Και δεύτερο παιδί από τη Γουατεμάλα πεθαίνει μετά τη σύλληψή του από συνοριοφύλακες

stergiou
fotou
728x110 3


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2018, 20:40

728X100
Ο μικρός Φελίπε Γκόμες, που πέθανε σε ηλικία οκτώ ετών τη νύχτα των Χριστουγέννων στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου είχε εισέλθει παράνομα μαζί με τον πατέρα του, ήταν από ένα χωριό των Μάγια στη δυτική Γουατεμάλα κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, δήλωσαν σήμερα οι αρχές της χώρας.

Ο Φελίπε είχε φύγει με τον πατέρα του Αγκουστίν Γκόμες, 40 ετών, από το χωριό Νεντόν, στη ζώνη των αυτοχθόνων του διαμερίσματος Χουεχουετενάνγκο (δυτική Γουατεμάλα), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Εξωτερικών Σχέσεων της Γουατεμάλας.

Ο θάνατος του παιδιού, μερικές ημέρες μετά από εκείνον ενός κοριτσιού ηλικίας επτά ετών, που ήταν επίσης παράτυπη μετανάστης από τη Γουατεμάλα, προκάλεσε έντονη συγκίνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους Δημοκρατικούς να καταγγέλλουν «την περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής» από την κυβέρνηση Τραμπ και να καλούν «να τεθεί τέρμα σε αυτή την αντιμεταναστευτική πολιτική».

Το αγοράκι, που συνελήφθη στις 18 Δεκεμβρίου στα σύνορα στο Ελ Πάσο (Τέξας), από την υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP), είχε «μεταφερθεί αμέσως» τη Δευτέρα (24/12) μαζί με τον πατέρα του στο περιφερειακό ιατρικό κέντρο Τζέραιντ Τσάμπιον στο Αλαμογκόρντο (Νέο Μεξικό) αφού παρουσίασε «ενδείξεις ενδεχόμενης ασθένειας», σύμφωνα με ανακοίνωση της CBP που διοχετεύθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ιατρική ομάδα διέγνωσε αρχικά «κοινό κρυολόγημα», όμως στη συνέχεια το αγοράκι παρουσίασε υψηλό πυρετό, δήλωσαν οι αρχές. Αφού έμεινε υπό παρακολούθηση για μιάμιση ώρα, βγήκε από το νοσοκομείο το μεσημέρι της Δευτέρας, με τους γιατρούς να του έχουν συνταγογραφήσει φάρμακα.

Το παιδί, που στη διάρκεια της νύχτας παρουσίασε ναυτία και εμετούς, μεταφέρθηκε εκ νέου στο ιατρικό κέντρο, όπου πέθανε τη Δευτέρα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με την CBP.

Οι αιτίες θανάτου δεν έχουν προσδιοριστεί, γνωστοποίησε η CBP, η οποία υποσχέθηκε να διεξαγάγει «ανεξάρτητη και ενδελεχή έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες» υπό τις οποίες επήλθε.

Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας κάλεσε τις «αμερικανικές αρχές να διεξαγάγουν διαφανή και αξιόπιστη έρευνα για την υπόθεση αυτή». «Ιατρικές αναφορές ζητήθηκαν προκειμένου να διευκρινιστούν οι αιτίες θανάτου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Γουατεμάλας.

Ο θάνατος της Γιακελίν Κάαλ, επτά ετών, είχε ήδη προκαλέσει κύματα σοκ στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου χιλιάδες παιδιά μετανάστες κρατούνται σε υπερπλήρεις δομές.

Το κοριτσάκι τάφηκε χθες στη γενέτειρά του, στο κοιμητήριο Σαν Αντόνιο Σεκόρτες, ένα απομονωμένο χωριό της αυτόχθονης κοινότητας Ραξρουχά, περίπου 150 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, Γουατεμάλα.

Έπειτα από αυτούς τους δύο θανάτους, οι αμερικανικές αρχές ελέγχου των συνόρων έδωσαν εντολή όλα τα παιδιά μετανάστες που τελούν υπό κράτηση να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις.

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!