Παρέμβαση της Υφυπουργού Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη στην ημερίδα της Γ.Γ.Ισότητας Φύλων

milonas

Την σημασία που έχει για την Ελλάδα να κυρώσουν άμεσα όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», καθώς και τη βούληση της ηγεσίας του ΥΠ.ΕΣ. να προωθήσει αυτήν την ανάγκη στο επίπεδο των οργάνων της Ε.Ε. τόνισε στην παρέμβαση της η Υφυπουργός Εσωτερικών .
Επίσης, ευχαρίστησε την Γ.Γ.Ι.Φ, το Κ.Ε.Θ.Ι, και ιδιαίτερα, τους ειδικευμένους επιστήμονες και τους εκπροσώπους κινημάτων και φορέων από όλη την Ελλάδα (σ.σ.: πολλοί εκ των οποίων παρευρίσκονταν στην αίθουσα) που έχουν καταβάλει άοκνες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να υπογραφεί και κυρίως, για να κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η εν λόγω ιδιαίτερα σημαντική διεθνής συνθήκη.
Σημειώνεται ότι η συνθήκη είχε υπογραφεί από την Ελλάδα το 2011, δεν είχε όμως κυρωθεί για να έχει την ισχύ νόμου, για αρκετά χρόνια, κάτι που έκανε πράξη η παρούσα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2017.
Τέλος, ζήτησε τη συνεργασία όλων για να γίνει κτήμα της κοινωνίας το Νομοσχέδιο που σύντομα εισάγεται στην Βουλή με αντικείμενο την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την εμβάθυνση της Ισότητας των Φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

» «Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι η πιο ολοκληρωμένη διεθνής συνθήκη και το πρώτο νομικά δεσμευτικό κείμενο που ποινικοποιεί τη βία με βάση το φύλο, προβλέπει κυρώσεις και μέτρα για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας, αλλά και μέτρα για την πρόληψη και την προστασία των θυμάτων.

Όμως, όπως γνωρίζετε όλες και όλοι όσοι παρευρίσκεσθε σήμερα εδώ, δυστυχώς η συνθήκη αυτή δεν έχει κυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία στην πολιτική και δεν είναι ασύνδετο το γεγονός με την πολιτική σκοπιμότητα για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης σε κάθε Κράτος, ποιες κυβερνήσεις χωρών αργοπορούν, δεσμεύοντας όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν ως συνολική ευρωπαϊκή πολιτική, στο σύνολο του Ευρωπαϊκού εδάφους. Όχι μόνο για τις ανάγκες των γυναικών που έχουν γεννηθεί στην Ευρώπη, αλλά και για τις γυναίκες που συνήθως πόλεμοι και φτώχεια τις έχουν αναγκάσει να ζουν προσωρινά ή να διέρχονται ή να ζουν μόνιμα πια σε χώρες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα ευτυχώς έχει κυρώσει την σύμβαση, αλλά έχει και έτοιμο σχεδόν Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στην Βουλή, το οποίο αντιμετωπίζει τις διακρίσεις με βάση το φύλο, αλλά και την έμφυλη βία.

Από αυτό εδώ το βήμα, σας διαβεβαιώνω ότι η βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης και ειδικότερα της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργού κ. Αλέξη Χαρίτση και η δική μου, είναι παράλληλα να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην διάδοση της ανάγκης, ώστε να ασκηθεί πίεση στα Κράτη που δεν έχουν κυρώσει ακόμη τη συνθήκη αυτή, να την περάσουν με θετικό αποτέλεσμα από τα Κοινοβούλια τους. Είμαι βαθιά πεπεισμένη ως γυναίκα και μητέρα, αλλά και ως νομικός, ότι την Ελλάδα συμφέρει για πολλούς λόγους να γίνει η ολοκλήρωση της διαδικασίας των κυρώσεων της συνθήκης, ώστε η μέριμνα ενάντια στη βία, η καταπολέμηση των ανισοτήτων, η δρομολόγηση κάθετων ευρωπαϊκών πολιτικών – άρα και χρηματοδοτήσεων – να γίνει πραγματικότητα, καθημερινότητα στις κοινωνίες κάθε κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί όχι και του ευρωπαϊκού χώρου, δηλαδή και για τις χώρες που επιθυμούν να γίνουν στο μέλλον μέλη της Ε.Ε.
Σύντομα θα έχουμε νέα για αυτήν την προσπάθεια και θα τα ανακοινώσουμε.

Ωστόσο, με αφορμή μία ακόμη σημαντική εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, θέλω να ευχαριστήσω την Γενική Γραμματέα, κ. Φωτεινή Κούβελα και όλο το προσωπικό για τις πολύχρονες και άοκνες προσπάθειες τους για το ζήτημα που πραγματευόμαστε σήμερα, καθώς και την Πρόεδρο του ΚΕΘΙ, κ. Ειρήνη Αγαθοπούλου. Ευχαριστώ πολύ για την θερμή συνεργασία τους.

Όμως, οφείλω με ακόμη μεγαλύτερη θέρμη – χωρίς να παρεξηγηθώ – να ευχαριστήσω τις και τους εκπροσώπους φορέων από την κοινωνία, ειδικούς επιστήμονες, νομικούς, όλους γενικά, διότι καμία συνθήκη, κανένας νόμος, δεν γίνεται κτήμα και εργαλείο των πολιτών, χωρίς την βοήθεια των ίδιων των ανθρώπων της κοινωνίας, εκείνες και εκείνους που έχουν αφιερώσει την ζωή τους σε κάθε τομέα δραστηριότητας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση: στον αγώνα ενάντια στην έμφυλη βία, στον αγώνα για την Ισότητα των Φύλων.

Σας ευχαριστώ πολύ, θα είμαστε μαζί, σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία, για να πετύχουμε τους στόχους μας.
Καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας».

Facebook Comments

error: Content is protected !!