Μια… dream team κατά του Τραμπ για το παγκόσμιο εμπόριο

300x250

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα προσπαθούν να αποσοβήσουν τις περιπέτειες στις οποίες θέλει να βάλει το διεθνές εμπόριο ο αμερικανός πρόεδρος, ζητώντας επιτακτικότερα από ποτέ επείγουσες μεταρρυθμίσεις και νομοθετική θωράκιση.

Σε κοινή τους έκθεση, οι τρεις θεσμοί επικεντρώνονται στην ανάγκη επικαιροποίησης των κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ώστε να εναρμονιστεί με την ψηφιακή αρένα και να «εκμεταλλευτεί τη μοναδική δύναμη» του οργανισμού στις νέες συνθήκες που έχει επιβάλει η εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει ήδη δηλώσει πως το τεταμένο κλίμα στις διακρατικές εμπορικές σχέσεις έχει τη δυναμική να υπονομεύσει την τάξη που έχει εγκαθιδρυθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κι ενώ οι σκοποί και ο τρόπος λειτουργίας των τριών θεσμών διαφέρουν καθοριστικά, μέσα στις επείγουσες αυτές συνθήκες συνεργάστηκαν και παρουσίασαν μια κοινή έκθεση όπου εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την επόμενη μέρα του διεθνούς εμπορίου.

Για «dream team» που σχηματίστηκε από την τριάδα των θεσμών κατά του Τραμπ κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς. Καθώς καλούν σε αλλαγές στους μηχανισμούς διαπραγμάτευσης και συναλλαγής, ζητούν καλύτερο κανονιστικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο και μεγαλύτερη διαφάνεια στις εμπορικές πολιτικές του πλανήτη.

Η έκθεση Reinvigorating Trade and Inclusive Growth δεν είναι τυχαίο πως ήρθε αμέσως ως απάντηση στην αμφισβήτηση του Τραμπ αναφορικά με την αμερικανική εμπλοκή σε διεθνείς ενώσεις σαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Κάτι που ανάγκασε τον επικεφαλής του Οργανισμού, Roberto Azevedo, να προειδοποιήσει αυστηρά τους παγκόσμιους ηγέτες πως τα παιχνίδια στον εμπορικό στίβο μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες για τη διεθνή αγορά…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GRΠΗΓΗ

Facebook Comments