Η πλειοψηφία των Γερμανών διαφωνεί με την αναβάθμιση του Χανς-Γκέοργκ Μάασεν σε υφυπουργό

FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1Μόλις ο ένας στους έντεκα Γερμανούς εγκρίνει την αναβάθμιση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν σε υφυπουργό Εσωτερικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Ενώ την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), με την αρχηγό του Αντρέα Νάλες να επικρίνεται για την στάση της από στελέχη που ζητούν ακόμη και την αποχώρηση του κόμματος από τον μεγάλο συνασπισμό.

Όπως αναδεικνύεται στην δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, το 57% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο κ. Μάασεν δεν έπρεπε να παραμείνει αρχηγός της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, αλλά δεν έπρεπε και να προαχθεί σε υφυπουργό. Στην ίδια έρευνα, το 18% δηλώνει μεν ότι ήταν λάθος η αναβάθμισή του, αλλά θεωρεί ότι έπρεπε να παραμείνει στη θέση του.

Η «υπόθεση Μάασεν» φαίνεται πάντως ότι αφήνει «τραυματισμένους», άλλον λιγότερο και άλλον περισσότερο, και τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί «κακή» την διαχείρισή τους, ενώ «καλή» χαρακτηρίζει την στάση που τήρησαν η Άγγελα Μέρκελ το 15%, ο Χορστ Ζεεχόφερ το 18% και η Αντρέα Νάλες το 21%.

Η αρχηγός του SPD ωστόσο έχει τώρα να αντιμετωπίσει τα στελέχη του ίδιου του κόμματός της, που αμφισβητούν τους χειρισμούς της στην υπόθεση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος διέψευσε δημοσίως την καγκελάριο Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε «ανθρωποκυνηγητό» μεταναστών από ακροδεξιούς στο Κέμνιτς της Σαξονίας. Η Αντρέα Νάλες τις τελευταίες ημέρες ζητούσε επίμονα την αποπομπή του από την Υπηρεσία, ενώ μόλις το Σάββατο, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση, είχε δηλώσει: «Ο Μάασεν πρέπει να φύγει και σας λέω ότι θα φύγει».

Σε επιστολή της προς τα περίπου 460.000 μέλη του SPD, η κυρία Νάλες δικαιολόγησε την στάση της τονίζοντας ότι «δεν άξιζε να θυσιάσουμε την κυβέρνηση επειδή ο Χορστ Ζεεχόφερ ήθελε να τοποθετήσει έναν υπάλληλο που εμείς θεωρούμε ακατάλληλο». Το ίδιο δήλωσε η κυρία Νάλες μιλώντας αργά χθες το βράδυ σε εκπομπή του ZDF, όπου υποστήριξε ότι για μία ακόμη φορά ο κ. Ζεεχόφερ προκαλεί προβλήματα στην λειτουργία του κυβερνητικού συνασπισμού. «Μας ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται τον Μάασεν. Και ο κανόνας είναι ότι κάθε υπουργός επιλέγει τους υφυπουργούς του. Αυτή λοιπόν ήταν απόφαση του Χορστ Ζεεχόφερ. Και όταν δεν είναι σωστή, τότε η κυρία Μέρκελ μπορεί να βάλει βέτο, αλλά δεν το έκανε», επέμεινε η κυρία Νάλες.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018, 04:06

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!