Οι προεκλογικές βλέψεις του προέδρου Τραμπ για πολιτικά οφέλη από την κρίση του τείχους

stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018, 09:53

KENT728X100 1
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι «υπερήφανα» υπεύθυνος για μία ακόμη παύση της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πρόκειται για την τρίτη παύση της λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού μηχανισμού των ΗΠΑ, στην διάρκεια άσκησης της προεδρίας του.

Ωστόσο, αυτό, δεν φαίνεται να τον απασχολεί, σχολιάζει το «Politico».

Η απειλή ενός εκτεταμένου «shutdown» δεν φαίνεται να απασχολεί τον Αμερικανό πρόεδρο, που ενδιαφέρεται για την υλοποίηση της προεκλογικής υπόσχεσης του για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του Λευκού Οίκου, αλλά και πολιτικών συμμάχων του Τραμπ.

Ο ίδιος πέρασε το Σαββατοκύριακο εμβαθύνοντας τις θέσεις του, μέσω συναντήσεων κεκλεισμένων των θυρών, με σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς.

Παράλληλα, άφηνε να εννοηθεί μέσω υψηλόβαθμων συνεργατών του ότι μπορεί να αποδεχτεί μία διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι τη νέα χρονιά.

Ο Μικ Μαλβέινι υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου έδωσε το στίγμα των προθέσεων του Αμερικανού προέδρου.

«Δε νομίζω ότι οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν εδώ, για το επόμενο διήμερο,» δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι στον Κρις Γουάλας και σε μία συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Η διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ γίνεται εν μέσω των χριστουγεννιάτικων αργιών, ενώ ακολουθεί τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε στην αμερικανική κυβέρνηση, η αποχώρηση του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις. Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ θα αποχωρήσει ακόμη γρηγορότερα από ότι αρχικά αναμενόταν, μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ για την επιστροφή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία, αλλά και την μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.

Με δεδομένο το κλίμα πολιτικής αναταραχής στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ αναλαμβάνει έναν κομματικό ρόλο, ο οποίος κατά την άποψή του συσπειρώνει τους ψηφοφόρους της δεξιάς. Είναι ο ρόλος του πολεμιστή των συνόρων.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μαρκ Μίντοους που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρος της συντηρητικής ομάδας (House Freedom Caucus) συνέκρινε την στάση του Τραμπ, με την Μάχη του Άλαμο. Ο Μίντοους υποστήριξε ότι η ιστορική μάχη μεταξύ των Τεξανών και των Μεξικανών νικητών, είναι γνωστή “όχι επειδή νίκησαν, αλλά επειδή έδωσαν μάχη.”

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα είχε μεσημεριανό γεύμα με τον Μίντοους και τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το Σάββατο, ενώ υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί και η ηγεσία τους είναι η αιτία που οδηγεί την χώρα σε μία παρατεταμένη πολιτική σύγκρουση.

«Γερουσιαστή Σούμερ δεν θα εγκαταλείψουμε το τείχος,» δήλωσε ο Γκράχαμ αργότερα το Σάββατο, αναφερόμενος στον ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ. “Θα χτίσουμε ένα τείχος κι αυτή ακριβώς είναι η αιτία της διαμάχης με όλους αυτούς τους Αμερικανούς που θέλουν από εμάς να εγκαταλείψουμε το τείχος και να ανοίξουμε τα σύνορα,” τόνισε ο Γκράχαμ.

Από την άλλη μεριά, οι συνεργάτες του προέδρου Τραμπ σε ιδιωτικές συζητήσεις προσπαθούν με μισή καρδιά να ρίξουν την ευθύνη στους Δημοκρατικούς, με δεδομένη την δήλωση του Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο στις αρχές Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την δήλωση αυτή, ο ίδιος θα ήταν περήφανος για την διακοπή λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης με αφορμή την συνοριακή ασφάλεια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Αμερικανοί τον υποστηρίζουν στο ζήτημα αυτό.

Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει με πολιτικούς όρους και για το νότιο συνοριακό τείχος να είναι ο “απόλυτος νικητής” έχει ξεκαθαρίσει στα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του ότι είναι «ξεκάθαρος» σχετικά με τις προσδοκίες που έχει για την χρηματοδότηση διαφορετικών “φυσικών φραγμών” στην μετανάστευση. «Είμαστε ανοιχτοί σε πολλές και διαφορετικές επιλογές για τα ζητήματα αυτά,» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο Μαλβέινι δήλωσε χθες ότι οι απαιτήσεις του Αμερικανού προέδρου για το τείχος είναι «απολύτως απαραίτητες.»

Ωστόσο, η άποψη αυτή δεν εκφράζει το σύνολο των Ρεπουμπλικάνων. Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ από το Τενεσί επιτέθηκε στον πρόεδρο Τραμπ για την αποτυχία του να αποτρέψει την μερική παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο Κόρκερ απέρριψε την σκληρή διαπραγματευτική γραμμή που ακολουθεί ο πρόεδρος Τραμπ στα ζητήματα της μετανάστευσης, χαρακτηρίζοντας την ως «μία ψεύτικη μάχη, ώστε να φαίνεται ότι ο πρόεδρος μάχεται.»

Από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν ακολουθεί με την θέλησή του την σκληρή γραμμή για την κατασκευή του τείχους, με κάθε κόστος. Την προηγούμενη εβδομάδα δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από τους συντηρητικούς, κυρίως από σχολιαστές, αλλά και παρουσιαστές στο Fox News, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα έπρεπε να ασκήσει βέτο σε άν νομοσχέδιο οικονομικών δαπανών της Γερουσίας, που δεν θα περιείχε πρόβλεψη για την χρηματοδότηση του τείχους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Τραμπ δήλωσαν ότι ο ίδιος σοκαρίστηκε από την αντίδραση των συντηρητικών, ώστε να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την καλύτερη και ίσως την τελευταία του πολιτική ευκαιρία να εξασφαλίσει μία χρηματοδότηση, για το τείχος της νότιας συνοριακής γραμμής των ΗΠΑ.

Το οικονομικό νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεσή της, περιελάμβανε χρηματοδότηση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αντίθεση με το νομοσχέδιο της Γερουσίας που δεν είχε σχετική πρόβλεψη. Τα δύο νομοθετικά σώματα πρέπει να διαβουλευτούν για να επιτύχουν ένα νομοσχέδιο οικονομικών δαπανών με κοινές θέσεις, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου.

Η μη ύπαρξη ενός κοινού οικονομικού νομοσχεδίου είχε ως συνέπεια την μερική διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Καθώς η διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών γίνονταν μια χριστουγεννιάτικη πραγματικότητα, μερικοί από τους συμβούλους του παρότρυναν τον Τραμπ να επικεντρώσει την προσπάθειά του στο ζήτημα της χρηματοδότησης του τείχους, αλλά και στην αδιαλλαξία των Δημοκρατικών.

Ένας πολιτικός σύμμαχος του Αμερικανού προέδρου δήλωσε πως ο κύριος στόχος της τακτικής αυτής είναι να επικεντρωθεί η πολιτική διαμάχη σε όσους διαφωνούν με τις επιλογές του Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Γερουσιαστή Γκράχαμ: «Πρόκειται για αυτούς που μισούν τον Τραμπ τόσο πολύ και θέλουν να τον δουν να αποτυγχάνει, ενώ δεν μπορούν να καταλάβουν ότι χρειάζεται να νικήσει η Αμερική.»

Από την άλλη μεριά, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ για την επανεκλογή του έχει άμεσα ενεργοποιηθεί για να εκμεταλλευτεί κάθε πιθανότητα πολιτικού οφέλους από την κατάσταση οξείας πολιτικής σύγκρουσης που διαμορφώνεται και προκειμένου ο Τραμπ να παρουσιαστεί ως ο πρόεδρος που τηρεί τις υποσχέσεις του.

Πηγή: ΑΠΕ, Politico

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!