«Ο Πηνειός στο κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος» σε διεθνές συνέδριο στη Λάρισα (φωτο)

milonas 728x120

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Συνέδριο για τον Πηνειό που διεξάγεται στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο “Ιμπέριαλ”, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης. Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώνονται, αύριο Σάββατο, ενώ ξεκίνησαν από το πρωί της Παρασκευής.

Το θέμα του διεθνούς Συνεδρίου είναι «Ο Πηνειός στο κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος». Οι εισηγήσεις ξεκίνησαν από το πρωί σήμερα, από επιστήμονες, πολιτικούς, τεχνοκράτες και ανθρώπους της τέχνης με έναν σκοπό: Να αναδειχθεί ο ιστορικός ρόλος του ποταμού, καθώς και τα στοιχεία του που θα πρέπει να διαμορφώσουν τη ζωή του μέλλοντος στις πόλεις που διασχίζει ο Πηνειός.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του τόσου σημαντικού για την πόλη μας συνεδρίου έχει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, ενώ συνδιοργανωτές είναι το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, το ΤΕΕ Μαγνησίας και το παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ. Τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και υπό την επιστημονική αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ: «Ο ΠΗΝΕΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ»

Πριν το ξεκίνημα της τελετής έναρξης η πρόεδρος του συνεδρίου «Πηνειός: πηγή ζωής και ανάπτυξης για τη Θεσσαλία» Ρένα Καραλαριώτου, τόνισε: «

«Ξεκίνησε σήμερα το Συνέδριο και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την συμμετοχή του κόσμου στις εργασίες του συνεδρίου, έχουμε 70 εισηγήσεις από ικανούς εισηγητές και είμαστε σίγουροι ότι αύριο που τελειώνει και το συνέδριο θα έχουμε χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους φορείς για να πετύχουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη της περιοχής μας. Το συνέδριο έγινε για να αναδείξουμε την σχέση του Πηνειού όσον αφορά το υδάτινο σύστημα, το περιβάλλον αλλά και την ανάπτυξη στην Θεσσαλία. Ιδιαίτερα για τη Λάρισα, ο Πηνειός μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της πόλης μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να σκύψουμε πάνω στο ποτάμι και να γυρίσουμε την πόλη προς το ποτάμι και να μπορέσουμε να το εντάξουμε στον αστικό ιστό της πόλης μας».

Γ. ΚΩΤΣΟΣ: «Ο ΠΗΝΕΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΟΤΙ Ο ΝΕΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ»

Στις δηλώσεις του ο κ. Γεώργιος Κωτσός, Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, σημείωσε: «Η ΠΕΔ διοργανώνει το δεύτερο μεγάλο συνέδριό της αυτή τη φορά στη Λάρισα με θέμα τον Πηνειό, την πηγή ζωής για την περιφέρειά μας. Και το λέμε αυτό γιατί ο ρόλος του Πηνειού για την Θεσσαλία, είναι αντίστοιχος με τον ρόλο του Νείλου για την Αίγυπτο. Πολυπαραγωντική η επίδρασή του στην οικονομική, στην κοινωνική, στην περιβαλλοντολογική, στην οικολογική, στην πολιτική προστασία, στο αστικό περιβάλλον, η επίδραση του είναι σημαντικότατη σε όλους αυτούς τους τομείς.

Μέσα από το συνέδριο θα αναλύσουμε και θα προσεγγίσουμε με επιστημονικό κυρίως τρόπο για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό αυτό το θείο δώρο που έχει η περιφέρεια Θεσσαλίας και λέγεται Πηνειός».

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Προεδρεύων: Δημήτρης Τσούμας, Διευθυντής ΠΕΔ Θεσσαλίας
Μέλη:     Νικόλαος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος ΤΕΕ- Τμήματος    Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας
Αθανασία Καπούλα, Πρόεδρος ΤΕΕ- Τμήματος Μαγνησίας
Δημήτρης Ντογκούλης,  Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

ΙΑΚΩΒΟΣ ΓΚΑΝΟΥΛΗΣ1 «ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΥΔΡΟ-ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ»

1Ομ. Καθ. ΑΠΘ, Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΜΛΗΣ 1 «Η ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ»

1Διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Υπεύθυνος για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΗΡΥΞΗ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων
Ειρήνη (Ρένα) Καραλαριώτου, Πρόεδρος Συνεδρίου
Ζήσης Μαμούρης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ξενοφών Σπηλιώτης, Πρύτανης ΤΕΙ Θεσσαλίας
Κων/νος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Υφυπουργός Εσωτερικών
Γεώργιος Κωτσός, Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Αθανασία Παύλου

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!