Καθηλωτική η Μπέττυ Νικολέση στην «Πόρνη από πάνω». Κριτική

milonas 728x120

Γράφει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρέδης

Είχα την ευκαιρία χθες το βράδυ, να παρακολουθήσω την παράσταση “Η πόρνη από πάνω” στο “Μικρό Αχίλλειο” του Βόλου. Πρόκειται για τη νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, σε σκηνοθεσία της Άννας Μακράκη.

Η καθηλωτική Μπέττυ Νικολέση απέδωσε με ιδιαίτερη ευαισθησία και χιούμορ, με ακρίβεια και σημασία στη λεπτομέρεια, αλλά και έντονες συναισθηματικές αποχρώσεις ένα κείμενο στρωτό, οικείο με μία ουσιαστική και λιτή σκηνοθεσία.

Ήταν ένας ιδιαίτερα απολαυστικός μονόλογος με απρόσμενες πινελιές αβίαστου γέλιου. Η ευαισθησία αγκάλιασε το χιούμορ και αυτό έδωσε τη θέση του στην καυστικότητα ουκ ολίγες φορές στα εβδομήντα πέντε λεπτά του έργου.

Η Μπέτυ είναι μία εξαιρετική ηθοποιός. Αυτό είναι γνωστό. Όμως σε αυτή την παράσταση σε παίρνει από το χέρι και σε πάει μία υπέροχη βόλτα σε γνώριμα μονοπάτια της ζωής. Ο θεατής γεμίζει ψυχικά με την ερμηνεία της και το ταλέντο της. 

Η μοναδική μου ένσταση αφορά στο “έξυπνο” κείμενο του Αντώνη Τσιπιανίτη, το οποίο δεν καταγγέλει την πορνεία ως κοινωνικό φαινόμενο, αλλά μοιάζει να το υποθάλπτει ή τελοσπάντων να μην ασχολείται όσο θα έπρεπε μαζί του. Καμία πόρνη δεν ευχαριστιέται τη δουλειά της. 

Ωστόσο, το προσωπικό δράμα της ηρωίδας σε κάνει να θέλεις να προσπεράσεις διακριτικά την “παράλειψη”.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αντώνης Τσιπιανίτης Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Έχουν εκδοθεί τρία μυθιστορήματά του (Μια καταπληκτική ζωή, Η Πολυκατοικία,  Ο άντρας που αναζήτησε την αγάπη στο σκοτάδι). Στο θέατρο έχουν παρουσιαστεί τα έργα του: “Απολυμένη”, “Η πόρνη από πάνω”, “Βασανίζομαι”, “Συγχαρητήρια, Προσλαμβάνεσθε!”, “Η καθαρίστρια”, “Όταν πεθάνω, θάψτε με στο Facebook!”, “Check in στον Άδη”, “Η Μητέρα του Άγιου”. Σε bar theatre έχουν παρουσιαστεί τα έργα του: “Μαρία Αντουανέτα, Βασίλισσα των Ελλήνων!”, “Να μ΄αγαπάς τα Σάββατα”. Επίσης, έχει γράψει τα: “Τα καρότα της οργής”, “Σπασμένα Φρένα”, “Το Αστείο”, “Μπάρμπι”, “Αλίκη!”

Η σκηνοθεσία της νέας παραγωγής ανήκει στην Άννα Μακράκη, η σκηνογραφία στον Αλέξανδρο Ψυχούλη και η μουσική επιμέλεια στον Τόλη Κόκκινο. Βοηθός σκηνοθεσίας είναι  η Συνοδή Φουκαλά. Πρωταγωνιστεί η Μπέττυ Νικολέση. Μετά την πρεμιέρα, στις 6 Ιανουαρίου, θα δίνονται παραστάσεις για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2019  κάθε Τετάρτη στις 21:30 και κάθε Κυριακή στις 20:00.

Οι νέες παραγωγές εντάσσονται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης 2018-2020 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,  της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Πληροφορίες-προπώληση εισιτηρίων στο «Δίαυλο» (Σκενδεράνη 11, τηλ. 2421033692) και στο Αχίλλειον, μία ώρα πριν από κάθε παράσταση (τηλ. 2421032818). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. παρακαλούμε επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2421082358,  2421082870 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  www.doepap.gr  και τη σελίδα μας στο facebook «Τέχνες στο Βόλο» & «ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου».

error: Content is protected !!