Εκλογές 2019: «Κάθε σπίτι και υποψήφιος, κάθε γειτονιά και ψηφοδέλτιο!»

fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

To 2019 θα είναι το έτος που οι Έλληνες θα σταθούν και πάλι στις ουρές των εκλογικών τμημάτων, περιμένοντας να μπουν στο παραβάν και να αναδείξουν με την ψήφο τους, αυτούς που θέλουν οι ίδιοι να τους εκπροσωπήσουν, τόσο στο εθνικό κοινοβούλιο, αλλά και στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκλογές για την ανάδειξη βουλευτών, ευρωβουλευτών, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, που θα σημάνουν μια νέα αρχή για τα θεσμικά όργανα που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Πόσους όμως Λαρισαίους υποψηφίους θα χρειαστούν κόμματα και παρατάξεις ώστε να δώσουν τη μάχη των εκλογών και στις τέσσερις εκλογικές διαδικασίες; Ισχύει αυτό που ακούγεται συχνά, με χιουμοριστική διάθεση, πως «στις εκλογές αυτές οι υποψήφιοι θα είναι περισσότερο από τους ψηφοφόρους»;

Εθνικές εκλογές 2015

Είκοσι (20) κόμματα διεκδίκησαν την ψήφο των Λαρισαίων, τον Σεπτέμβριο του 2015 στο νομό Λάρισας, σε μια συνολική λίστα 121 υποψηφίων βουλευτών. Έντεκα (11) είναι ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων σε κάθε ψηφοδέλτιο.

Εκλογές για την Αυτοδιοίκηση

Με τις αλλαγές που επιφέρει ο «Κλεισθένης» στις εκλογές για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, για την μεν Περιφέρεια Θεσσαλίας χρειάζονται το λιγότερο δέκα εννιά (19) υποψήφιοι για κάθε νομό της Περιφέρειας, ενώ άλλοι δέκα εφτά (17) υποψήφιοι μπορούν να μοιραστούν στα ίδια ψηφοδέλτια για ολόκληρη την Περιφέρεια. Δηλαδή θα μπορούσε για παράδειγμα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης να καταρτίσει ένα ψηφοδέλτιο για την Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας με τριάντα έξι (36) υποψηφίους και στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας με τους δέκα εννιά (19).

Όσον αφορά στο δήμο Λαρισαίων, μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Χαρίτση  κάθε υποψήφιος δήμαρχος έχει τη δυνατότητα να καταρτίσει το ψηφοδέλτιο του με εβδομήντα τέσσερις (78) υποψηφίους (οι έδρες του Δημοτικού συμβουλίου + 50%).

Ένα υποθετικό σενάριο

Ας δημιουργήσουμε τώρα ένα υποθετικό σενάριο εργασίας, το οποίο όμως να προσεγγίζει, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όσο το δυνατόν περισσότερο την εικόνα των προσεχών εκλογικών διαδικασιών:

Ας υποθέσουμε πως στο δήμο Λαρισαίων θα κατέβουν πέντε παρατάξεις οι οποίες δεν θα συγκροτήσουν όλες ψηφοδέλτια με το μέγιστο αριθμό ατόμων. Θα χρειαστούν όλες μαζί έναν αριθμό υποψηφίων που θα πλησιάζει τους τριακόσιους (300).

Επίσης τέσσερα ψηφοδέλτια στην Περιφέρεια με έναν αριθμό ατόμων που να πλησιάζει τους εκατό (100).

Στις εθνικές εκλογές ένας αριθμός υποψηφίων που να πλησιάζει τους εκατόν είκοσι (120).

Σε ένα τέτοιο υποθετικό σενάριο θα χρειαζόταν για το σύνολο των εκλογών του 2019  πάνω από 500 υποψήφιοι. Στις δημοτικές εκλογές του 2014 ψήφισαν 73.547 από τους 109.078 εγγεγραμμένους στο δήμο Λαρισαίων και στις εθνικές εκλογές του 2015 ψήφισαν 68.473 από τους 110.165. Αν υποθέσουμε λοιπόν πως στις εκλογές του 2019 ψηφίσουν στο δήμο Λαρισαίων περίπου 70.000 άτομα, τότε ένας στους εκατόν σαράντα 1/140 ψηφοφόρους θα πρέπει να είναι και υποψήφιος!

Φυσικά, το «αυθαίρετο» των υπολογισμών, ή το γεγονός πως ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών δεν θα λάβει ψήφο μόνο από τους εγγεγραμμένους του δήμου Λαρισαίων αλλά από το σύνολο των εγγεγραμμένων του νομού, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να επαληθεύσει απόλυτα τους απολογισμούς, είναι όμως ικανό να δώσει ένα πρώτο στίγμα των όσων θα συμβούν σε λίγους μήνες από τώρα.

Αν, δε, υπολογίσει κανείς πως με βάσει τις προβλέψεις του «Κλεισθένη» (υποχρεωτική συμμετοχή 40% γυναικών στα ψηφοδέλτια) και των όσων ισχύουν στο εκλογικό σύστημα, είναι πολύ πιθανό οι γυναίκες που θα χρειαστούν για να απαρτίσουν τις εκλογικές λίστες να δημιουργήσουν μεγάλα «προβλήματα» στους επικεφαλής τους.

Όπως και να έχει το σίγουρο είναι πως το 2019 θα αναγκάσει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να ζητήσουν τον… «σταυρό». Η μάχη, δεδομένου των χαρακτηριστικών της τοπικής κοινωνίας,  προβλέπεται συγκλονιστική!

Πηγή: onlarissa.gr

KEN
error: Content is protected !!