Υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας Κιέβου και Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης

ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟΟ Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε ότι υπέγραψε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και του Πατριαρχείου.

«Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα. Έχουμε υπογράψει με τον Σεβασμιότατο συμφωνία συνεργασία και σύμπραξης μεταξύ της Ουκρανίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου» ανέφερε στο twitter ο Ποροσένκο.

Τον Οκτώβριο η Σύνοδος του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι θα προχωρούσε στη χορήγηση ανεξαρτησίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, που είναι διαχωρισμένη σε τρεις κύριες εκκλησίες, την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας, τη μη κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου του Κιέβου (UOC-KP), που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την αυτοαποκαλούμενη Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Την απόφαση της Συνόδου έχει καλωσορίσει ο Ποροσένκο που αναζητά την εγκαθίδρυση μίας ανεξάρτητης εκκλησίας στη χώρα.

Στις 8 Οκτωβρίου η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να «κόψει την Ευχαριστηριακή κοινωνία» με τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης. Ο Πατριάρχης Μόσχας αποκάλεσε την απόφαση της Κωνσταντινούπολης ως «νομιμοποίηση του σχίσματος» δηλώνοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα επηρεάσει εκατομμύρια χριστιανούς στην Ουκρανία και άλλες χώρες.

Η συνδεόμενη με τη Μόσχα Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ανέφερε ότι η απόφαση της Συνόδου αποτελεί εχθρική πράξη που εμπλέκεται στις σχέσεις με την ουκρανική εκκλησία και απείλησε με ανάθεμα τον πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: Sputnik


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2018, 06:39

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!