Ανοίγουν τα στόματα για την υπόθεση του δημοσιογράφου Κασόγκι

stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Ανατροπή στην υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι: Η Σαουδική Αραβία που μέχρι πρότινος αρνείτο κάθε ανάμειξη στην υπόθεση, αναμένεται να εκδώσει σήμερα ανακοίνωση με την οποία θα παραδέχεται ότι γνωρίζει τι συνέβη.

KENT728X100 1

H Σαουδική Αραβία στην ανακοίνωση θα αναφέρει πως ο Κασόγκι είναι νεκρός και ότι ο θάνατός του οφείλεται σε ανάκριση που «πήγε λάθος»Ειδικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, η Σαουδική Αραβία στην ανακοίνωση θα αναφέρει πως ο Κασόγκι είναι νεκρός και ότι ο θάνατός του οφείλεται σε ανάκριση που «πήγε λάθος».

Ωστόσο πηγές προσκείμενες σε αξιωματούχους της χώρας τονίζουν ότι η σύνταξη της ανακοίνωσης είναι σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται το περιεχόμενό της να αλλάξει.

Μία άλλη πηγή ανέφερε πως το πόρισμα πιθανώς να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επιχείρηση διεξήχθη χωρίς εξουσιοδότηση και ότι όσοι εμπλέκονται για λογοδοτήσουν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όπως έγινε γνωστό, θα πραγματοποιήσει στάση στην Τουρκία μετά το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία και τις συνομιλίες που θα έχει με τον βασιλιά Σαλμάν για την υπόθεση της εξαφάνισης Κασόγκι.

«Είναι απολύτως απαραίτητο οι τουρκικές αρχές, με διαφάνεια και πλήρη στήριξη από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να είναι σε θέση να διεξάγουν μια ενδελεχή έρευνα και να δημοσιεύσουν επισήμως τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας όταν ολοκληρωθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Έρευνες στο προξενείο

Στο μεταξύ έρευνες στο Προξενείο της Σ. Αραβίας όπου εξαφανίστηκαν τα ίχνη του δημοσιογράφου πραγματοποίησε πολυμελής ομάδα της τουρκικής αστυνομίας και της εισαγγελίας. Η ομάδα αποχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες από το προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από την πολύωρη έρευνα που διενήργησε σε αυτό, με την έγκριση των αρχών του σουνιτικού βασιλείου, έπειτα από την εξαφάνιση του αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου, μετά την είσοδό του στο κτίριο τη 2α Οκτωβρίου.

Έπειτα από αυτή την χωρίς προηγούμενο έρευνα, διάρκειας οκτώ ωρών, κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα μέλη της τουρκικής ομάδας, τα οποία συνόδευσε στην έρευνά τους μια σαουδαραβική αντιπροσωπεία, μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και αποχώρησαν από το προξενείο. Οι ερευνητές πήραν μαζί τους διάφορα δείγματα, μεταξύ άλλων από τον κήπο του κτιρίου της σαουδαραβικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, ανέφερε ένας αξιωματούχος έξω από το προξενείο.

Η εξαφάνιση

Ο Κασόγκι ήταν επικριτής των πολιτικών της σαουδαραβικής κυβέρνησης και τακτικός αρθρογράφος στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post. Ζούσε αυτοεξόριστος στην Τουρκία.

Ο Κασόγκι εξαφανίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς μπήκε στο κτήριο του προξενείου της χώρας του και δεν βγήκε ποτέ.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sabah» της Τουρκίας είχε γράψει πρόσφατα ότι έχει ταυτοποιήσει μια 15μελή ομάδα της υπηρεσίας πληροφοριών του Ριάντ, η οποία, όπως υποστηρίζει, εμπλέκεται στην εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Το πρωτοσέλιδο της Sabah

Ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ είχε μεταβεί εκεί για να πάρει κάποια έγγραφα σχετικά με τον γάμο του που επρόκειτο σύντομα να τελεστεί. Η μνηστή του, η οποία τον περίμενε απ΄ έξω, είπε ότι ποτέ δεν βγήκε από το κτήριο και τουρκικές πηγές υποστήριξαν ότι ο Κασόγκι, ο οποίος υπήρξε δριμύς επικριτής των Αρχών της χώρας του, δολοφονήθηκε μέσα στη διπλωματική αποστολή.

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!