Στην Ελλάδα απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στην πρόληψη και την ασφάλεια από πυρκαγιές

stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Η ανεξάρτητη Επιτροπή για τις Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Υπαίθρου και Δασών στην Ελλάδα μελετά και αναμένεται να καταθέσει με την εκπνοή του έτους στο ελληνικό Κοινοβούλιο συγκεκριμένη πρόταση, που θα κατευθύνει την ελληνική Πολιτεία στο πώς πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών στη χώρα.

KENT 2

Η Επιτροπή συστάθηκε ύστερα από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα -μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι– προς τον δρ Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών, που ιδρύθηκε το 1989, ως συμβουλευτικός σύνδεσμος μεταξύ επιστήμης και πολιτικής. Κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Γερμανός καθηγητής επέλεξε για στελέχωση της Επιτροπής τους ειδικούς επιστήμονες: δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλο (ερευνητή του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων – εκπρόσωπος της ομάδας), Αλέξανδρο Δημητρακόπουλο (καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Γεώργιο Ευτυχίδη (από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας), δρα Γεώργιο Μαλλίνη (καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης) και δρ Ιωάννη Μητσόπουλο (από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Επιτροπής, στόχος του νέου οργάνου, που λειτουργεί με ανοικτές διαδικασίες και χωρίς αποκλεισμούς, είναι η διερεύνηση των βαθύτερων αιτίων, που έχουν οδηγήσει στην αύξηση των καταστροφικών επιπτώσεων των πυρκαγιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της πυρκαγιάς στο Μάτι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διευκρίνισε ότι «η Επιτροπή δεν είναι για να διερευνήσει την υπόθεση “Μάτι”, καθώς αυτό αφορά τις αρμόδιες Αρχές», αλλά «για να εξετάσει την επικινδυνότητα των πυρκαγιών στις σύγχρονες συνθήκες και να αξιολογήσει το υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης σε ό,τι αφορά την πρόληψη, την ετοιμότητα, την καταστολή και τον μετριασμό των συνεπειών από την πυρκαγιά. Επιπλέον, μέσα στις υποχρεώσεις της Επιτροπής είναι να αναπτύξει προτάσεις για ρεαλιστικές πολιτικές και απαιτούμενες δράσεις για την αναμόρφωση του συστήματος διαχείρισης δασικών πυρκαγιών στη χώρα, μέσω μιας οριζόντιας εθνικής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη τη φυσική διάσταση των πυρκαγιών».

Ο χωροταξικός σχεδιασμός, που μπορεί να αφορά ένα αστικό, εμπορικό ή βιομηχανικό τοπίο, είναι σημαντικό κομμάτι του αντικειμένου μελέτης της Επιτροπής. Η κατασκευή ασφαλών κτιρίων (μη εύφλεκτων) έχει άμεση σχέση με τη διαχείριση μιας πυρκαγιάς.

Ο Γερμανός καθηγητής στάθηκε ιδιαίτερα στον εθελοντισμό και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. «Στη Γερμανία έχουμε Πυροσβεστική μόνο στις μεγάλες πόλεις. Στην υπόλοιπη χώρα την περιφρούρηση και διαχείριση έχουν εθελοντές δασοπυροσβέστες και πολίτες. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στους τομείς πρόληψης και ασφάλειας από πυρκαγιές. Δεν μιλάμε για μείωση των κρατικών μέσων. Μιλάμε για ανάγκη να αυξηθεί η ετοιμότητα και η συμμετοχή της κοινωνίας».

Η πρόταση των επιστημόνων της Επιτροπής που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα περιλαμβάνει κατευθυντήριους άξονες πάνω στους οποίους θα έπρεπε στο εξής να κινηθεί η ελληνική Πολιτεία στο θέμα των πυρκαγιών. Αντίστοιχη υποστήριξη είχαν ζητήσει και έλαβαν και άλλες χώρες, που επλήγησαν στο παρελθόν από καταστροφικές πυρκαγιές, μεταξύ αυτών και η Πορτογαλία.

Ερωτηθείς για τη διεξαγωγή μιας εκλογικής αναμέτρησης, που ενδεχομένως να άλλαζε τους πολιτικούς συσχετισμούς στο ελληνικό Κοινοβούλιο και συνεπώς να επηρέαζε και τη στήριξη των κομμάτων στο έργο της Επιτροπής, ο δρ Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ σχολίασε: «Πρέπει να υπάρξει συναίνεση. Η στήριξη πρέπει να είναι διακομματική. Όταν το θέμα μας είναι η απειλή ζωών ή περιουσιών, δεν μπορεί αυτό να αντιμετωπίζεται κομματικά».ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!