Πιθανή και δεύτερη συνάντηση Αναστασιάδη-Λουτ

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα συναντήσει εκ νέου την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ τις επόμενες ημέρες, μετά τη συνάντησή της και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συνάντησή Αναστασιάδη – Λουτ, στο Προεδρικό, δημιουργική και παραγωγική.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η συνάντηση αφορούσε τόσο τους όρους αναφοράς, όσο και τα κρίσιμα θέματα που συναποτελούν το κυπριακό ζήτημα.

«Βρισκόμαστε στο μέσο κρίσιμων διαβουλεύσεων για τη διαπραγμάτευση και την συνέχεια του Κυπριακού και θα ήταν καλύτερο να αποφύγουμε τα πολλά σχόλια», σημείωσε. Ερωτηθείς εάν κατατέθηκαν οποιεσδήποτε ιδέες από την κ. Λουτ ή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι «έγινε μια παραγωγική και δημιουργική συζήτηση».

Ερωτηθείς εάν το μήνυμα που κομίζει η κ. Λουτ από την Άγκυρα αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, απάντησε ότι έγινε μια συζήτηση για τους όρους αναφοράς και τα κρίσιμα θέματα του Κυπριακού. «Η κ. Λουτ έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο και δεν κομίζει μηνύματα», επεσήμανε.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει οτιδήποτε γραπτώς, ο Εκπρόσωπος είπε: «’Οχι δεν υπάρχει κανένα γραπτό έγγραφο αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει ενδεχόμενο κοινής συνάντησης των δύο ηγετών με την κ. Λουτ.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο Euronews για το θέμα του φυσικού αερίου και εάν υπάρχει διασύνδεση με την σύγκλιση για την πληθυσμιακή αναλογία 4:1, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι επί της ουσίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρέπει να είναι σαφές πως εφόσον ο φυσικός και ο ενεργειακός πλούτος είναι αρμοδιότητα του κράτους εξ ονόματος όλων των Κυπρίων, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα έχει το μερίδιο της.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, είμαστε στη φάση της διερεύνησης και μέχρι τη στιγμή της εμπορικής αξιοποίησης υπάρχουν αρκετά χρόνια, «θα μπορούσε κανείς να πει περισσότερα από 5 χρόνια». Επομένως, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, υπάρχει υπεραρκετός χρόνος να λυθεί το Κυπριακό – και αυτός είναι ο κύριος στόχος – να έχουμε μια συμφωνία για λύση.

«Και στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα επικαλεστούμε και την σύγκλιση που υπήρχε παλιότερα και στις διαπραγματεύσεις για μία λογική διάθεση των εσόδων από το φυσικό αέριο». Επομένως δεν υπάρχει καμία ανησυχία και δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, εκ μέρους μόνο των Ελληνοκυπρίων , προσπαθεί να οικειοποιηθεί τον φυσικό πλούτο, δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

«Τουναντίον, η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί εξ’ ονόματος όλων των πολιτών και όταν έρθει η ώρα που θα υπάρχουν έσοδα, οπωσδήποτε θα υπάρχει και ο μηχανισμός διαμοιρασμού του οφέλους για όλους τους Κύπριους πολίτες».

Ο στόχος, είπε ο κ. Προδρόμου, «για να μην τον χάνουμε από μπροστά μας», είναι μέχρι τότε να υπάρξει λύση του Κυπριακού και σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο θα υπάρξουν οι μηχανισμοί και θα μπορούν να επωφεληθούν όλοι από το φυσικό αέριο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως όλοι οι Κύπριοι πολίτες, και οι Τουρκοκύπριοι, η τουρκοκυπριακή κοινότητα, θα έχει το μερίδιο που της αναλογεί. Λαμβάνουμε υπόψιν ότι υπήρξε ήδη μια σύγκλιση στις διαπραγματεύσεις, αλλά προσδοκούμε στη συμφωνία για λύση του Κυπριακού, όπου το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να το χειρίζεται το κεντρικό κράτος και θα βρεθεί ο τρόπος ώστε να επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι πολίτες, κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘1778319055733085’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’);

KENT728X100 1

!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;
n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,
document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘101541437102906’, {
em: ‘insert_email_variable’
});
fbq(‘track’, ‘PageView’);

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!