ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανησυχητικός ο βαθμός της ξενοφοβίας στη ΓερμανίαKEN 728X100 2

Νεότερη έρευνα καταδεικνύει ότι τα τελευταία χρόνια εντείνεται το κλίμα ξενοφοβίας στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τρεις Γερμανούς πιστεύει ότι οι ξένοι έρχονται στη Γερμανία με μοναδικό σκοπό να εκμεταλλευτούν το ισχυρό κοινωνικό κράτος. Στην ανατολική Γερμανία μάλιστα οι μισοί πολίτες πιστεύουν στη θεωρία αυτή του κοινωνικού τουρισμού.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε στην ανατολική Γερμανία ένα ποσοστό άνω του 30% που στηρίζει ξενοφοβικές θέσεις», επισημαίνει στη Deutsche Welle ο επικεφαλής της έρευνας Όλιβερ Ντέκερ, από το «Κέντρο Μελετών για την Ακροδεξιά και τη Δημοκρατία» στη Λειψία. Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσοστό, τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το αντίστοιχο ποσοστό στη δυτική Γερμανία είναι 22%. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση του κέντρου μελετών πραγματοποιείται από το 2002 κάθε δυο χρόνια.

Αισθάνονται «ξένοι» λόγω των μουσουλμάνων

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν απλώς περισσότερες προκαταλήψεις εναντίον μεταναστών και προσφύγων εν γένει, αλλά ειδικότερα σε βάρος μουσουλμάνων και κυρίως εναντίον Σίντι και Ρομά. Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν, για παράδειγμα, ότι πιστεύουν πως οι Σίντι και Ρομά ρέπουν προς την εγκληματικότητα.

Την ίδια ώρα φαίνεται να έχουν αυξηθεί και οι προκαταλήψεις εναντίον μουσουλμάνων. Το 44% πιστεύει ότι θα έπρεπε να απαγορεύεται σε μουσουλμάνους να μεταναστεύουν στη Γερμανία. Το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνονταν στο 36,5%. Το 55,8% δηλώνει την ίδια ώρα ότι εξαιτίας των μουσουλμάνων αισθάνονται σαν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, συνιστούν ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις που εγκυμονούν κινδύνους για την ίδια τη δημοκρατία. Διότι μολονότι το 90% δηλώνουν ότι στηρίζουν τη δημοκρατία, είναι γεγονός ότι δεν την αντιλαμβάνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. «Μεγάλο μέρος των πολιτών πιστεύει ότι η δημοκρατία μπορεί να έχει και τη μορφή μιας δικτατορίας της πλειοψηφίας». Έτσι πιστεύουν, για παράδειγμα, ότι τα δικαιώματα μεμονωμένων ανθρώπων ή ομάδων μπορούν και να παραβιάζονται όταν αυτό γίνεται για το καλό της πλειοψηφίας. Το επόμενο στοιχείο είναι και το πιο ανησυχητικό: το 8% πιστεύουν ότι υπό προϋποθέσεις η δικτατορία είναι ο καλύτερος τρόπος διακυβέρνησης.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018, 10:14

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!