Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέστησαν βασανιστήρια σε φυλακή της Σαουδικής Αραβίας

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟKENT728X100 1
Αγωνιστές και αγωνίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνελήφθησαν αυθαίρετα τον Μάιο υπέστησαν βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση σε φυλακή όπου οδηγήθηκαν κατά τη διάρκεια των ανακρίσεών τους, χωρίς ακόμη σήμερα να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από τη δικαιοσύνη της Σαουδικής Αραβίας, κατήγγειλε την Τρίτη η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, προτρέποντας τις Aρχές στο Ριάντ να αποφυλακίσουν τους ανθρώπους αυτούς και να διενεργήσουν έρευνα για τις καταχρήσεις σε βάρος τους.

Ακτιβιστές και ακτιβίστριες που κρατούνται στη φυλακή Νταμπάν, στις ακτές στην Ερυθρά Θάλασσα, έχουν υποστεί επανειλημμένα ηλεκτροσόκ και μαστιγώσεις, σε βαθμό που ορισμένοι και ορισμένες εξ αυτών δεν μπορούν πλέον καν να βαδίσουν ή να σταθούν στα πόδια τους, τονίζει σε κείμενο που δημοσιοποίησε η Αμνηστία, η οποία επικαλείται τρεις μάρτυρες.

Στην περίπτωση ενός κρατουμένου, αναφέρεται ότι τον κρέμασαν από το ταβάνι. Ενώ μια φυλακισμένη υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από τους ανακριτές της, που φόραγαν μάσκες, προσθέτει η Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Τουλάχιστον τρεις φυλακισμένες ακτιβίστριες υπέστησαν «εξαναγκαστικές» περιπτύξεις, όπως αγκαλιές και φιλιά, από τους ανακριτές τους, ανέφερε εξάλλου η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε δική της, χωριστή ανακοίνωση.

Οι καταγγελίες των δύο ΜΚΟ καταγράφονται την ώρα που η εικόνα της Σαουδικής Αραβίας έχει αμαυρωθεί εξαιτίας της υπόθεσης του Τζαμάλ Κασόγκι, του Σαουδάραβα δημοσιογράφου ο οποίος δολοφονήθηκε τη 2α Οκτωβρίου μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

«Μόλις μερικές εβδομάδες έπειτα από τον βάρβαρο φόνο (…), οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις περί βασανιστηρίων, σεξουαλικής κακοποίησης και άλλων καταχρήσεων εκθέτουν, εάν επαληθευτούν, πως διαπράττονται κι άλλες σκανδαλώδεις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις σαουδαραβικές αρχές», υπογράμμισε η Λιν Μααλούφ, η διευθύντρια του τμήματος ερευνών για τη Μέση Ανατολή στη Διεθνή Αμνηστία.

Αν πράγματι έγιναν βασανιστήρια σε βάρος των φυλακισμένων ακτιβιστριών, αυτό «δείχνει πως δεν γνωρίζει όρια η απόλυτη βαρβαρότητα των σαουδαραβικών αρχών έναντι των επικριτών τους και των ανθρώπων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», έκρινε από την πλευρά του ο Μάικλ Πέιτζ, υποδιευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολής στο HRW.

Οι σαουδαραβικές αρχές δεν έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής στις ανακοινώσεις των δύο ΜΚΟ.

Πάνω από δέκα ακτιβιστές και ακτιβίστριες συνελήφθησαν τον Μάιο, λίγο καιρό αφότου ήρθη η απαγόρευση στις γυναίκες να οδηγούν. Κατηγορήθηκαν για προδοσία και ότι επεδίωκαν την αποσταθεροποίηση του βασιλείου.

Αν και κάποιοι από αυτούς ανέκτησαν κατόπιν την ελευθερία τους, άλλοι, όπως η Λουτζάιν αλ Χαθλούλ, 28 ετών, ή η Αζίζα αλ Γιούσεφ, μια συνταξιούχος καθηγήτρια, συνεχίζουν να βρίσκονται πίσω από τα σίδερα, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες, ή να είναι παρόντες δικηγόροι στις ανακρίσεις τους, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, η οποία προτρέπει τις αρχές στο Ριάντ να προχωρήσουν στην «άμεση» αποφυλάκισή τους.

Οι σαουδαραβικές αρχές οφείλουν επίσης «να διενεργήσουν μια ταχεία, διεξοδική και αποτελεσματική έρευνα» για τις καταγγελίες όσον αφορά τις ωμότητες σε βάρος των φυλακισμένων ακτιβιστών και ακτιβιστριών, συμπληρώνει εξάλλου στην ανακοίνωση η ΜΚΟ.

Μια ομάδα ειδικών του ΟΗΕ είχε ζητήσει πρόσφατα την άμεση απελευθέρωση τουλάχιστον έξι γυναικών, ακτιβιστριών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συνεχίζουν να κρατούνται στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Οι τουλάχιστον δέκα συλλήψεις που έγιναν τον Μάιο ακολούθησαν ένα προηγούμενο κύμα καταστολής, τον Σεπτέμβριο του 2017, το οποίο είχε σκοπό να φιμωθούν όσοι επικρίνουν τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!