Όχι σε συνεργασία με AfD

milonas 728x90 1
FCO Banner 728x110 1Χαμηλά ποσοστά εξακολουθούν να δίνουν οι δημοσκοπήσεις στα δύο χριστιανικά κόμματα, το CDU της Άνγκελα Μέρκελ και το βαυαρικό CSU του Χορστ Ζεεχόφερ.

Αν σήμερα διεξάγονταν εκλογές στη Γερμανία τα δύο κόμματα θα συγκέντρωναν, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Emnid, 27%. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που είναι κατά έξι μονάδες χαμηλότερο απ΄ το ποσοστό τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν τα δύο κόμματα στα κρατίδια που ψηφίζουν νέα βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

Στη Βαυαρία, η οποία ψηφίζει την ερχόμενη Κυριακή, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) σημειώνει απώλειες της τάξεως του 10-12% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ στο κρατίδιο της Έσσης, που ψηφίζει σε τρεις εβδομάδες, οι απώλειες της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) ξεπερνούν το 9%. Η εξέλιξη αυτή, όπως και η είσοδος περισσοτέρων απ’ ότι στο παρελθόν κομμάτων στα κοινοβούλια, καθιστά δυσκολότερη τη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού.

Ενόψει αυτής της κατάστασης στελέχη και των δύο χριστιανικών κομμάτων θέτουν θέμα συνεργασίας με το ξενοφοβικό και λαϊκίστικο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Ενώ ως πρόσφατα ακόμη το AfD απέρριπτε μια τέτοια συνεργασία, τώρα ο πρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ εκφράζεται θετικά. Αυτή η στάση προκάλεσε την αντίδραση των ηγεσιών των χριστιανικών κομμάτων.

«Ο κ. Γκάουλαντ μπορεί να λέει ότι θέλει, δεν θα υπάρξει συνασπισμός των χριστιανικών κομμάτων με το AfD» δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο στην κυριακάτικη Welt ο πρόεδρος του CSU και υπουργός Εσωτερικών Χόρστ Ζεεχόφερ. Το ίδιο μήνυμα στέλνει και ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Είμαι πολύ ξεκάθαρος: όχι με το AfD» δηλώνει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός σε σημερινή του συνέντευξη στην Bild. Προηγουμένως, τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ηγετικά στελέχη των CDU και CSU είχαν αποκλείσει μια συνεργασία με τo AfD.

Πηγή: DW


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018, 08:16

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!