Οι Λαρισαίοι πάνε… Γκαλερί – Τι συμβαίνει σε έναν όμορφο χώρο τέχνης

milonas 728x90 1
FCO Banner 728x110 1

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Ποια η σχέση των Λαρισαίων με τις Γκαλερί τέχνης; Πόσοι από τους κατοίκους της πόλης γνωρίζουν και παρακολουθούν τα τεκταινόμενα σε έναν χώρο, που θεωρείται πως απευθύνεται σε λίγους; Ποια η κατάσταση που επικρατεί στη Λάρισα σε σχέση με τις μεγάλες ελληνικές πόλεις;

Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα γεννήθηκαν στο μυαλό μου διαβάζοντας τη νέα έκθεση που εγκαινιάστηκε πριν λίγο καιρό στην CASK, την γκαλερί που βρίσκεται μια ανάσα από το Φρούριο, εκεί όπου μια οικογένεια με μεράκι και αγάπη για την τέχνη επιμένει να προσφέρει απόλαυση σε όσους την αγαπούν.

Το βράδυ της Παρασκευής βρέθηκα εκεί και με οδηγό μου ένα νέο παιδί, τον αρχιτέκτονα Γιώργο Σαμαρά, προσπάθησα να πάρω απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που γεννήθηκαν στο μυαλό μου.

Είναι η τρίτη έκθεση του Σεπτεμβρίου, εδώ στην CASK;

Ναι, η έκθεση αυτή αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων, που διοργανώνονται κάθε Σεπτέμβριο στην γκαλερί μας, και οι οποίες είναι κάθε χρόνο αφιερωμένες κάθε φορά σε έναν διαφορετικό συγγραφέα, κείμενο, βιβλίο ή φιλολογικό περιστατικό.

Αυτά αποτελούν και την έμπνευσή σας;

Ναι, ακριβώς

Ποια η φετινή σας έμπνευση;

Φέτος έμπνευση μας αποτέλεσε ένα βιβλίο του Ισαάκ Ασίμοβ, ενός καθηγητή Βιοχημείας στη Βοστώνη, με τίτλο «Ακόμα και οι Θεοί». Ένας διάλογος του Ασίμοβ με έναν συνομιλητή του επιστήμονα, για το αν θα μπορούσε να υπάρξει ένα ισότοπο του πλουτωνίου, και η επισήμανση πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάτι τέτοιο, παρά μόνο εάν επικρατούσαν άλλοι φυσικοί νόμοι, οδήγησε τον συγγραφέα στην έμπνευση ενός παράλληλου κόσμου με τον δικό μας, που ζει και εξελίσσεται παράλληλα, κάτι δηλαδή που αποτελεί και μια συνθήκη πάνω στην οποία χτίζεται και η τέχνη.

Δηλαδή;

Η τέχνη αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα, όπως την εκλαμβάνει ο καλλιτέχνης, η οποία, τις περισσότερες φορές εξελίσσεται παράλληλα με τον δικό μας κόσμο.

Τι περιλαμβάνει η φετινή έκθεση;

Περιλαμβάνει έργα είκοσι ενός καλλιτεχνών, εκ των οποίων και δυο Λαρισαίων.

Ποιοι καλλιτέχνες;

Marc Charpentier, Χλόη Ακριθάκη, Αλέξης Ακριθάκης, Χρήστος Δεληδήμος, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Κατερίνα Κότσαλα, Χαράλαμπος Κουρκούλης, Τζένη Μπαμπαλή, Χρήστος Μπουρονίκος, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Ηλίας Παπαηλιάκης, Λίλα Πολενάκη, Μαρία Πολυζωίδου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Νίκος Σαμαράς, Νάνα Σαχίνη, Γιώργος Τσακίρης, Σοφία Τούμπουρα, Πυθαγόρας Χατζιανδρέου, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης και Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία της CASK;

Πριν πέντε χρόνια, από τον πατέρα μου. Είχαμε ξεκινήσει τότε με τον Θανάση Τότσικα.

Ποιο είναι το κοινό που έρχεται στην Γκαλερί; Ποιος ο μέσος όρος των επισκεπτών;

Υπάρχει ένα σταθερό κοινό περίπου διακοσίων ατόμων, ωστόσο πλέον αυξάνεται και εμπλουτίζεται ειδικά με νέους ανθρώπους. Υπάρχει κοινό που περίμενε να δει πράγματα και αυτό φαίνεται πλέον ξεκάθαρα. Η Λάρισα, επίσης, υπήρξε χώρος παραγωγής καλλιτεχνών. Το κοινό έρχεται με την όρεξη να μάθει. Υπάρχει ένα μέρος του κοινού που ξεκίνησε την επαφή του με την τέχνη εδώ.

Κάποιο χαρακτηριστικό της πόλης;

Στη Λάρισα υπάρχει μεγάλη διαδραστικότητα. Διαδραστικότητα τόσο ανάμεσα στην γκαλερί και στο κοινό, όσο και ανάμεσα στην γκαλερί και στον καλλιτέχνη.

Ως ποσοστό κοινού σε σχέση με την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη;

Η ποσόστωση είναι ίδια περίπου για ολόκληρη τη χώρα.

Ποιο το δικό σας στίγμα;

Σε μια εποχή όπου η δικτύωση είναι κάτι εύκολο, έχουμε αναγνωρίσιμο στίγμα τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη.

Τι είναι η Γκαλερί;

Ένας μεσάζων. Μια βιτρίνα που δίνει βήμα στον καλλιτέχνη, να παρουσίασει το έργο του στο κοινό.

Και τι είναι αυτό που κάνει ένα νέο άνθρωπο, στα 33 του, να ασχολείται με έναν τέτοιο χώρο;

Τα τελευταία 33 χρόνια είμαι τέκνο της τέχνης. Είναι η οικογένεια μου και το περιβάλλον μου που με έσπρωξαν στην τέχνη.

Είναι και η αρχιτεκτονική μια μορφή τέχνης;

Αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα που γίνεται έτσι κι αλλιώς. Δεν μπορούμε να την εξαντλήσουμε σε λίγη ώρα. Η αρχιτεκτονική πάντως, έχει τους περιορισμούς της, σε σχέση με την τέχνη.

Τριάντα τρία χρόνια λοιπόν μέσα στην τέχνη. Τι είναι τέχνη;

Η τέχνη γεννιέται ως ανάγκη έκφρασης του καλλιτέχνη και εξήγησης του κόσμου. Η τέχνη είναι ένα λεξιλόγιο.

Υπάρχει η αντίληψη πως αφορά τους λίγους.

Η τέχνη είναι εξορισμού πολιτική. Όπως και κάθε άλλη κοινωνική ενέργεια. Εμείς δεν θεωρούμε πως θα πρέπει να είναι κλεισμένη σε θεωρίες και να απευθύνεται σε λίγους. Να είναι το μέσο που γεννά ιδέες και προβληματισμούς. Εδώ μέσα, το βλέπουμε στον κόσμο που έρχεται. Ο κόσμος περνάει καλά.

Ποιος ο στόχος σας;

Να συνεχίσουμε με το ίδιο μεράκι. Περνάμε κι εμείς καλά εδώ μέσα.

Υπάρχουν άνθρωποι που σας στηρίζουν

Ναι. Και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους. Την Ειρήνη Παπαϊωάννου του ξενοδοχείου Metropol, τον Πάνο Εσκίογλου με τα βιολογικά του κρασιά, τον Χρήστο Μπεχλιβάνο που κάνει την επικοινωνία μας.

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!