ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

52 άνθρωποι πέθαναν υπό προσωρινή κράτηση το 2017

ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟKEN 2

Πενήντα δύο άνθρωποι πέθαναν ενόσω βρίσκονταν υπό προσωρινή κράτηση στη Μαδαγασκάρη το 2017 εξαιτίας της παράλυσης του δικαστικού συστήματος της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, το 55% του πληθυσμού των φυλακών στη Μαδαγασκάρη, δηλαδή 11.000 άνθρωποι, περίμεναν ακόμη να δικαστούν τον Οκτώβριο του 2018, αν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για μικροαδικήματα.

«Οι άθλιες συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση αποτελούν ξεκάθαρα σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση» αναφέρεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Τιμωρημένοι επειδή είναι φτωχοί», η οποία βασίζεται στις επισκέψεις που έκαναν μέλη της ΜΚΟ σε εννέα σωφρονιστικά ιδρύματα.

«Εξαιτίας μιας σειράς δυσλειτουργιών στη δικαστική αλυσίδα της Μαδαγασκάρης, αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν στη φυλακή επί χρόνια προτού προσαχθούν στη Δικαιοσύνη. Στα σωφρονιστικά ιδρύματα που επισκεφθήκαμε μεγάλος αριθμός κρατούμενων βρίσκεται εκεί επί πολύ καιρό χωρίς να έχει δικαστεί και κατηγορούνταν για μικρά και όχι βίαια αδικήματα. Ένας άνδρας κατηγορούνταν για ζωοκλοπή και βρισκόταν υπό κράτηση επί τριάμισι χρόνια» ανέφερε ο Ντεπρόουζ Μουκένα, διευθυντής του περιφερειακού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας για τη νότια Αφρική.

Σε κάποιες περιπτώσεις παιδιά μοιράζονταν το ίδιο κελί με εγκληματίες. Οι πιο φτωχοί κρατούμενοι, που έχουν τη λιγότερη πρόσβαση σε δικηγόρο, είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο κατά την κράτησή τους -και κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά.

«Κοιμόμαστε 42 στο ίδιο κελί, όμως δεν υπάρχει χώρος. Κοιμάμαι κάτω. Πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν. Κάποιοι βήχουν, κάποιοι τρέμουν, κάποιοι κρυώνουν πολύ. Και οι άνθρωποι δίνουν μάχη για τα τρόφιμα, διότι δεν υπάρχουν αρκετά. Θέλω πραγματικά να δικαστώ γιατί υποφέρω πολύ» δήλωσε ένας κρατούμενος.

Η φυματίωση είναι μια από τις βασικές αιτίες θανάτου των κρατουμένων στη Μαδαγασκάρη.

Σύμφωνα με τους κρατουμένους, τα συσσίτια είναι πολύ μικρά. Μία κρατούμενη, μάλιστα, κατήγγειλε ότι πολλές φορές μπορεί να κρατήσει τη μερίδα που αναλογεί σε ένα γεύμα στη χούφτα της.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), σχεδόν ένας στους δύο κρατουμένους στη Μαδαγασκάρη υποφέρει από μέτριο ή σοβαρό υποσιτισμό. Το 2015 η οργάνωση είχε αναφέρει ότι 27 κρατούμενοι πέθαναν στη Μαδαγασκάρη εξαιτίας του υποσιτισμού.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018, 11:27

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!