώρο των αποχωρητηρίων, στάσιμα ύδατα και πληθώρα εντόμων υγειονομικής σημασίας με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινής κατάστασης.

4. Ο υπαίθριος χώρος του ανωτέρω Κέντρου παρουσιάζει ρυπαρότητα συνοδευόμενη με πλήθος εντόμων υγειονομικής σημασίας λόγω των απορριμμάτων που υπάρχουν συσσωρευμένα στους κάδους και έξω από αυτούς με αποτέλεσμα έντονη δυσοσμία λόγω σήψης (παρουσία σκουληκιών).

5. Σε ελαιόκτημα πλησίον του Κέντρου διαπιστώθηκε επέκταση αυτού, με πλήθος σκηνών όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη πληθώρας διάσπαρτων απορριμμάτων.

6. Ο χώρος προσφοράς των γευμάτων στους φιλοξενούμενους, είναι ακατάλληλος καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.

7. Παρά τις προηγηθείσες αυτοψίες κατά τις οποίες δόθηκαν προτάσεις λήψης μέτρων συμμόρφωσης, ο χώρος του ΚΥΤ εξακολουθεί να μην πληρεί τους όρους της σχετικής νομοθεσίας.ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!