Οι δύο νέες δημοσκοπήσεις, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και η «γκρίζα ζώνη»

MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Δύο νέες δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητα την Πέμπτη. Από τις δύο δημοσκοπήσεις προκύπτει ένα προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και οι δύο δείχνουν πεντακομματική Βουλή.

KEN 1

Πάντως οι δύο δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μεγάλη απόκλιση στη διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue και το νέο γκάλοπ που διενήργησε η εταιρία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38,5% έναντι 22% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 9,5%, το ΚΚΕ με 7,5% και η Χρυσή Αυγή με 7%. Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνουν ποσοστό 2%.

Εάν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω τότε στις επόμενες εκλογές η Βουλή θα είναι πεντακομματική.

Την ίδια στιγμή, διαφορά 9 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και 9,5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή καταγράφει μια δεύτερη δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συσπειρώσεις των δύο κομμάτων αλλά και τα στοιχεία για την προέλευση της «γκρίζας ζώνης», εκείνων δηλαδή που δηλώνουν αναποφάσιστοι ή επιλέγουν λευκό, άκυρο ή αποχή. Η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί μια πολύ μεγάλη συσπείρωση που φτάνει το 83% σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που κινείται σε ποσοστά του 52%. Την ίδια στιγμή, ένα 32% της γκρίζας ζώνης αποτελούν πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόλις 6% προέρχονται από τη ΝΔ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. έρχεται πρώτη με ποσοστό 30,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 21,5%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,5%, η Χρυσή Αυγή με 7% και το ΚΚΕ με 6%.

Η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει το 2%, το Ποτάμι το 1,5% και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες το 1%.

Μεγάλο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων δεν απαντούν, που φτάνει στο 13,5%.ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!