ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η μαρίνα του Βόλου, το νέο λιμάνι, το μέλλον της πόλης

stergiou
fotou
728x110 3

Η νέα πρόταση του αρχιτέκτονα Σωτήρη Γιαμάκου, επισημαίνει μια νέα οπτική με βασικό άξονα και πάλι την μαρίνα, που επαναπροσδιορίζει όμως την πολεοδομική συγκρότηση του Βόλου, επαναχωροθετεί την εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού και πολύ περισσότερο δίνει μια υπεραξία στην νέα παράκτια ακίνητη περιουσία που δημιουργείται!!! Η εν λόγω εναλλακτική πρόταση θέτει εκ νέου την επανεξέταση της ανάγκης  μετεγκατάσταση του εμπορικού λιμανιού του Βόλου στην περιοχή του Αλμυρού.

728X100 3

H οραματική πρόταση, ανακατατάσσει και επαναπροσδιορίζει στον δυτικό τομέα της πόλης, το χώρο κατοικίας, το χώρο αναψυχής και το χώρο εμπορευματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων σε τέτοιο βαθμό που ο οικονομικός αντίκτυπος σε επίπεδο νέων θέσεων απασχόλησης και ταυτότητας της πόλης  έχει άμεσα αποτελέσματα στους δείκτες της ανεργίας και του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της.

Η εκβάθυνση κι εκσκαφή της σημερινής χερσαίας ζώνης του λιμανιού στη νοτιοδυτική πλευρά θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα θετικών εξελίξεων για την ελεύθερη ανάπτυξη ακινήτων στην περιοχή με πολύ υψηλή προστιθέμενη αξία λόγω της γειτνίασης με την ζώνη του λιμανιού.

Ο γενικότερος πολεοδομικός σχεδιασμός του Βόλου επαναπροσδιορίζεται κι ένα μεγάλο χερσαίο μέτωπο αποκτά τεράστια αξία και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μεγέθυνση της πόλης, όχι στη βάση μιας «υπνούπολης»-κατοικίας, αλλά πολύ περισσότερο με δραστηριότητες που δίνουν όραμα και πραγματική ελπίδα μέσα από την ανάκαμψη της μεταποίησης, του τουρισμού, του νέου τουριστικού προϊόντος και της μαρίνας.

Τα βασικά οφέλη που εκτιμάται ότι επιτυγχάνονται από αυτήν την καινοτόμα πολεοδομική ανασυγκρότηση, είναι:

–          Η δημιουργία ενός μεγάλου βιώσιμου εμπορικού λιμανιού και η εξυπηρέτηση της βιομηχανικής περιοχής με χαμηλό κόστος λόγω του γεγονότος ότι δεν χρειάζεται να μετακινηθούν τα εμπορευματοκιβώτια π.χ. με φορτηγά από το λιμάνι μέσα από την πόλη, απλά απευθείας να εξυπηρετούνται οι επιχειρήσεις στο εσωτερικό της βιομηχανικής περιοχής

–          Η εκκένωση της περιοχής του σημερινού λιμανιού και η ταυτόχρονη ανάδειξη χώρου για δημιουργία μαρίνας σκαφών αναψυχής με τεράστια οικονομικά άμεσα κι έμμεσα οφέλη

–          Η δημιουργία νέου παραλιακού μετώπου και η δημιουργία χώρου ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο χώρο του τουρισμού, του εμπορίου και της εστίασης

–          Η ανάδειξη μιας περιοχής που σήμερα έχει χαμηλή πολεοδομική και εμπορική αξία

–          Η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας λόγω της επίτευξης της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων γύρω από το σύνολο των νέων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Συμπερασματικά, η σημερινή πρόταση σκοπεύει αφενός μεν να προσδιορίσει τη δυνατότητα για τακτοποίηση όλων των δραστηριοτήτων που απορρέουν από τη λειτουργία του λιμανιού, αφετέρου δε να τεκμηριώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης  όλης της  ακίνητης περιουσίας που σήμερα αποτελεί τη χερσαία ζώνη του λιμένα.  Πρόκειται για έργο πνοής για τον τόπο, τη Θεσσαλία, τη χώρα μας γενικότερα. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο δίνει όραμα και μέλλον στην πόλη του Βόλου.

01. ΘΑΛ. ΣΠΟΡ

02. ΚΑΥΣΙΜΑ

03. ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ

04. ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ

05. ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚ./ΡΥΜΟΥΛΚΑ

06. ΓΕΦΥΡΑ

07. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

08. SKRAP (Α΄ ΦΑΣΗ)

09. ΝΕΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ

10. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

11. ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

12. SKRAP

13. ΠΥΡΓΟΣ ΟΛΒ

14. ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ

15. ΠΥΛΗ ΠΟΛΗΣ

16. TERMINAL ΥΠΟΔΟΧΗΣ

17. ΝΗΣΙΔΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

18. ΝΗΣΙΔΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

19. ΖΩΝΗ ΜΙΚΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ

20. ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΙΝΑ

21. ΕΚΚΛΗΣΙΑ

22. ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΥΟ ΕΠΙΠΕΔΩΝ

23. ΖΩΝΗ ΜΙΚΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΔΥΟ ΕΠΙΠΕΔΩΝ

24. ΜΟΥΣΕΙΟ  ¨ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ¨

25. ΣΤΑΘΜΟΣ

26. ΘΕΑΤΡΟ

27. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

28. ΠΑΡΑΛΙΑ

29. Κ. ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΨΥΧΑΓΩΓΕΙΑΣ

30. ΑΚΤΟΠΛΟΐΑ

31. ΜΑΡΙΝΑ (PIANG)

32. ΔΙΑΧΕΙΜΑΝΣΗ YACHTING

33. ΤΕΡΜΙΝΑL ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ

34. ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ

35. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

36. ΕΚΘΕΣΙΑΚΌ ΚΕΝΤΡΟ

37. ΜΟΥΣΕΙΟ  ¨ΑΡΓΟΥΣ¨

38. ΠΑΡΚΟ

39. ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

40. ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

ΑΦΕΤΗΡΊΑ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΠΗΛΙΟΥ

ΠΕΖΟΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ / TRAM

error: Content is protected !!