O Απ. Παπαδούλης στο TheNewspaper.gr: «Ήρθα για να κερδίσω τον Δήμο κι όχι για να παίξω ρόλο βαστάζου…»

milonas 728x90 1
FCO Banner 728x110 1

Τον γνωρίσαμε μέσα από την πολύχρονη παρουσία του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδας. Πάντα μετρημένος και «κοφτός» στη σκέψη και στα λόγια του, το όνομά του ήταν εφάμιλλο των βιομηχάνων και των τεχνοκρατών γενικότερα. 

Γι’ αυτό και αποτέλεσε έκπληξη, όταν το ΚΙΝΑΛ που εκπροσωπεί τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο ανακοίνωσε την στήριξη του στο πρόσωπο του Απόστολου Παπαδούλη για υποψήφιο Δήμαρχο Βόλου. Ως «πολιτικό θάρρος» χαρακτηρίζει ο ίδιος αυτή την στήριξη, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πολιτικός και τεχνοκράτης δεν είναι παράλληλες, αλλά τεμνόμενες έννοιες. 

Στη συνέντευξή του στο TheΝewspaper.gr ξεκαθαρίζει ότι ποτέ και σε καμία περίπτωση θα συνεργαστεί με τον Αχιλλέα Μπέο, ενώ με μία απάντηση όλο νόημα για τον ρόλο που θα παίξει η υποψηφιότητά του στις δημοτικές εκλογές, τονίζει ότι ήρθε για να κερδίσει τον Δήμο, και όχι για να παίξει ρόλο βαστάζου…

Θέτει ως βασικές προτεραιότητες για τον Δήμο την καθημερινότητα, την λειτουργία της, αλλά και το όραμα, ελπίζοντας ότι οι βολιώτες θα ξαναγίνουν φιλόδοξοι για τον τόπο τους. 

Κυρίες και κύριοι, ο Απόστολος Παπαδούλης, υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου ανακοινώνει το ψηφοδέλτιό του στα μέσα Φεβρουαρίου κι ανοίγει τα χαρτιά του…

 

 • Κύριε Παπαδούλη, είστε γνωστός στην τοπική κοινωνία, κυρίως μέσα από τη δράση σας στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδας και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Θα αναρωτιόνταν κανείς τι θέση έχει ένας τεχνοκράτης, στον πολιτικό στίβο;
 • Όσο περνάει ο καιρός αρχίζει και γίνεται κατανοητό ότι πολιτικός και τεχνοκράτης δεν είναι παράλληλες έννοιες αλλά τεμνόμενες σε πάρα πολλά σημεία. Ο πετυχημένος τεχνοκράτης έχει τα εφόδια, τις γνώσεις και την εμπειρία να είναι αποτελεσματικός, ξέρει να σχεδιάζει και να προγραμματίζει, έχει όραμα, είναι οργανωτικός, βάζει στόχους, κινητοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό, που διαθέτει με το οποίο συνεργάζεται, χτίζει μία δυνατή και ικανή ομάδα, εφαρμόζει την εταιρική διακυβέρνηση εισάγει μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις και κρίνεται καθημερινά από το αποτέλεσμα που πετυχαίνει. Ο σύγχρονος πετυχημένος πολιτικός, πιστεύω, ότι όλοι οι πολίτες απαιτούμε να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, γιατί του εμπιστευόμαστε την καθημερινότητα την δική μας και των παιδιών μας.  Οι πολιτικοί παλαιάς κοπής αράζουν για τέσσερα χρόνια και πριν από τις εκλογές ανασκουμπώνονται για να κοροϊδέψουν το εκλογικό σώμα. Οι πολιτικοί με νοοτροπία τεχνοκράτη δουλεύουν και απολογούνται κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία μέρα της θητείας τους.  

Στην πολιτική ζωή των σύγχρονων κοινωνιών, όπου οι ανάγκες είναι πλέον σύνθετες και απαιτητικές, ο καλός πολιτικός πρέπει να είναι και πολιτικός και τεχνοκράτης. Πρέπει να μπορεί να πει μια ιστορία, που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, να κινητοποιήσει κόσμο, να έχει το μεγάλο όραμα, αλλά θα πρέπει και να μπορεί να το εφαρμόσει στην πορεία. Δεν αρκεί να εκλεγείς μόνο. Πρέπει να είσαι και καλός αφού εκλεγείς. 

Και για να προσωποιήσω την απάντηση, θα σας έλεγα ότι ο Δήμος Βόλου είναι για μένα πρόκληση και ευκαιρία την γνώση και την εμπειρία, που απέκτησα σε μία, κατά κοινή ομολογία, πετυχημένη επαγγελματική πορεία, να τις επιστρέψω στην πόλη μας, ανοίγοντας τον δρόμο της επόμενης εικοσαετίας.

 

