ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καταστροφικοί οι χειρισμοί της ΕΕ στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1«Καταστροφικούς» χαρακτηρίζει το Bloomberg τους χειρισμούς της ΕΕ στην αντιμετώπιση της τεράστιας εισροής προσφύγων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Σε άρθρο του κάνει λόγο για κατακερματισμένη αντίδραση και αποκλίνουσες πολιτικές που ακολούθησαν τα κράτη μέλη, ενώ στέκεται στην άρνησή τους να στηρίξουν το ένα το άλλο.

«Υπονόμευσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και βοήθησαν στην πυροδότηση εθνικιστικών κινημάτων» σημειώνει το πρακτορείο.

Όπως τονίζει «το χάος των ασυντόνιστων πολιτικών και το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη ιδίως του Νότου εγκαταλείφθηκαν στις δικές τους δυνάμεις, πέραν των αρνητικών συνεπειών, επέτρεψαν στο να αναδειχθούν θετικές πρακτικές μεταξύ των κρατών-μελών».

Επικαλείται το παράδειγμα της επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου. Η Ιταλία και η Ολλανδία ακολουθούν δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις. Στην Ιταλία ένα άτομο για να λάβει άσυλο χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια για την πρώτη απόφαση και ακόμη δύο για την τελική.

Αντιθέτως, στην Ολλανδία, η πρώτη απόφαση εκδίδεται σε 17 μέρες και η οριστική σε 35 μέρες ενώ τα άτομα που δεν γίνονται δεκτά θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα μέσα σε 28 μέρες.

Το ίδιο συμβαίνει και σε τομείς όπως η προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων αλλά και η εύρεση εργασίας όπου η γερμανική προσέγγιση αναδεικνύεται πολύ αποτελεσματική σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Δανία.

«Η ΕΕ χρειάζεται μία συντονισμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Στο μεταξύ, τα κράτη- μέλη μπορούν να μάθουν πολλά από τους γείτονές τους», αναφέρει το Bloomberg.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018, 13:54

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!