Το βιβλίο «Ουλάνοι στην Λάρισα» της Αθηνάς Κακούρη παρουσιάστηκε στο Χατζηγιάννειο (φωτο)

MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Το βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη «Ουλάνοι στην Λάρισα» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Για το βιβλίο μίλησαν η Κατερίνα Δασκαλάκη, συγγραφέας, δημοσιογράφος, ο Αριστείδης Παπαχατζόπουλος, δικηγόρος και η συγγραφέας, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Σάπκας και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου  Νικολέττα Μπασδέκη.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Καπόν», η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας.

Το βιβλίο «Ουλάνοι στην Λάρισα» είναι μια αφήγηση των γεγονότων που έζησε η Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 1915 έως τον Ιούλιο του 1917 και μια εξέταση των προβληματισμών που δημιουργεί η προσεκτική ανάλυσή τους.

Η συγγραφέας κ. Αθηνά Κακούρη τόνισε: «Το βιβλίο περιγράφει πολλά από αυτά των οποίων το μέγεθος και η εμβέλεια δεν θα πιστεύει ο σημερινός άνθρωπος ότι ήταν τόσο ισχυρά τότε. Αλλά υπήρχε και ένας λόγος που ήταν ισχυρά δεν έγιναν τυχαία, δημιουργήθηκαν για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Ο στόχος του βιβλίου μου είναι τα νέα μυαλά να σκεφτούν το γιατί. Μας έστησαν μια παγίδα για να πάψουμε εμείς να τριγυρίζουμε γύρω – γύρω. Να εξετάσουμε το γιατί, αν πέτυχαν τον στόχο τους και αν δεν τον πέτυχαν πως τη γλιτώσαμε. Τα πράγματα γυρίζουν ξανά, γιατί για αυτά τα φοβερά που μας προετοίμαζαν τότε μοιάζουν πολύ με καταστάσεις σήμερα. Είναι 100 χρόνια από τότε. Είναι καιρός να φύγουμε από το βενιζελικός – αντιβενιζελικός που δεν οδηγούν πουθενά και να δούμε γιατί μας στήθηκε αυτή η παγίδα. ΟΙ εφημερίδες θα πρέπει να έχουν ανοιχτό μυαλό και να ακολουθούν τα πράγματα εκεί που τους οδηγούν. Όσο μπορούν οι νέοι άνθρωποι να απαντούν στο γιατί».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Χρήστος Μπραζιώτης σημείωσε: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας προωθεί και στηρίζει κάθε πολιτιστική εκδήλωση που προάγει την πνευματικότητα του ατόμου, στο πλαίσιο αυτό στηρίζει και κάθε ιστορικό βιβλίο που σφυρηλατεί τη συνείδηση του λαού και είναι απαραίτητο για την πνευματική εξέλιξή του».

Ο Παναγιώτης Σάπκας με την σειρά του επισήμανε: «Να καλωσορίσω στη Λάρισα την κα Κακούρη, την πολυβραβευμένη κα Κακούρη, με σημαντικά βραβεία, όπως το βραβείο Νικηφόρου Βρεττάκου, το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2005 κ.ά.

Λογοτέχνιδα με μακρότατη θητεία, πρώτα στο αστυνομικό και στη συνέχεια στο ιστορικό μυθιστόρημα, όπως αυτό που θα παρουσιαστεί απόψε, και με το οποίο επιχειρεί να εξετάσει τα κατασκευασμένα επεισόδια από την Αντάντ.

Είναι γεγονός ότι γράφει με τρόπο ελκυστικό και εύληπτο, επιμένοντας στην τεκμηρίωση των στοιχείων της και επιχειρώντας να οξύνει την κρίση του αναγνώστη.

Όπως λέει και η ίδια: «Ιστορική αφήγηση χωρίς παράθεση στοιχείων και ελευθερία του αναγνώστη, δεν είναι Ιστορία αλλά παραμύθι». Πολλές φορές η πολιτική καπελώνει την ιστορία. Άλλες τόσες, κι εμείς οι πολίτες, προτιμούμε ένα βολικό παραμύθι από την αλήθεια. Δείτε τι συμβαίνει σήμερα με τις πλαστές ειδήσεις… τα λεγόμενα fake news.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Σε κάθε περίπτωση ένα βιβλίο είναι χρήσιμο όταν ανοίγει μια συζήτηση, όταν δημιουργεί ερωτήματα, όταν σε βάζει σε σκέψεις, όταν σε προβληματίζει παρουσιάζοντάς σου και μιαν άλλη πλευρά χωρίς σκοπιμότητες, όταν οξύνει την κριτική σου ικανότητα.

Άλλωστε, στις Εκδόσεις Καπόν πιστεύουν ότι κάθε βιβλίο αποτελεί ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, τόσο για εκείνους που το γράφουν και το εκδίδουν, όσο και για εκείνους που το διαβάζουν.

Ενίοτε, η τέχνη έχει λειτουργήσει προδρομικά σε σχέση με την ιστορική επιστήμη, προσεγγίζοντας θέματα ταμπού, που η εκάστοτε κοινωνία, δεν είναι ακόμη έτοιμη να αντιμετωπίσει.

Η Αθηνά Κακούρη λέει, ότι η μεγάλη της ηλικία την βοηθά για να μας ξεναγεί στο παρελθόν του τόπου μας. Εγώ θα έλεγα, και το ταλέντο και η ψυχή και η αγάπη της για τον τόπο μας.

Φαντάζομαι, πως η ιστορία κάθε τόπου, έχει και χρυσές και γκρίζες σελίδες.

Αλλά χωρίς μνήμη δεν υπάρχει μέλλον».

Δείτε φωτογραφίες:

Αθανασία Παύλου

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 1
error: Content is protected !!