ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Να διακοπεί η εξαγωγή όπλων προς τη Σαουδική Αραβία

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟΜε αφορμή την υπόθεση Κασόγκι η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Αντρέα Νάλες θέτει θέμα επανεξέτασης των σχέσεων Γερμανίας – Σαουδικής Αραβίας. Θα πρέπει να υπάρξουν «αισθητές συνέπειες» τονίζει η κ. Νάλες στην κυριακάτικη Bild. «Η Γερμανία θα πρέπει, για παράδειγμα, να διακόψει την εξαγωγή όπλων προς τη Σαουδική Αραβία».

Το αίτημα αυτό υποστηρίζεται και από πολιτικούς των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων.

Ανάλογη γνώμη εξέφρασε χθες το βράδυ στη γερμανική τηλεόραση και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Όσο διάστημα διαρκούν οι έρευνες, όσο δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί, δεν υπάρχει η βάση για θετικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την εξαγωγή όπλων στη Σαουδική Αραβία», τόνισε ο κ. Μάας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ριάντ είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής γερμανικού εξοπλιστικού υλικού μετά την Αλγερία. Μόλις τις 30 Σεπτεμβρίου η γερμανική κυβέρνηση είχε εγκρίνει εξαγωγές ύψους 416,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Πολύ πιο δραστικά μέτρα σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας εισηγείται ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Όπως δηλώνει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στην κυριακάτικη Welt η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την περίπτωση απέλασης σαουδαράβων διπλωματών. Πέραν αυτού θα πρέπει να επιμείνει, ώστε να μη συμμετέχουν γερμανοί πολιτικοί αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της οικονομίας, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Τζο Κέζεν, στο διεθνές συνέδριο επενδυτών την ερχόμενη Τρίτη στη Σαουδική Αραβία, το λεγόμενο «Νταβός της Ερήμου».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επιβεβαίωση της Σαουδικής Αραβίας του βίαιου θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη η γερμανική κυβέρνηση δημοσίευσε κοινή δήλωση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας με την οποία καταδικάζουν «απερίφραστα» την πράξη και ζητούν από το Ριάντ «διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις συνθήκες και τα αίτια του θανάτου» όπως επίσης ζητούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι της πράξης.

Πηγή: Deutsche Welle


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018, 17:14

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!