ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δεν προχωρά ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού στη Μαγνησία

Δεν προχωρά ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού στο Βόλο, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά εξαιτίας κυρίως, του πολύ μικρού ενδιαφέροντος που υπάρχει. Ενδεικτικό είναι πως ένα ποσοστό της τάξης του 70% των συνταξιούχων του ΟΤΕ απευθύνεται σε ιδιώτες γιατρούς και πολύ λιγότεροι στο Κέντρο Υγείας Ν. Ιωνίας. Αυτά τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, σε ενημερωτική εκδήλωση των συνταξιούχων ΟΤΕ Ν. Μαγνησίας, που έγινε σήμερα το απόγευμα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Μαγνησίας Παύλος Μαλινδρέτος εκτίμησε ότι είμαστε πολύ μακριά από το να πούμε ότι πρακτικά ξεκίνησε ο θεσμός και στην πράξη δεν μπορεί να καλύψει τον πληθυσμό, καθώς υπάρχει έλλειψη και συμβεβλημένων και  γιατρών δημοσίων λειτουργών, που θα επανδρώσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Ο ίδιος τόνισε ότι το Νοσοκομείο δεν έχει ρόλο πάνω σε αυτό και συμπλήρωσε ότι αν ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού πετύχει, τότε το Νοσοκομείο θα ελαφρυνθεί, γιατί δεν θα πηγαίνουν ασθενείς ακόμη και για ένα απλό κρυολόγημα.

«Από την άλλη εκφράζοντας τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και ειδικά των Κ.Υ. αστικού τύπου (ΠΕΔΥ Βόλου και Ν. Ιωνίας) εκείνο που πρέπει να πούμε και είναι κραυγή αγωνίας , είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη υποστελέχωση», επισήμανε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, ο οποίος χαρακτήρισε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που πάει να στηθεί μια καλή ιδέα, που όμως είπε πρέπει να εφαρμοστεί στον κατάλληλο χρόνο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Ευθύμιος Τσάμης τόνισε ότι δεν ολοκληρώθηκε ακόμη η σχετική πρόταση της κυβέρνησης, υπάρχουν προβλήματα και δεν είναι στελεχωμένος ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, όπως θα αναμενόταν.

Όπως είπε, οι δύο μέχρι στιγμής ΤΟΜΥ σε Αγριά και Ν. Ιωνία  στελεχώθηκαν με γιατρούς που υπηρετούσαν σε αγροτικά ιατρεία και Κέντρα Υγείας. Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι ενώ ζητήθηκαν για τον Δήμο Βόλου 52 παθολόγοι, υπέγραψαν συμβάσεις 15 και από 12 παιδιάτρους έκαναν σύμβαση τρεις, με αποτέλεσμα ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού να μην έχει στελεχωθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, ο κάθε οικογενειακός γιατρός προβλέπεται να έχει 2.250 ασφαλισμένους και αυτοί που υπέγραψαν συμβάσεις, δεν έχουν συμπληρώσει τον αριθμό όλοι, ενώ οι ασφαλισμένοι απευθύνονται, στους συμβεβλημένους, στους οικογενειακούς, σε ιδιώτες και στο νοσοκομείο.

Άποψη το Ιατρικού Συλλόγου είναι ότι αυτός ο θεσμός που εφαρμόζεται είναι μια προχειροδουλειά, που δεν στήθηκε με τις κατάλληλες βάσεις, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι αμοιβές των γιατρών δεν είναι τέτοιες, ώστε η πρόταση αυτή του υπουργείου να είναι δελεαστική.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΤΕ, κ. Γιώργος Κωστόπουλος, εκτίμησε ότι ο νέος θεσμός δεν περπατάει τοπικά, καθώς δεν υπάρχουν γιατροί που θα ήθελαν να  υπηρετήσουν ως οικογενειακοί και προφανώς υπάρχουν προβλήματα.

Όπως είπε η εκδήλωση έγινε για να δοθεί η δυνατότητα στους συνταξιούχους να πληροφορηθούν κάθε λεπτομέρεια του όλου συστήματος της υγείας.

 

 

 

πηγη

Facebook Comments