Το στίγμα της σημερινής ΝΔ, ένας νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός

milonas 728x120

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να κρύψει τον πυρήνα της προγραμματικής του πρότασης, που συνιστά μία σκληρή αντικοινωνική, νεοφιλελεύθερη πρόταση, η οποία σε πάρα πολλές πλευρές υιοθετεί και συναντάται με έναν ακροδεξιό λόγο, ιδιαίτερα στα προσφιλή για αυτόν θέματα που αφορούν είτε τα ζητήματα ασφάλειας, είτε τα εθνικά θέματα» ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Αυτό είναι το στίγμα της σημερινής Νέας Δημοκρατίας, ένας νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός» είπε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Υπογραμμίζω το “λαϊκισμός” γιατί αφορά μία ασυνάρτητη πολιτική φοροελαφρύνσεων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που χαρακτηρίζονται από μία αντικοινωνική, νεοφιλελεύθερη προσέγγιση στην υγεία, την εκπαίδευση, τα εργασιακά, την τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά.».

Σχετικά με την πρόθεση που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ να μην υπερισχύσουν οι κλαδικές συμβάσεις των επιχειρησιακών, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «αυτή είναι μία γνωστή συζήτηση από παλιά, που ουσιαστικά έρχεται να ανατρέψει την έννοια και τη λογική της συλλογικής διαπραγμάτευσης σε κλαδικό επίπεδο».

«Εκεί πάνω “κόλλησαν” τα διάφορα σωματεία που είχαν ξεφυτρώσει τα χρόνια της κρίσης, ιδιαίτερα σε διάφορους ανθηρούς κλάδους της οικονομίας. Στον τουρισμό, πήγαινε ο κάθε επιχειρηματίας με τον λογιστή, τη γυναίκα του, στο τέλος της σεζόν έφτιαχναν ένα σωματείο 5-6-7 ανθρώπων, υπέγραφαν μία σύμβαση και όταν πριν το Πάσχα υπογράφονταν οι νέες συμβάσεις γίνονταν με αυτό το καθεστώς. Αυτή ήταν η πρακτική που υπήρχε… η κατάλυση της κλαδικής σύμβασης» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συμβασιούχων, τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης «κρύφτηκε» και αναφέρθηκε στο εύκολο κομμάτι, δηλαδή τους συμβασιούχους που προσλαμβάνονται για οκτώ μήνες μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ και πρέπει να αντικατασταθούν από άλλους, όπως και γίνεται.

Για τον τομέα της καθαριότητας, υποστήριξε ότι το υπουργείο Εσωτερικών (όταν ήταν ο ίδιος υπουργός) έδωσε λύση. «Είπαμε “στοπ” στη διαδικασία των οκταμήνων, μόνιμες θέσεις εργασίας. Μέσα στις επόμενες ημέρες ανακοινώνονται οι τελικοί, οριστικοί πίνακες και θα έχουμε κλείσει ένα μεγάλο ζήτημα στην τοπική αυτοδιοίκηση» επισήμανε.

Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε να αποσαφηνίσει τι θα κάνει με τους συμβασιούχους των 10, των 15, των 16 ετών, που -όχι με δική τους ευθύνη- καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είναι στις ίδιες θέσεις.

Αναρωτήθηκε τι θα κάνει άραγε ο πρόεδρος της ΝΔ με τους 3.000 εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήταν συγκεκριμένος λέγοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Και η ρύθμιση που ετοιμάζεται είναι για να αποκαταστήσει αυτούς τους ανθρώπους, μέσα από την μετατροπή της εργασιακής σχέσης. «Θα ήταν άδικο να πούμε μετά από 16 χρόνια “εσάς σας βάζουμε στην άκρη”, έχουμε επενδύσει σε αυτούς, έχουν μία τεχνογνωσία» σημείωσε.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης κρατάει εσκεμμένα θολό το τι επιδιώκει για το ασφαλιστικό. «Κι αυτό όχι επειδή δεν έχει άποψη, αλλά επειδή τελικά θεωρεί ότι στον βωμό της δικής του αντίληψης περί ανταγωνιστικότητας θα μπορούμε να έχουμε μία χωρίς όρια μείωση ασφαλιστικών εισφορών, το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, αυτά που μπορεί πρόσκαιρα να ευνοούν κάποιους επιχειρηματικούς κλάδους, αλλά ουσιαστικά οδηγούν στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και σε μία στρεβλή ανάπτυξη. Η νέα ανταγωνιστική πρόταση για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η περαιτέρω συμπίεση του εργασιακού κόστους» εξήγησε.

Για τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα καταργήσει την απλή αναλογική στις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι θα παραμείνει προσωπική επιθυμία του και τόνισε: «Η ψήφιση και πολύ περισσότερο η εφαρμογή -για πρώτη φορά- της απλής αναλογικής στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Δεν μπορεί να γυρίσουμε πίσω στην εποχή των μονοπαραταξιακών πλειοψηφιών και αντιλήψεων. Διαμορφώνεται μία νέα κουλτούρα συνεργασιών στο πολιτικό μας σύστημα, την έχει ανάγκη ο τόπος, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στο πεδίο της αυτοδιοίκησης. Θα είναι δημιουργικό, απελευθερωτικό, διαπαιδαγωγητικό, θα εισάγει νέους όρους αναπαραγωγής του πολιτικού συστήματος. Σε αυτό το επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης δίνει μάχη οπισθοφυλακής».

fbq('init', '1706173679639449'); fbq('track', "PageView");

$.getScript("http://connect.facebook.net/en_US/sdk.js", function(){ FB.init({ appId: '219378041527087', cookie: true, xfbml: true, version: 'v3.0' }); facebookAPILoaded = true; }); }

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!