ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ευρώπη και Γερμανία δεν ελπίζουν σε αλλαγή της πολιτικής Τραμπ μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ

ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Τα κέρδη των Δημοκρατικών στις εκλογές της Τρίτης στις ΗΠΑ, παρ΄ όλο που προκάλεσαν ικανοποίηση σε πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς, ταυτόχρονα όμως εξέφραζαν αμφιβολία αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα προκαλέσει αλλαγές στην εξωτερική πολιτική του προέδρου Τραμπ.

«Θα ήταν λάθος να περιμένουμε διόρθωση της πορείας του Τραμπ τώρα», έγραψε στο Twitter του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Τονίζοντας πως «οι ΗΠΑ παραμένουν ο στενότερος εταίρος εκτός Ευρώπης» πρόσθεσε πως «θα πρέπει όμως να αναδιαμορφώσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ».

Στην πρώτη αντίδρασή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε στην εφημερίδα Neue Passauer Presse ότι οι εκλογές ανέδειξαν το διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας.

Δυστυχώς όμως, είπε, παρόμοια είναι η εικόνα και σε πολλές άλλες χώρες της Δύσης.

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο σε διεθνές επίπεδο από τη στιγμή που Ουάσιγκτον, στο πνεύμα της πολιτικής America First, αποχωρεί πλέον σταδιακά από διεθνείς συμφωνίες. Για τον λόγο αυτό η ΕΕ οφείλει να απαντήσει με ενιαία φωνή σε σημαντικά ζητήματα, όπως η επιβολή δασμών στις εξαγωγές της, υπογράμμισε ο Χάικο Μάας.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, έγραψε επίσης, στο Twitter του: «Οι αμερικανοί ψηφοφόροι επέλεξαν την ελπίδα από τον φόβο, την ευγένεια από την αγένεια, τους καλούς τρόπους από τον ρατσισμό και την ισότητα από τις διακρίσεις». Για να εξηγήσει ο Ολλανδός πολιτικός ενόψει των ευρωεκλογών του 2019: «Δηλαδή στάθηκαν συμπαραστάτες στις δικές μας αξίες».

Ο Πιερ Μοσχοβισί, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και σήμερα Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, ειρωνεύθηκε στο Twitter του την δήλωση Τραμπ για «τρομερή εκλογική επιτυχία»: «οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την Βουλή των αντιπροσώπων για πρώτη φορά μετά οκτώ χρόνια παρά την χειραγώγηση πολλών εκλογικών περιφερειών. Πράγματι ο Ντ. Τραμπ έχει δίκηο για την τρομερή επιτυχία».

ο Μάνφρεντ Βέρνερ, Γερμανός πολιτικός επικεφαλής του Κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), δήλωσε πως τα εκλογικά αποτελέσματα των ΗΠΑ δίνουν «ανάμεικτα συμπεράσματα». Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο «Bayerischer Rundfunk» πως «η νομοθετική ατζέντα του Τραμπ θα είναι πλέον δυσκολότερη, εκτός αν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνεργασθούν για να βρουν λύσεις και ίσως αυτό αποτελέσει τα καλύτερα νέα της ημέρας».

Η Γερμανία ελπίζει και ανησυχεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Με ελπίδα για μια στροφή στην πολιτική του προέδρου Τραμπ αντιδρούν γερμανοί πολιτικοί στα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών. Η πλειονότητα ωστόσο συμφωνεί ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο διεθνής ρόλος της ΕΕ.

Η γενική γραμματέας των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρεμπάουερ, (η οποία θα διεκδικήσει την προεδρία του CDU στο συνέδριο του Δεκεμβρίου) θεωρεί ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών ο πρόεδρος Τραμπ θα συνεχίσει την πολιτική του και θα επιδιώξει με αυτήν την επανεκλογή του το 2020.

Η γερμανίδα πολιτικός τάσσεται ωστόσο υπέρ της καλλιέργειας στενότερων σχέσεων με τις αμερικανικές πολιτείες, παρακάμπτοντας κατά κάποιο τρόπο τον αμερικανό πρόεδρο.
Η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες χαιρέτισε το καλό εκλογικό αποτέλεσμα των Δημοκρατών τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι κάτι πολύ περισσότερο από την καλλιέργεια φόβου, τις μονομερείς ενέργειες και τα συνθήματα κατά των μειονοτήτων. Για εμάς τους Ευρωπαίους το εκλογικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι εξακολουθούμε να επιδιώκουμε την βελτίωση των διατλαντικών σχέσεων, ταυτόχρονα όμως στόχος μας είναι να αποκτήσει η ΕΕ με τη στήριξη των χωρών-μελών δυνατότερη φωνή σε διεθνές επίπεδο».


Πληροφορίες από Deutsche Welle

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!