ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μεταξύ Νικολόπουλου, Τσούτσουρα και Μουρτζανού η αυριανή εκλογή νέου Μητροπολίτη Λάρισας

fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Σπουδαία ημέρα για τη Λάρισα με ακλόνητο φαβορί είναι η αυριανή, καθώς η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να αναδείξει δια ψηφοφορίας το διάδοχο του μακαριστού Ιγνατίου, στον Μητροπολιτικό θρόνο της Λάρισας.

Πηγές από τους κόλπους της Εκκλησίας, μιλώντας στο onlarissa.gr, επιβεβαίωναν την Πέμπτη την ύπαρξη “διεργασιών” από μερίδα Ιεραρχών με στόχο την προώθηση στην αυριανή ψηφοφορία ενός εκ των δύο Λαρισαίων αρχιμανδριτών, του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης π. Αχίλλιου Τσούτσουρα και του εφημέριου του Αγίου Νικολάου π. Ιγνάτιου Μουρτζανού, οι οποίοι αποτέλεσαν επί μακρόν τους στενούς συνεργάτες του μακαριστού Ιγνατίου.

Εντούτοις, ο πρώτος γραμματέας της Ιερά Συνόδου, αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Νικολόπουλος αποτελεί το ακλόνητο φαβορί και εκτός συγκλονιστικής ανατροπής, θα είναι ο επόμενος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου.

Αφενός η επιθυμία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου να στηρίξει την υποψηφιότητά του, αλλά και η θέση που κατέχει, καθώς και το πλούσιο έργο του, συνηγορούν στο ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη, δύσκολα δε θα επιβεβαιωθεί.

“Δεν έχω δει εδώ και δεκαετίες πρώτο γραμματέα να ηττάται σε ψηφοφορία για ανάδειξη μητροπολίτη” εξηγούσε μιλώντας στο onlarissa.gr έμπειρη εκκλησιαστική πηγή, υπενθυμίζοντας πως στην Ιερά Σύνοδο υπάρχουν τρεις “επιτελικές θέσεις” με ιδιάζουσα βαρύτητα: ο αρχιγραμματέας, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αθηνών και ο πρώτος γραμματέας. “Εφόσον ο Αρχιεπίσκοπος απέκλεισε τους δύο πρώτους, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο π. Ιερώνυμος Νικολόπουλος θα είναι ο επόμενος Μητροπολίτης” συμπλήρωσε με νόημα.

Σε ότι αφορά το “τριπρόσωπο”, δηλαδή τους τρεις τελικούς υποψηφίους που θα προκύψουν από την ψηφοφορία για την ανάδειξη των τριών επικρατέστερων μεταξύ των περίπου 400 που πληρούν τις προϋποθέσεις, σ’ αυτό αναμένεται να βρεθούν και οι δύο “Λαρισαίοι”, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης π. Αχίλλιος Τσούτσουρας και ο αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, με βάση τους μέχρι σήμερα εσωτερικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους των μελών της Ιεράς Συνόδου.

Σημειώνεται πως η αρχική ψηφοφορία θα αφορά το εάν θα υπάρξει μετάθεση δεσπότη στη χηρεύσασα θέση ή εκλογή νέου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα διαδικασία για το “τριπρόσωπο”. Κατόπιν, στην τελική ψηφοφορία, θα αναδειχθεί ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, η ενθρόνιση του οποίου αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Κυριακή στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Η ενθρόνισή του τέλος στη Λάρισα, αναμένεται σε ένα μήνα από σήμερα κι αφού έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία επίδοσης της “διαβεβαίωσης” του νέου Μητροπολίτη, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Απόστολος Ράιδος

Πηγή: onlarissa.gr

KEN
error: Content is protected !!