Οι νέες παράμετροι των Δημοτικών Εκλογών και η περίπτωση της Λάρισας (Μέρος 2ο )

ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Σημειώναμε στο προηγούμενο άρθρο (ΕΔΩ) , ότι το ερώτημα «Με ποιους θα συνεργαστείς κε Δήμαρχε μετά την εκλογή σου; Με ποια κριτήρια θα επιλέξεις τους … “συγκυβερνήτες” σου;», αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις ερχόμενες  αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ιδιαίτερα για το Δήμο Λαρισαίων, με βάση τη λογική, τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών και το γενικότερο κλίμα, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν αποτελεί μια απλή παράμετρο των εκλογών αλλά πρέπει να αποτελέσει ένα από τα βασικά τους δεδομένα.

Και αυτό γιατί από τη στιγμή που δύσκολα θα υπάρξει εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή (άρα δεν θα υπάρξει Δήμαρχος με απόλυτη πλειοψηφία δημοτικών συμβούλων υπέρ του), οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν τι θα προκύψει.

Και εδώ γενικόλογες αναφορές του τύπου … συνεργασία στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων ή με όποιον συμφωνεί με το πρόγραμμά μας, δεν χωράνε. Η απάντηση πρέπει να είναι καθαρή για να μην εμφανιστούν και στα δημοτικά μας πράγματα φαινόμενα των τελευταίων χρόνων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όπου κάποιοι ψήφιζαν για «Αριστερή Κυβέρνηση» και τους προέκυπταν κεντρικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για Πρόεδροι Δημοκρατίας και οι Καμμένοι για συγκυβερνήτες.

Οι υπάρχουσες δημοτικές παρατάξεις θα συνεργαστούν μεταξύ τους;

Με δεδομένο ότι η διαχρονική στάση της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ είναι … «καμία συνεργασία με κανέναν», με δεδομένο ότι η παράταξη του κ. Διαμάντου δείχνει να «φυλλορροεί» καθιστώντας μάλλον δύσκολη την  κάθοδό της στις εκλογές , με δεδομένο ότι η παράταξη του κ. Νασιώκα αναζητά την στάση της με βάση και την επιλογή του ΚΙΝΑΛ για τη Λάρισα και με δεδομένο ότι το 50% φαντάζει δύσκολη υπόθεση , παραμένει σε εκκρεμότητα το ερώτημα σχετικά με το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στο Δήμο.

Για τις παρατάξεις της Καραλαριώτου και του Καλογιάννη, πιθανή συνεργασία θα αποτελέσει πολιτικό ανέκδοτο, αν αναλογιστεί κανείς την μέχρι τώρα αντιπαράθεση και σύγκρουση, που έχει φτάσει μέχρι και τις μηνύσεις, την αναμενόμενη πόλωση στη διάρκεια και της προεκλογικής περιόδου αλλά και της εβδομάδας που μεσολαβεί για τη δεύτερη Κυριακή.

Ρεαλιστικά όμως και με βάση τις ήδη υπάρχουσες εξελίξεις :

Η κεντροδεξιά έκφραση στο Δήμο φαίνεται ότι αυτή τη φορά θα κατέλθει στις εκλογές με έναν και όχι τρεις υποψηφίους όπως το 2014 (το αν θα συσπειρώσει το σύνολο των ψηφοφόρων τους είναι ζητούμενο καθώς αθροιστικά την πρώτη Κυριακή των εκλογών του 2014 είχαν συγκεντρώσει ένα ποσοστό 53,78%).  Σε περίπτωση δε που προηγηθούν των αυτοδιοικητικών εκλογών οι βουλευτικές (καθόλου απίθανο σενάριο), η εκλογική νίκη και πιθανή ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα της ΝΔ, θα λειτουργήσει προωθητικά για την κεντροδεξιά παράταξη του Δήμου.

Η παράταξη Καλογιάννη (22,62% στις εκλογές του 2014) δεν μπορεί να εκφράσει το σύνολο των δυνάμεων της κεντροαριστεράς (με ισχυρή την τάση αυτόνομης καθόδου στο ΚΙΝΑΛ , με δεδομένη την κόντρα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ε. Νασιώκα  – η περίφημη επιστολή στην “Αυγή” και όχι μόνο –  αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ σε καθοδική τροχιά).

Στην περίπτωση αυτή, το να προηγηθούν οι βουλευτικές εκλογές ( η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει το πιο πιθανό σενάριο), θα  αυξήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις και θα βαρύνει κάθε σχήμα που θα κατέλθει με την υποστήριξη – φανερή ή κρυφή – του σημερινού κυβερνητικού κόμματος. Η συσπείρωση δε, των δυνάμεων της κεντροδεξιάς στερεί και τους πολύτιμους συμμάχους της Β’ Κυριακής από την παράταξη Καλογιάννη, αυτούς δηλ. που της έδωσαν τη δημοτική εξουσία, υποστηρίζοντας την ανοιχτά στις προηγούμενες εκλογές.

Με αυτά τα δεδομένα οι διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς  αποκτούν ιδιαίτερο αυτοδιοικητικό αλλά και εκλογικό ενδιαφέρον, καθώς ενδεχόμενη υποψηφιότητα που θα μπορέσει να εκφράσει τις διάσπαρτες δυνάμεις του χώρου του κέντρου και  να απορροφήσει τους διαφωνούντες της κεντροδεξιάς πτέρυγας, μπορεί να οδηγήσει σε απρόσμενες ανατροπές και να δημιουργήσει έναν ισχυρό πόλο για τις διεργασίες, της επόμενης των εκλογών ημέρας.

Η λογική λέει πως η παράταξη Καλογιάννη θα έπρεπε να εύχεται την κάθοδο σχήματος από το χώρο αυτό στις δημοτικές εκλογές, για να μπορεί – σε περίπτωση που χρειαστεί – να έχει έναν τουλάχιστον συνομιλητή. Την ίδια όμως στιγμή, πιθανή κάθοδος σχήματος με αναφορές στο χώρο της κεντροαριστεράς,  θέτει εν αμφιβόλω το ίδιο το περιεχόμενο της λεγόμενης «συμπαράταξης» και το απογυμνώνει από το βασικό του μύθευμα (έκφραση όλων των προοδευτικών πολιτών). Αν και αυτό το απάντησαν οι ίδιες οι εκλογές το 2014 καθώς το 22,62%, δεν αποτελεί το όλον,  αλλά μέρος των «προοδευτικών» πολιτών της πόλης…

Αν δε, υπολογίσουμε ότι η παράταξη επικεφαλής της οποίας ήταν ο Ε. Νασιώκας, συγκέντρωσε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες πολιτικές συνθήκες και με ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της 12%, δε φαντάζει καθόλου απίθανη η ανατροπή στην κατάταξη των παρατάξεων, το βράδυ των εκλογών.

Οπότε, μένει να δούμε αν η λογική θα νικήσει τις προσωπικές φιλοδοξίες και το αυτονόητο θα επιβιώσει στη μάχη με τις αυταπάτες…

Συνεχίζεται…

Στο επόμενο οι κρίσιμες προβλέψεις του Κλεισθένη , ο ορισμός αντιδημάρχων και πως μπορεί … ενώ θα εκλέξουμε για Δήμαρχο τον επικεφαλής μιας παράταξης να μας προκύψει Δήμαρχος από την άλλη παράταξη… (Είπαμε ο “Κλεισθένης”  φροντίζει για όλα)….

Βασίλης Ραούλης

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 2
error: Content is protected !!