«Φτάνουν τα λόγια και τα ξόρκια για το κλίμα»

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟΤο φετινό καλοκαίρι αποδεικνύει περίτρανα ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε ορατό κίνδυνο. Η παρατεταμένη ξηρασία στη βόρεια Ευρώπη και οι ασυνήθιστες έντονες βροχοπτώσεις στη νότια έχουν προκαλέσει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα με εκκλήσεις προς τους πολιτικούς για λήψη μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν την ολοκλήρωση της διάσκεψης για το κλίμα στο Μπανγκόκ, τελευταίος γύρος πριν την παγκόσμια διάσκεψη των ΗΕ στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, οι ΗΠΑ παρά το ότι έχουν καταγγείλει τη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, έβαλαν προσκόμματα.

«Ο Πλανήτης πεθαίνει»

Στη Γαλλία, όπου πολιτικοί μαζί με την παγκόσμια κοινότητα καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την εφαρμογή της Διεθνούς Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα, οι κάτοικοι έδειξαν την δική τους αποφασιστικότητα με διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ήταν χωρίς προηγούμενο η κινητοποίηση των πολιτών για το κλίμα. Στο Παρίσι αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις πάνω από 100.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους με συνθήματα όπως «κουνηθείτε, ο Πλανήτης πεθαίνει», « το ΑΕΠ σημαίνει μόλυνση», «σώστε ένα δένδρο, φάτε ένα λομπίστα». Ήταν η πιο μεγάλη πορεία για το κλίμα, μια «πορεία επιβίωσης» σύμφωνα με τα συνθήματα.

Όλα ξεκίνησαν με ένα κάλεσμα μέσω Facebook του 27 χρονου Μαξίμ Λελόνγκ, που ανάρτησε στις 28 Αυγούστου, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του υπουργού Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό. Η πικρή διαπίστωση του Ιλό ότι ένιωθε μόνος, γιατί δεν υπήρχε μια δομημένη κοινωνία ικανή να κατέβει στους δρόμους για να υπερασπισθεί την βιοποικιλότητα, προκάλεσε το ηλεκτροσόκ για τη χθεσινή απροσδόκητη κινητοποίηση.

Εκκλήσεις από 700 επιστήμονες

Παράλληλα, με χθεσινό μήνυμα «SOS-έκτακτη ανάγκη για το κλίμα» στην εφημερίδα Libération, 700 επιστήμονες συνυπογράφουν έκκληση προς τις πολιτικές ηγεσίες «να σταματήσουν τα λόγια και τα ξόρκια και να προχωρήσουν σε δράσεις για μια κοινωνία χωρίς άνθρακα και να γίνουν τα ζητήματα του κλίματος προτεραιότητα για την κυβέρνηση», ώστε να εφαρμόζονται οριζόντια σε όλες τις υπουργικές αποφάσεις, μοιάζει να είναι πλέον το ξεκάθαρο αίτημα των πολιτών.

Ο Νικολά Ιλό ενθάρρυνε με χθεσινό tweet γράφοντας: «Οι πολίτες που στη Γαλλία αλλά και παγκόσμια κινητοποιούνται, έχουν τη δύναμη να σπρώξουν προς την αλλαγή για το μέλλον των παιδιών μας. Συνεχίστε να υψώνετε τη φωνή σας».

Πηγή dw


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018, 07:23

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!