Ο Κούρδος Μπάρχαμ Σάλεχ εξελέγη νέος πρόεδρος του Ιράκ

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟΟ βετεράνος Κούρδος πολιτικός Μπάρχαμ Σάλεχ εξελέγη απόψε νέος πρόεδρος του Ιράκ από το κοινοβούλιο της χώρας, βάζοντας τέλος στο πολύμηνο αδιέξοδο.

«Σήμερα είναι μια αξιομνημόνευτη ημέρα για το Ιράκ. Η δημοκρατία νίκησε» είπε ο βουλευτής Ρεμπουάρ Τάχα, της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, του κόμματος που είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Σάλεχ.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόταση, ο Μπάρχαμ Σάλεχ εξασφάλισε 219 ψήφους σε σύνολο 329.

«Υπόσχομαι ότι θα διαφυλάξω την ενότητα και την ασφάλεια του Ιράκ» είπε ο ίδιος αμέσως μετά, κατά την ορκωμοσία του.

Κατά παράδοση, ο πρόεδρος του Ιράκ προέρχεται από την κουρδική μειονότητα. Αν και το αξίωμα είναι συμβολικό, αφού ο πρόεδρος δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες, η εκλογή νέου προέδρου ήταν ένα βήμα κρίσιμης σημασίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη χώρα.

Με βάση το σύνταγμα, ο Σάλεχ έχει στη διάθεσή του 15 ημέρες προκειμένου να αναθέσει στον επικεφαλής της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα έχει κατόπιν διορία 30 ημερών για να παρουσιάσει το υπουργικό συμβούλιο και να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου.

Μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν το 2003, η εξουσία έχει μοιραστεί μεταξύ των τριών μεγαλύτερων θρησκευτικών-εθνικών κοινοτήτων του Ιράκ: ο πρωθυπουργός είναι σιίτης Άραβας, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου σουνίτης Άραβας και ο πρόεδρος της χώρας Κούρδος.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018, 22:55

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!