Ιστορική ευκαιρία η συμφωνία των Πρεσπών

stergiou
fotou
728x110 3728X100 3 1

Την πρόοδο της Ελλάδας στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής ανάπτυξης αναγνωρίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών κάνει λόγο για ιστορική ευκαιρία.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει προόδους τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ένα δείκτη αυτής της θετικής εξέλιξης», τονίζει ο Αυστριακός Καγκελάριος σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ στο ονοματολογικό, σημειώνει: «Ως Αυστρία, έχουμε στείλει ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης τόσο με την επίσκεψη του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γκέρνοτ Μπλούμελ, όσο και της δικής μου στα Σκόπια πριν από το δημοψήφισμα. Είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Διότι (σ.σ. η συμφωνία) αυτή αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα και ολόκληρη την περιοχή – και στο δρόμο για την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού ο κ. Κουρτς αναφέρει «δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τους χώρες, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. όπως είναι η Ελλάδα» και γι΄ αυτό υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξηθεί έως το 2020 η Frontex κατά 10.000 άτομα και να της δοθεί μια νέα εντολή. «Πάνω απ ‘όλα, πρέπει να καταστεί δυνατή η από κοινού με τρίτες χώρες καταπολέμηση των διακινητών. Έτσι θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τους θανάτους στη Μεσόγειο» τονίζει.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας, τονίζει ότι στόχος είναι να συμβάλει θετικά στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στη στενότερη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, της μετανάστευσης και της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης, καθώς επίσης και της σταθερότητας στη γειτονιά μας, ιδίως στα Δυτικά Βαλκάνια» αναφέρει.

Προσθέτει, δε, ότι η χώρα του αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία στον παραδοσιακό της ρόλο ως γεφυροποιός», ενώ υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της η Αυστρία «θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα συγκεκριμενοποιηθεί και ότι θα επιτευχθεί μετρήσιμη πρόοδος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018, 12:29

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!