ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μέι εναντίον όλων για το BrexitKEN 728X100 2

Πόλεμος δηλώσεων ξέσπασε για μία ακόμη φορά στο κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία για το Brexit. «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», επιμένει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Η Κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει πιο δυναμική στάση. Να αντισταθεί στις παράλογες απαιτήσεις, να αποχωρήσει- αν απαιτηθεί- από τις συνομιλίες. Χρειάζεται θάρρος και πολιτική βούληση». Αυτά λέει στους «Sunday Times» ο επί πέντε μήνες Υπουργός Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος παραιτήθηκε την Πέμπτη, αφού προηγουμένως είχε εγκρίνει τη Συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Νέοι καιροί, νέα ήθη.

Όμως, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με άρθρο της στην εφημερίδα «The Sun», επαναλαμβάνει πως είναι η μόνη συμφωνία που εγγυάται την οικονομική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποκλείει οποιαδήποτε αλλαγή στο κείμενο των 586 σελίδων, εκτός των τεχνικών διορθώσεων και προσαρμογών που θα προκύψουν κατά τις συνομιλίες στο διάστημα της σχεδόν δίχρονης μεταβατικής περιόδου. Να υπενθυμίσουμε πως η Πρωθυπουργός δεν αποκλείει την περίπτωση επιμήκυνσης της μεταβατικής περιόδου.

Θα βρεθούν οι υπογραφές για την ανατροπή Μέι;

Και ενώ η Τερέζα Μέι έχει εξαπολύσει εκστρατεία υπεράσπισης της συμφωνίας, με σειρά άρθρων και τηλεοπτικών εκπομπών, οι σκληροί brexiteers, πνέουν τα μένεα με τους ομοϊδεάτες τους που αποφάσισαν να παραμείνουν στην κυβέρνηση και να σταθούν δίπλα στην πρωθυπουργό. Στην προσπάθεια τους να συγκεντρώσουν τις 48 επιστολές που θα ανοίξουν την διαδικασία ανατροπής της- διαδικασία που γνωρίζουν καλά πως δεν πρόκειται να τους βγάλει πουθενά- εξαπολύουν βέλη κατά των Μάικλ Γκόουβ και Λίαμ Φοξ, υπουργούς Περιβάλλοντος και Εξωτερικού Εμπορίου, που αρνήθηκαν να παραιτηθούν, κρίνοντας την Συμφωνία ό,τι καλύτερο υπάρχει τη δεδομένη στιγμή. Το μεγάλο πρόβλημα των brexiteers είναι η έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου. Έλλειψη που επιχειρούν να καλύψουν με πομφόλυγες περί εθνικής κυριαρχίας και Βρετανίας των πέντε ηπείρων και των επτά θαλασσών.

Κι ενώ όλα αυτά εξελίσσονται στο κυβερνών Κόμμα, η Τερέζα Μέι έχει στραμμένη την προσοχή της στην κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, στις 11 Δεκεμβρίου, κατά την οποία οι βουλευτές θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την Συμφωνία. Η Αντιπολίτευση απειλεί να την καταψηφίσει, αλλά εάν προηγούμενως οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες την εγκρίνουν στην έκτακτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 25 Νοεμβρίου, αυτό, δίχως αμφιβολία, θα πείσει πολλούς βουλευτές των Εργατικών να στοιχιστούν πίσω από την Πρωθυπουργό.

Πηγή: Deutsche Welle


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018, 05:43

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!