ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι απέγινε με την «επανίδρυση της Ευρώπης;»KEN 4

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την ομιλία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν και τις πύρινες δηλώσεις του περί «επανιδρύσεως μιας κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης». «Τι έγινε μέσα σε αυτό το χρόνο;» γράφει η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle σε άρθρο της που φέρει τον τίτλο «Τι απέγινε με την επανίδρυση της Ευρώπης;».
Ακολουθεί το άρθρο της Deutsche Welle:

Ένα μοναχικό πλοίο πλέει στη Μεσόγειο με ήλιο και με καταιγίδα. Αυτό είναι το μοτίβο ενός διακοσμητικού χαλιού στον τοίχο του Μεγάρου των Ηλυσίων στο Παρίσι. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το έργο του σύγχρονου καλλιτέχνη Πιερ Αλεσίνσκι υπονοεί τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ομιλία του προέδρου Μακρόν και τις πύρινες δηλώσεις του περί «επανιδρύσεως μιας κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης».

Έκανε λόγο για έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών και έναν προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη, ο οποίος θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μακροπρόθεσμα από φορολογικά έσοδα. Προτάσεις είχε και για την άμυνα, προκρίνοντας ένα κοινό στρατιωτικό σώμα επεμβάσεων.

Η εικόνα της Ευρώπης ωστόσο έχει αλλάξει δραματικά μέσα σε ένα χρόνο. Η Ιταλία έχει μια κυβέρνηση λαϊκιστών, στην Αυστρία κυβερνά το επίσης αντιευρωπαϊκό κόμμα FPÖ. Στην Ευρώπη υπάρχουν διαμάχες σχετικά με την μετανάστευση και το Brexit. Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη αυτές αναμένεται να καθυστερήσουν πολύ ακόμα.

Εν τω μεταξύ ο Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκεται υπό πίεση όσον αφορά τον πρώην σωματοφύλακά του Αλεξάντρ Μπεναλά, ενώ η δημοτικότητά του μειώνεται. Ο ίδιος πάντως ισχυρίζεται ότι ακριβώς επειδή η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο «θα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας».

Η Ευρώπη να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από το ΝΑΤΟ

Ο Εμμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να βρει συμμάχους για να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από 16 μήνες ήταν ιδιαίτερα προσηλωμένος στη Γερμανία και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Και η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε αρκετός χρόνος μέχρι να σταθεροποιηθεί η κυβέρνησή της και να γίνει αποδεκτό από τη Γερμανία το σχέδιό του περί προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη. Σημασία έχει πάντως ότι η ιδέα του βρήκε ευρεία στήριξη ακόμα και εάν αυτή εντάσσεται στις ήδη υπάρχουσες δομές.

Επίσης στήριξη βρήκε και η ιδέα του για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας. Πριν από τρεις μήνες τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ανάμεσά τους και η Μεγάλη Βρετανία συμφώνησαν στη σύσταση ενός σώματος ταχείας επέμβασης σε περιόδους κρίσης. Ο στόχος του Εμμανουέλ Μακρόν είναι να γίνει πιο ανεξάρτητη η Ευρώπη από το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να εμπιστευθεί την ασφάλειά της μόνο στις ΗΠΑ», είχε πει ο ίδιος.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν σε οκτώ μήνες και ο αγαπημένος του αντίπαλος είναι ο ακροδεξιός Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Στόχος του είναι πριν από τις ευρωεκλογές να διχάσει τους Ευρωπαίους ακροδεξιούς γεγονός που βολεύει και τη Γερμανίδα καγκελάριο, μιας και το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν ανήκει στο συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην Ευρωβουλή, στο οποίο ανήκει και η CDU.

Πηγή: Deutsche Welle


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018, 10:04

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!