ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άλμα στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία φέρνουν οι αυξημένες αγοραπωλησίες ακινήτων. Το φαινόμενο Airbnb, η χρυσή βίζα αλλά και οι νέες αντικειμενικές αξίες έχουν ζεστάνει την κτηματαγορά αλλά και τα κρατικά ταμεία αφού τα έσοδα που έχει εισπράξει το Δημόσιο από τις μεταβιβάσεις ακινήτων στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου είναι αυξημένα πάνω από 40% σε σχέση με πέρυσι.

KEN 4

Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους από την αρχή του έτους οι αγοραπωλησίες ακινήτων καταγράφουν αύξηση 30% σε σύγκριση με το 2017, ποσοστό που είναι πολύ μεγαλύτερο στην καρδιά της Αθήνας, όπου κυριαρχεί η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών.

Οι αυξημένες μεταβιβάσεις ακινήτων φέρνουν έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου

Τα αναλυτικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις φορολογικές εισπράξεις δείχνουν ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018, τα έσοδα από τους φόρους στις μεταβιβάσεις και συγκεντρώσεις κεφαλαίων όπου το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τις αγοραπωλησίες ακινήτων ανήλθαν σε 204,63 εκατ. ευρώ ποσό αυξημένο κατά 40,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι που είχαν ανέλθει σε 145,30 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούλιο, όταν είχαν ανακοινωθεί οι νέες αντικειμενικές αξίες και είχε γίνει γνωστό ότι αυτές θα ισχύσουν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και το 2019 θα ενεργοποιηθούν για τους φόρους μεταβίβασης και τους υπόλοιπους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα, οι εισπράξεις από τους φόρους μεταβίβασης έκαναν άλμα κατά 50,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Ανήλθαν σε 24,59 εκατ. ευρώ όταν τον Ιούλιο του 2017 είχαν εισπραχθεί 16,33 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΑΑΔΕ η αύξηση στα έσοδα από το φόρο μεταβίβασης «είναι πιθανόν να οφείλεται στην αναμενόμενη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών που δύναται να οδήγησε πλήθος υποψήφιων αγοραστών ακινήτων στην ταχύτερη ολοκλήρωση των αγορών τους πριν την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης».

Από τις αρχές του 2019, αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων θα γίνουν ακριβότερες στις περιοχές που οι τιμές ζώνης τράβηξαν την ανηφόρα. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα αυξηθούν έως και 50%. Για παράδειγμα η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τετραγωνικών στην Κερατέα επιβαρύνεται σήμερα με φόρο μεταβίβασης 1.701 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 για το ίδιο ακίνητο ο φόρος εκτοξεύεται σε 2.551,50 ευρώ, με αύξηση 50%.

Στα συμβολαιογραφεία υπάρχει έντονη κινητικότητα και όπως λένε οι συμβολαιογράφοι τα περισσότερα συμβόλαια για αγοραπωλησίες και γονικές παροχές αναμένεται να υπογραφούν στο τελευταίο δίμηνο του έτους καθώς οι φορολογούμενοι θα επισπεύσουν την αγορά ή τη μεταβίβαση με γονική παροχή ή δωρεά κάποιου ακινήτου για να προλάβουν τις επιβαρύνσεις που θα έρθουν.

Άλλωστε το 2019 προβλέπεται να υπάρξει νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις μεγαλύτερες ανατροπές να αναμένονται στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες στις οποίες οι τιμές ζώνης στην πρόσφατη αναπροσαρμογή κρατήθηκαν χαμηλά στα επίπεδα των 500, 600 και 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για να μην πάρει φωτιά ο ΕΝΦΙΑ. Άλλη μια αλλαγή στις αντικειμενικές αναμένεται το καλοκαίρι του 2020 ώστε αυτές να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς.

Εισπράξεις 7μηνου

Συνολικά στο 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 24,38 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 1,25% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Η υπέρβαση από το στόχο όπως αναφέρεται και στην έκθεση της ΑΑΔΕ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από τις ρυθμίσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων.ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!