Έκθεση με θέμα τους καλικάντζαρους από τη συλλογή Βελούδιου, στη Μακρινίτσα

milonas

Οι φίλοι του παλαιού Δημοτικού σχολείου και η τοπική  κοινότητα Μακρινίτσας διοργανώνουν έκθεση, την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου και ώρα 13.00, με τη συλλογή του Θάνου Βελούδιου, από διάφορους καλλιτέχνες, με θέμα τους καλικάντζαρους και τα ελληνικά  δαιμόνια.

Θα προηγηθεί ξενάγηση του χωριού με αφετηρία την κεντρική πλατεία στις 12.00 μ. Το  παλαιό Δημοτικό σχολείο Μακρινίτσας βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την κεντρική πλατεία. Το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, στις 12.00, στο κλείσιμο της έκθεσης, θα αποδοθούν παραμύθια της προφορικής παράδοσης για τους καλικάντζαρους. Με τον μοναδικό της τρόπο θα τα αφηγηθεί η συγγραφέας και «παραμυθού» Μάρω Αισώπου, υπεύθυνη της δράσης «Παραμύθια απ’ το σεντούκι» του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου. Διάρκεια έκθεσης: 23-29 Δεκεμβρίου (24-25 κλειστά) Ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ. έως 20.00

Ο Βελούδιος και η Μακρινίτσα

Ο  Φίλιππος Κουτσίνας γιατί από αυτό το όνομα αρχίζει η ιστορία των Τεχνών και του Πολιτισμού της σύγχρονης Μακρινίτσας ,  βολιώτης στην καταγωγή με σπίτι στην  Μακρινίτσα, προσκαλούσε στο χωριό , την 10ετία του ΄60 τους φίλους του, που ήταν  από τους πιο  πνευματικούς ανθρώπους στην  Ελλάδα.

Πρωτοστάτησε μαζί με τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κοινότητας Σπύρο Κουικούμη στην αναβίωση του εθίμου των Μάηδων, σεργιάνησε σημαντικούς ζωγράφους και συγγραφείς στα σοκάκια . Μάλιστα μια φορά έφερε μεσάνυχτα στην Πλατεία τον Μάνο Χατζηδάκη με  πολυπληθή ορχήστρα να παίξουν, ύστερα από μια συναυλία που είχαν δώσει στον Βόλο.

Συχνός συνδαιτημόνας του Κουτσίνα και τακτικός επισκέπτης του χωριού , ο Θάνος Βελούδιος ήταν παρών σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση.

Καταγόμενος από επιφανή Αγγλοελληνική οικογένεια ο Αθανάσιος Μάρεη Βελούδιος , που στις εποχές των παχιών του αγελάδων , του ανήκε σχεδόν το μισό Θησείο, υπήρξε αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και από τους 18 που αποσπάστηκαν για να ιδρύσουν την Πολεμική Αεροπορία. Έγινε και ήρωας όταν προσγειώθηκε με διπλάνο στον κεντρικό δρόμο της Τουρκοκρατούμενης Προύσσας, κατέβασε την Τουρκική σημαία από το Διοικητήριο, ύψωσε την Ελληνική και έφυγε , απογειωνόμενος κάτω από καταιγισμό τούρκικων πυρών.

ΟΒελούδιος ήταν ένας βαθιά μορφωμένος Έλληνας με άριστη γνώση της Ελληνικής γλώσσας με πάθος για την ιστορία και την λαογραφία της Ελλάδας. Έλαβε μέρος στις πρώτες Δελφικές εορτές που οργάνωσε ο Άγγελος Σικελιανός με την τότε αμερικανίδα γυναίκα του. Πάντα προσπαθούσε να ξαναδεί τον Ελληνισμό με μια μοντέρνα ματιά που συμβάδιζε με όλα τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ουαιώνα , συμπεριλαμβανομένου του σουρεαλισμού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συγκέντρωσε προφορικές μαρτυρίες  από φίλους , γνωστούς  , αλλά και από γραπτά κείμενα μελετητών , για τα περίεργα ξωτικά , τους καλικαντζάρους που ροκανίζουν όλη την χρονιά το δέντρο της γης , που ανεβαίνουν την παραμονή των Χριστουγέννων στον πάνω κόσμο για να παραπλανήσουν να ταλαιπωρήσουν να αναστατώσουν τους ανθρώπους και να φύγουν επιτέλους , τρέχοντας , με τον επικείμενο Αγιασμό των υδάτων των Φώτων. Παρακάλεσε λοιπόν φίλους του ζωγράφους να φιλοτεχνήσουν τα περίφημα τούτα αερικά.

Η χαριτωμένη αυτή συλλογή παρουσιάζεται στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο της Μακρινίτσας . Σκοπός μας , των φίλων του Σχολείου είναι να δημιουργούμε εκδηλώσεις πολιτισμού που άρχισαν από τον Κουτσίνα και τον Κουικούμη συνεχίστηκαν αργότερα με τον Πρόεδρο Νίκο Τσούκα και ατόνησαν τα τελευταία χρόνια.

Facebook Comments