ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Η ΕΕ θα προτείνει συμβιβασμό για τα τελωνεία και τα σύνορα»

ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟKEN 2

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει έναν συμβιβασμό για τα τελωνειακά ζητήματα και τα σύνορα με την Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να αρθεί το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο που απομένει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, γράφει η εφημερίδα The Times στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να προσφέρουν στην πρωθυπουργό του ΗΒ έναν «ανεξάρτητο μηχανισμό» μέσω του οποίου το Λονδίνο θα είναι σε θέση να τερματίσει τη διευθέτηση για τα τελωνεία που θα συναφθεί, αναφέρει το ρεπορτάζ των Τάιμς (1). Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει ποιες είναι οι πηγές της.

Υπουργοί της κυβέρνησης της Μέι απαιτούν η πρωθυπουργός να «αναγκάσει» την ΕΕ να αποδεχθεί τις θέσεις του Λονδίνου για τα σύνορα με την Ιρλανδία προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταψηφιστεί η συμφωνία για το Μπρέξιτ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Sun.

Ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Μπρέξιτ, ο Ντόμινικ Ράαμπ, κι ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ο Τζέρεμι Χαντ, επικεφαλής έως και 12 υπουργών, θα πρωτοστατήσουν στην άσκηση πίεσης στη Μέι προκειμένου να υιοθετήσει αδιάλλακτη στάση, όπως εισηγούνται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Σαν (2). Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι αξιώνουν το Λονδίνο να διατηρήσει τον αποκλειστικό έλεγχο του για πόσο θα παραμείνει στην όποια συμφωνία συναφθεί με την ΕΕ για τα τελωνεία.

Τα δημοσιεύματα αυτά καταγράφηκαν λίγες ώρες αφότου η πρωθυπουργός των Συντηρητικών εξέφρασε, με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ, τη βεβαιότητά της ότι η συμφωνία με τις Βρυξέλλες έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως είναι πλέον έτοιμο το «95%» της συμφωνίας και ότι η Μέι είναι πεπεισμένη πως «μπορεί να βρεθεί λύση για το backstop της Βόρειας Ιρλανδίας», τον εναλλακτικό μηχανισμό για τα τελωνεία και τα σύνορα. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνάντηση της Μέι με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018, 02:16

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!