ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δύο μοναδικές παραστάσεις στη Λάρισα τον Οκτώβριο από ηθοποιούς κωφούς και με σύνδρομο down!

FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Δυο, πραγματικά, ξεχωριστές παραστάσεις θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Λαρισαίοι τον Οκτώβριο, στην Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης, σε μια θεατρική ενότητα που φέρει τον τίτλο «Το θέατρο κάνει τη διαφορά». Πρόκειται για τις παραστάσεις «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα», από την θεατρική ομάδα Εν Δυνάμει, που αποτελείται από ηθοποιούς με σύνδρομο Down και το έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, «Η μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου», από την θεατρική ομάδα Κωφών «τρελά Χρώματα».

«Πρόκειται για δυο συγκινητικές παραστάσεις, άκρως επαγγελματικές και καθόλου ερασιτεχνικές», εξηγεί στο onlarissa.gr η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου κα Κυριακή Σπανού. «Πρόκειται για υψηλή τέχνη και επιθυμία μας είναι τις παραστάσεις αυτές να τις δούνε όσο το δυνατόν περισσότεροι Λαρισαίοι και να τις αγκαλιάσουν», συμπληρώνει η κα Σπανού, κάνοντας ιδιαίτερη ευχαριστήρια αναφορά στην διοίκηση της Πινακοθήκης, η οποία «ανταποκρίθηκε κατευθείαν στο κάλεσμα του Θεσσαλικού Θεάτρου».

«Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα»

Η παράσταση της Θεατρικής ομάδας Εν Δυνάμει θα παρουσιαστεί στην Δημοτική Πινακοθήκη στις 5-6 και 7 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου και πρόκειται για μια παράσταση που απέσπασε θερμά σχόλια από κοινό και κριτικούς.

Οι «Εν δυνάμει» είναι μια ανεξάρτητη ομάδα ξεχωριστών νέων, συνομήλικων εθελοντών, γονιών και φίλων. Συστάθηκε από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου το 2008 με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο. Η ομάδα δημιουργίας «Εν δυνάμει» οργανώνει, αναπτύσσει και προωθεί μεικτές καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις, δίνει βήμα σε δημιουργικούς ανθρώπους, υποστηρίζει την ανοιχτή πρόσβαση στην τέχνη και ενισχύει τη διάθεση για συμμετοχή, προσφορά και συνεργασία.

Η παράσταση «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα» είναι βασισμένη σε μια σειρά από καθημερινές, “ξεχωριστές” ιστορίες για την αναπηρία, τη διαφορετικότητα και τους ανθρώπους γύρω από αυτήν.

«Η μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου»

H Θεατρική ομάδα Κωφών δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά-βαρήκοα άτομα. Μέσα από μια επταετή συστηματική ενασχόληση με την θεατρική δράση, σκοπός της ομάδας είναι να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και την θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά, την νοηματική γλώσσα παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου.

Σ’ αυτή την παράσταση, ο ηθοποιός ερμηνεύει μέσα από έναν διαφορετικό υποκριτικό κώδικα, με επιπρόσθετο «προσόν» την γλωσσική λειτουργία μιάς διαφορετικής, οπτικής γλώσσας -όπως είναι η γλώσσα της νοηματικής- και με στοιχεία που εμπεριέχουν παντομίμα, χορό, σωματικό θέατρο, commedia dell’ arte και νοηματική γλώσσα παράλληλα με φωνητική ερμηνεία! Μια παράσταση που είναι πραγματικά προσβάσιμη σε όλους!

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!