Η εμπλοκή στην ΠΓΔΜ και η συνάντηση Τσίπρα

milonas


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019, 10:22

Ομάδα πέντε Αλβανών βουλευτών προκάλεσε την εμπλοκή στη διαδικασία ψήφισης των τροπολογιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Οι πέντε βουλευτές ζητούν να μην υπάρχει «Μακεδονική Ιθαγένεια» (Citizenship) ως μοναδική αναφορά στο Σύνταγμα, αλλά να προσδιορίζεται ο πολυεθνικός χαρακτήρας της χώρας.

Η εμπλοκή αυτή της τελευταίας στιγμής αναγκάζει τον Ζόραν Ζάεφ να παρατείνει την κοινοβουλευτική διαδικασίαΗ εμπλοκή αυτή της τελευταίας στιγμής αναγκάζει τον Ζόραν Ζάεφ να παρατείνει την κοινοβουλευτική διαδικασία, ελπίζοντας να ασκηθούν πιέσεις της Δύσης και του ΝΑΤΟ προς τον αλβανικό παράγοντα, προκειμένου να αρθεί και αυτό το εμπόδιο.

Καλά πληροφορημένοι κύκλοι αναφέρουν πως τελικά θα «βρεθεί λύση», όπως πάντα συμβαίνει, διά της μεθόδου της «μέσης οδού».

Άλλωστε και τυπικά η διαδικασία στη Βουλή της ΠΓΔΜ διαθέτει χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσής της έως και την 15η Ιανουαρίου.

Η παράταση αυτή, σε συνδυασμό με την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στην ΠΓΔΜ, ενδεχομένως να «χαλαρώσει» λίγο την πολιτική πυκνότητα των ημερών ως προς τις εξελίξεις, εν αναμονή μάλιστα της συνάντησης Τσίπρα – Καμμένου καθώς και της συνεδρίασης (το μεσημέρι της Παρασκευής) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.

Η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου έχει καθοριστεί για το απόγευμα (ή ακόμη και αργότερα) της Παρασκευής, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί επισήμως το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί.

Από την πλευρά του Μαξίμου ξεκαθαρίζεται πως η εμπλοκή η οποία ενέσκηψε στη Βουλή της ΠΓΔΜ δεν θεωρείται μείζονος σημασίας και πως αφορά σε εσωτερική διαπραγμάτευση μεταξύ των συνιστωσών, πολιτικών και εθνικών, στη FYROM. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί κάποια ουσιαστική ανακατάταξη στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα ως προς την πολιτική διαχείριση της σχέσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πέρα από κάποια (ενδεχομένως) χρονική αναπροσαρμογή της εφαρμογής ειλημμένων αποφάσεων.

Ενδεχομένως, ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος λόγω της εμπλοκής στη Βουλή της ΠΓΔΜ να αποφύγει μία άμεση αντίδραση και αναπροσαρμόσει το χρονοδιάγραμμά του που αφορά στην άμεση αποχώρησή του (και των υπουργών του) από το κυβερνητικό σχήμα, πυροδοτώντας με αυτόν τον τρόπο άμεσες εξελίξεις.


Όπως προκύπτει από το πολιτικό ρεπορτάζ, θα πρόκειται ωστόσο για μία «επιβράδυνση» (πάντα ενδεχομένως) των εξελίξεων, χωρίς να αλλάζει κάποιο σημαντικό συστατικό στοιχείο της πολιτικής τακτικής που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Καμμένος: Δεν είμαι απερχόμενος υπουργός – Δεν τελώ υπό παραίτηση

Την ίδια ώρα, στη συνεδρίαση των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας – Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, για την τροπολογία που αφορά στην αναβάθμιση των F-16, ο υπ. Άμυνας ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι απερχόμενος υπουργός» και πως «δεν τελεί υπό παραίτηση».

