Έλληνες ορειβάτες κατέκτησαν την 8η υψηλότερη κορυφή του κόσμου

stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Έπειτα από αναρρίχηση και κατάβαση που διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες και σε αντίξοες συνθήκες, οι δύο Έλληνες ορειβάτες Αντώνης Συκάρης και ο Γιώργος Μαρίνος κατέκτησαν την κορυφή του όρους Μανασλού στα Ιμαλάια, την 8η υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

KENT 2

Τα δύο μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων ορειβατών ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου το οδοιπορικό τους για το Νεπάλ και έφτασαν μετά από οκτώ ημέρες στο base camp του βουνού.

Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν σύμμαχος, η υγεία τους άργησε να σταθεροποιηθεί και λίγο έλειψε να εγκαταλείψουν. Τελικά η πίστη στην επιτυχία και η εμπειρία τους, ήταν οι κυριότεροι παράγοντες που τους βοήθησαν την περασμένη Παρασκευή στις 6 το πρωί να πατήσουν στην 8η υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Το Μανασλού, γνωστό και ως Κουτάνγκ βρίσκεται στα Ιμαλάια και συγκεκριμένα στην περιοχή Μανσίρ Χιμάλ του Νεπάλ. Το όνομα του σημαίνει «Βουνό του Πνεύματος». Για πρώτη φορά κατακτήθηκε το 1956 από τους Τόσιο Ιμανίσι και Γκιαλζεν Νόρμπου, μέλη Ιαπωνικής αποστολής, γι’ αυτό άλλωστε οι Ιάπωνες θεωρούν το Μανασλού ως «δικό τους» βουνό, όπως οι Άγγλοι το Έβερεστ, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αξίζει να τονιστεί ότι 64 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους, κυρίως από φονικές χιονοστιβάδες, στη διαδρομή προς την κορυφή.

Ο 56χρονος Συκάρης έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατακτά τρία βουνά του ορειβατικού «Γκραν Σλαμ», όπως ονομάζουν οι ορειβάτες τις 14 κορυφές του κόσμου που έχουν ύψος μεγαλύτερο των 8.000 μέτρων. Το Εβερεστ το 2017 -υψηλότερη κορυφή στα 8.848 μέτρα- μαζί με τον Μάικ Ευμορφίδη, το Καντσενούγκα (8.586μ.) τον περασμένο Μάιο με τον Φώτη Θεοχάρη και τώρα το Μανασλού (8.163μ.) με τον Γιώργο Μαρίνο.

(Πηγή φωτογραφίας: ΑΜΠΕ)ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!