«Ζάεφ και Τσίπρας έχουν το κλειδί για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών»

Τη συνέχιση της στήριξης των ΗΠΑ στη συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Ρον Τζόνσον, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και πρόεδρος της υποεπιτροπής για την Ευρώπη.

KEN 728X100 2

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Φωνή της Αμερικής» («Voice of America»), σε εκπομπή που μεταδίδεται στη σερβική γλώσσα, τόνισε ότι η στάση των ΗΠΑ στη συμφωνία για το όνομα δεν έχει αλλάξει εξαιτίας της μικρής συμμετοχής των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα.

«Το κλειδί για την εφαρμογή της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων βρίσκεται τώρα στα χέρια του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την εφαρμογή της μη δημοφιλούς συμφωνίας», δήλωσε ο Ρον Τζόνσον, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής συμπλήρωσε μάλιστα ότι «στην περίπτωση που και οι πρόεδροι Βούτσιτς και Θάτσι πετύχαιναν μία συμφωνία στο ζήτημα του Κοσόβου, οι ΗΠΑ επίσης θα την υποστήριζαν κι ας μην ήταν δημοφιλής».

Για το ζήτημα του Κοσόβου, ο Αμερικάνος γερουσιαστής ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενδιαφέρεται προσωπικά για την επίλυσή του. Στο σχετικό ερώτημα απάντησε: «Βεβαίως! Για αυτό το λόγο τρεις φορές επισκέφτηκα, το τελευταίο διάστημα, τα Βαλκάνια… Ξέρετε, ο πρόεδρος Τραμπ έχει λίγο διαφορετική προσέγγιση για την επίλυση κάποιων ζητημάτων, σκέφτεται εκτός καθορισμένου πλαισίου. Εμείς διαβλέπουμε πόσο σημαντικά είναι τα Βαλκάνια και πόσο αναγκαίο είναι να σταθεροποιηθούν».

Ο Τζόνσον σημείωσε καταληκτικά ότι για τις ΗΠΑ δεν υπάρχουν πλέον «κόκκινες γραμμές» στο θέμα του Κοσόβου, ούτε θέτουν πιεστικά κάποιο χρονικό όριο. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενθαρρύνουμε τον πρόεδρο Βούτσιτς και της ηγεσία του Κοσόβου να επιλύσουν μία μακροχρόνια διένεξη και να πετύχουν συμφωνία που θα επιφέρει σταθερότητα στα Βαλκάνια. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συμφωνία ακόμη και αν προβλέπει εδαφικές διορθώσεις», ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή του.ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!