Ο πρωθυπουργός Φιλίπ αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα υπ. Εσωτερικών

milonas 728x120Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε σύνοδο του υπουργικού του συμβουλίου για σήμερα, εν μέσω της κυβερνητικής κρίσης που ξέσπασε χθες όταν αναγκάστηκε να αποδεχθεί την παραίτηση του υπουργού του Εσωτερικών και στενού πολιτικού του συμμάχου Ζεράρ Κολόμπ, ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί ένας διάδοχός του για αυτό το στρατηγικής σημασίας υπουργείο.

Προσωρινά καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ «εν αναμονή του διορισμού διαδόχου του Κολόμπ», ανακοίνωσε στο μεταξύ η γαλλική προεδρία.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εσωτερικών μεταξύ του Κολόμπ και του Φιλίπ προγραμματιζόταν για σήμερα το πρωί προτού αρχίσει η σύνοδος του υπουργικού συμβουλίου, όπως έγινε γνωστό από την πρωθυπουργία και το υπουργείο Εσωτερικών.

Λόγω αυτής της κρίσης που ξέσπασε, ο πρωθυπουργός ακύρωσε ταξίδι του στη Νότια Αφρική, το οποίο προγραμματιζόταν να κάνει αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή.

Ο 71χρονος Ζεράρ Κολόμπ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης και θεωρούμενος ως ο πιο πιστός μεταξύ των πιστών συμμάχων του προέδρου Μακρόν, υπέβαλε χθες το απόγευμα την παραίτησή του για δεύτερη φορά σε ένα 48ωρο για να επιστρέψει στο δημαρχείο της Λιόν, του οποίου ήταν επικεφαλής στο παρελθόν για 16 χρόνια προτού γίνει υπουργός το 2017.

Τη Δευτέρα ο Μακρόν αρνήθηκε την παραίτηση του σοσιαλιστή πρώην δημάρχου της Λιόν. Αλλά ο Κολόμπ συνέχισε το μπρα ντε φερ εμμένοντας στην απόφασή του να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και ο πρόεδρος υποχρεώθηκε να την κάνει αποδεκτή.

Με την αποχώρηση του Κολόμπ η κυβέρνηση βυθίζεται σε νέα κρίση.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2018, 12:23

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!