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ξέσπασε όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας, Κώστας Δουζίνας, εισηγήθηκε η κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων να χωριστεί σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος να είναι ανοιχτό, δημόσιο, και εκεί να γίνει εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, να ακουστούν οι εκπρόσωποι των φορέων, να υποβληθούν ερωτήσεις αυστηρά εντός της ύλης, και στη συνέχεια η συνεδρίαση να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για να γίνει πιο ενδελεχής συζήτηση. «Πολλά από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ευαίσθητα και δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν» είπε ο κ. Δουζίνας και εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξουν διαρροές από το δεύτερο μέρος της συζήτησης, στο οποίο θα μετέχει και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συνεδρίαση αφορά την τροπολογία για την αναβάθμιση των F-16, ως προς το σκέλος των υποχρεώσεων της Lockheed, η οποία τίθεται σε ψηφοφορία την προσεχή Δευτέρα.

«Η σημερινή συζήτηση είναι απολύτως ασυνήθιστη και πολιτικά και συνταγματικά απαράδεκτη, γιατί γίνεται κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες παρουσίας του απερχόμενου υπουργού Εθνικής Αμύνης», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Τασούλας, για να προσθέσει ότι το θέμα της ΕΑΒ, των Ενόπλων Δυνάμεων, το θέμα εκσυγχρονισμού των F-16, είναι θέματα σοβαρά, για τα οποία η ΝΔ έχει αποδείξει το ενδιαφέρον της. «Ωστόσο δεν είναι δυνατόν τόσο σημαντικά θέματα, απολύτως ασυνήθιστα και συνταγματικά ανεπίτρεπτα, να συζητούνται με την παρουσία ενός υπουργού Εθνικής Αμύνης ο οποίος χθες προανήγγειλε στο Συμβούλιο Άμυνας την αποχώρηση και τον αποχαιρετισμό του. Η ΝΔ επειδή εκτιμά ότι αυτά είναι πολύ σημαντικά θέματα, παρά την πρωτοφανή τσαπατσουλιά με την οποία τα έφερε ο υπουργός, δέχθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση και υπέβαλε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας», είπε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού ότι είναι σε αποδρομή και παραδίδει τα καθήκοντά του αναγκάζει τη ΝΔ να πει ότι αυτά τα θέματα θα τα συζητήσει με τον διάδοχο του κ. Καμμένου, όπως απαιτεί η τάξη και άρα η ΝΔ αποχωρεί».

«Όσο η ΝΔ είναι εδώ, θέλω να πω ότι απερχόμενος υπουργός δεν είμαι ούτε τελώ υπό παραίτηση», αντέδρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε: «ούτε έχω υποβάλει παραίτηση από υπουργός, ούτε μπορεί η ΝΔ να προδικάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια, ούτε έχω δηλώσει πουθενά επισήμως ή ανεπισήμως ότι τελώ υπό παραίτηση», είπε ο Πάνος Καμμένος και συμπλήρωσε: «Η κίνηση της ΝΔ είναι προσβλητική για το κοινοβούλιο, προσβλητική για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προσβλητική για τη στρατιωτική ηγεσία που σήμερα είναι εδώ, προσβλητική για τους φορείς που είναι εδώ και γίνεται διότι η ΝΔ άλλα λέει στο κοινοβούλιο και όταν στη συνέχεια αντιλαμβάνεται ότι η στάση της οδηγεί στην απώλεια 265 εκατομμυρίων για το ελληνικό Δημόσιο και οδηγεί στο κλείσιμο της ΕΑΒ, τότε πάει στην αμερικανική πρεσβεία, ζητάει συγγνώμη, αλλάζει τη στάση της και δηλώνει ότι το έκανε για αντιπολιτευτικούς λόγους. Και όχι απλώς αποχωρεί, το βάζει στα πόδια. Είναι ντροπή».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ανοιχτός σε βελτιώσεις στην τροπολογία και ανακοίνωσε αλλαγή επί τα βελτίω στη νομοθετική διάταξη. Ο κ. Καμμένος σε σχέση με την ονομαστική αξία της τήρησης των υποχρεώσεων της Lockheed αναγνώρισε ότι μπορεί να δημιουργούνταν παρερμηνείες και με βελτίωση η συνολική πραγματική αξία της συμφωνίας θα είναι τουλάχιστον 265 εκατομμυρίων δολαρίων.


Διαβάστε επίσης:

Ως Εδώ… ! Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019, 20:39

ΠΗΓΗ

Facebook Comments