ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ποσοστό της CSU υποχωρεί ενόψει των τοπικών εκλογών στη Βαυαρία

MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟKEN 1
Η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το αδελφό κόμμα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, βλέπει να συρρικνώνεται το ποσοστό της ενόψει των τοπικών εκλογών της 14ης Οκτωβρίου, κάτι που πιθανότατα θα την αναγκάσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού στο κρατίδιο της Βαυαρίας και θα περιπλέξει τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, κατέδειξε δημοσκόπηση που μεταδόθηκε την Πέμπτη.

Η τάση που κατέγραψε η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD αφήνει να εννοηθεί πως η CSU θα απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία με την οποία κυβέρνησε τη Βαυαρία το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής περιόδου, εξέλιξη που ίσως έχει σοβαρές συνέπειες για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Κατά τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η CSU πέφτει δύο εκατοστιαίες μονάδες, στο 33%. Στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, το 2013, η CSU είχε συγκεντρώσει το 47,7% των ψήφων, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία της.

Πριν από εκείνες τις εκλογές, η CSU είχε χάσει την απόλυτη πλειοψηφία της στη Βαυαρία μόλις μία φορά από το 1954: όταν δεν κατάφερε να την εξασφαλίσει για δύο έδρες, το 2008. Το ποσοστό της επί του συνόλου των ψήφων ήταν συνήθως περί το 50% και δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 43% τα τελευταία 64 χρόνια.

Η πρωτοκαθεδρία της CSU στη Βαυαρία εξασφάλιζε στους ηγέτες των Χριστιανοκοινωνιστών καίρια πόστα στις συντηρητικές κυβερνήσεις οι οποίες κυριάρχησαν στη μεταπολεμική Γερμανία.

Εάν η χθεσινή δημοσκόπηση επαληθευτεί στις κάλπες, το αποτέλεσμα αυτό θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για τον ηγέτη της CSU Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργό Εσωτερικών της Μέρκελ. Εάν δει τη θέση του να αποδυναμώνεται, ο Ζεεχόφερ ίσως προβάλει ακόμα περισσότερες απαιτήσεις, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Ο Ζεεχόφερ βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης γύρω από την τύχη του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και εσωτερικής ασφαλείας τον περασμένο μήνα, που παραλίγο να διαλύσει τον άβολο «μεγάλο» συνασπισμό της Μέρκελ — τον συγκροτούν η CDU, η CSU και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Infratest dimap το ποσοστό των Πρασίνων αυξήθηκε στο 18%, κάτι που εάν επαληθευτεί θα τους μετατρέψει στο δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στη Βαυαρία. Το ποσοστό του SPD παρέμεινε αμετάβλητο στο 11% και αυτό του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) επίσης παρέμεινε σταθερό, στο 10%, κάτι που σημαίνει ότι η ακροδεξιά παράταξη οδεύει να μπει στο κρατιδιακό κοινοβούλιο για πρώτη φορά.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.002 Βαυαρών τη Δευτέρα και την Τρίτη κι ένα από τα εντυπωσιακότερα συμπεράσματά της είναι ότι το 71% εξ όσων ερωτήθηκαν έκρινε πως το κρατίδιο θα τα πήγαινε καλύτερα με κυβέρνηση συνασπισμού.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!