ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κόκκαλης: Εθνική μας πολιτική για τη φέτα, η σύναψη εμπορικών συμφωνιών που θα την προστατεύουν


Την πεποίθηση πως “η εθνική πολιτική για τη φέτα είναι η σύναψη εμπορικών συμφωνιών που προστατεύουν το εθνικό μας προϊόν” εξέφρασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, εγκαινιάζοντας την Πανελλήνια Διοργάνωση “Φέτα 2018” στην Ελασσόνα.

Όπως εξήγησε το κυβερνητικό στέλεχος, “η κατοχύρωση και προστασία των πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές βρίσκεται σταθερά πολύ ψηλά, τόσο στην ατζέντα των συζητήσεων στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., όσο και στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μας, η οποία με σειρά παρεμβάσεων και επαφών της με τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταστήσει απολύτως σαφείς τις ελληνικές θέσεις και προσδοκίες.

Η «μάχη» για την αποτελεσματική προστασία των ελληνικών Γεωγραφικών Ενδείξεων και ιδιαίτερα της ναυαρχίδας αυτών της ΠΟΠ Φέτα είναι διαρκής.

Η προστασία σε ότι αφορά τις Ονομασίες Προέλευσης και τις Γεωγραφικές Ενδείξεις των Ελληνικών Προϊόντων περνάει:

–  σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την αποδοχή και ομοιόμορφη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε και για όλες τις περιπτώσεις,  ενώ

– σε ότι αφορά τις Τρίτες Χώρες,  από την σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της Ε.Ε και αυτών με σκοπό την επαρκή προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) της Ε.Ε.”

Σε κατηγορηματικό τόνο, ο Λαρισαίος υφυπουργός τόνισε πως με το τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τις αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε άλλες διακρατικές συμφωνίες, “δεν δίνεται καμία επιπλέον άδεια παραγωγής για φέτα. Όσοι άλλοι αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή τέτοιου είδους τυριού είναι υποχρεωμένοι να εξηγούν στη συσκευασία ότι πρόκειται για είδος ή τύπου ή στυλ ή απομίμηση φέτας και υπό την προϋπόθεση ότι σε τέτοιου είδους προϊόντα πρέπει να αναφέρεται η γεωγραφική προέλευσή τους”.

Ο κ. Κόκκαλης συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία ανάδειξης του τοπικού προϊόντος με ισχυρότατη δυναμική, σημειώνοντας παράλληλα πως στην περαιτέρω ανάπτυξη της παραδοσιακής τυροκομίας, θα συνδράμει και η δημιουργία και λειτουργία από φέτος Σχολής Γαλακτοκομίας στην Ελασσόνα, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του δήμου Ελασσόνας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 4
error: Content is protected !!