 • Έχετε ήδη τη στήριξη προς το πρόσωπό σας από το ΚΙΝΑΛ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις έκπληξης από αρκετούς στον χώρο. Ωστόσο, το ψηφοδέλτιο σας θα έλεγε κανείς ότι είναι καθαρά κομματικό;
 • Να το ξεκαθαρίσουμε. Το Κίνημα Αλλαγής είχε το πολιτικό θάρρος να με υποστηρίξει ως υποψήφιο Δήμαρχο παρά το γεγονός ότι δεν ανήκω στο ΚΙΝΑΛ και ότι η δική μου υποψηφιότητα είναι ανεξάρτητη. Το ίδιο έκανε και το ΠΟΤΑΜΙ. Από αυτή την άποψη, έχετε δίκαιο. Η απόφασή του ΚΙΝΑΛ υπήρξε η ευχάριστη έκπληξη, που όμως, υποδηλώνει και κάτι άλλο: Την έμφαση σε μία επιλογή, που έχει την δυνατότητα να κερδίσει τις εκλογές και να βγάλει τον Βόλο από το διαχρονικό τέλμα. Αντίστοιχο πολιτικό θάρρος θα περίμενα και από άλλους πολιτικούς χώρους. Όσο για το ψηφοδέλτιο, ως ανεξάρτητος έχω εγώ και μόνον εγώ την ευθύνη συγκρότησής του. Όταν ανακοινώσω την ομάδα μου, θα διαπιστώσετε δύο βασικά χαρακτηριστικά: Συμπολίτισσες και συμπολίτες, πρώτον, με διαφορετικές  πολιτικές απόψεις, και δεύτερον με αξιοπρέπεια, επαγγελματική καταξίωση, κοινωνική προσφορά και πραγματική διάθεση για πολύ δουλειά. Θα το διαπιστώσετε όταν ανακοινώσουμε το ψηφοδέλτιό μας.

 

 • Μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας, με την δική σας ιδιοσυγκρασία, στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, να «συμπράττετε» με τον νυν Δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο;
 • Στην καριέρα μου, το επαγγελματικό περιβάλλον ούτε ρόδινο ήταν, ούτε δεδομένο, ούτε στρωμένο με αραβικά χαλιά, ούτε χωρίς συγκρούσεις, ούτε χωρίς υπονομεύσεις. Τα είχε όλα. Έλειπε η άθλια συμπεριφορά… κερκίδας. Προφανώς, λοιπόν, δεν έζησα ποτέ αυτό το μπάχαλο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, που είναι για τα πανηγύρια. ‘Όμως, έχω εκπαιδευτεί στο να αντιμετωπίζω… κοινωνικές ιδιαιτερότητες, χωρίς να υπολογίζω το προσωπικό κόστος. Και γι΄ αυτό δεν έχω πρόβλημα, στα πλαίσια ενός θεσμικού οργάνου, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο, να  ψηφίζω να καταψηφίζω, να συμφωνώ ή να διαφωνώ, συνυπάρχοντας  με τύπους σαν τον σημερινό επικεφαλής.

 

 • Η υποψηφιότητα σας για ορισμένους προέκυψε με στόχο να δώσετε στήριξη στον δεύτερο γύρο, ώστε να επανέλθει η πόλη στην κανονικότητα. Τι λέτε;
 • Η αλήθεια είναι ότι η πόλη μπορεί να στερείται άλλων πραγμάτων αλλά από σοφούς πολιτικούς αναλυτές και από…υπόγεια συγκοινωνούντα δοχεία είναι πάμπλουτη. Η δική μου υποψηφιότητα και η ομάδα μου ερχόμαστε για να κερδίσουμε τον Δήμο και όχι να παίξει ρόλο…βαστάζου. Δεύτερο σχόλιο, που έχω να κάνω στην ερώτησή σας είναι ότι δικός μας στόχος δεν είναι η πόλη να επιστρέψει στην κανονικότητα. Αυτό θα σήμαινε επιστροφή στο παρελθόν. Δική μας φιλοδοξία είναι να προχωρήσουμε σε μία νέα, φιλόδοξη και εφικτή κανονικότητα. Και ένα τρίτο σχόλιο: Η σημερινή κατάσταση του Δήμου μας είναι τόσο κακή που δεν επιτρέπει σκέψεις για μετέπειτα χτίσιμο πολιτικής καριέρας. Το μήνυμα είναι ότι η υποχρέωσή μας απέναντι στο μέλλον της πόλης είναι η εξάντληση κάθε καλής προσπάθειας στο παρόν. 

 

 • Σε περίπτωση επανεκλογής του Αχιλλέα Μπέου θα συνεργαζόσασταν μαζί του;
 • Θα σας απαντήσω μονολεκτικά. Ποτέ.

 

 • Βάζοντας σε μία κλίμακα τα προβλήματα της πόλης, πώς θα τα τοποθετούσατε με σειρά προτεραιότητας επίλυσής τους;
 • Σε μία πόλη, με πλήθος προβλημάτων, όπως ο Βόλος, ακόμη και η απόπειρα ακριβούς ιεράρχησής τους είναι δύσκολη. Ωστόσο, θα έβαζα το ένα δίπλα στο άλλο, τρία πλαίσια προβλημάτων, για τα οποία η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να δουλεύει ταυτόχρονα. Το πρώτο πλαίσιο αφορά στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, το δεύτερο στην λειτουργία της πόλης, την ανάπτυξη και τις υποδομές και το τρίτο στο όραμα που παραπέμπει στην νέα γενιά Δήμου. Και στα τρία πλαίσια η πόλη…χωλαίνει επικίνδυνα. Δυστυχώς, η ανικανότητα, η έλλειψη γνώσης και εμπειρίας, μας έχουν οδηγήσει στην ανάγκη να συμβιβαζόμαστε με μία κακο-μέτρια κατάσταση, που συνεχώς υπονομεύει το μέλλον της πόλης και της νέας γενιάς.

 

 • Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο στην πόλη του Βόλου;
 • Με ενοχλεί πολύ το γεγονός ότι πάψαμε να είμαστε φιλόδοξοι για το παρόν και το μέλλον της πόλης και βολευόμαστε με τα ελάχιστα, που δεν έχουν και ουσία. Είμαστε δημότες μίας πόλης, που στο παρελθόν βρέθηκε στην κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική, οικονομική και τεχνολογική πρωτοπορία. Οι λόγοι, που μας έφτασαν εκεί δεν έλειψαν, για να δικαιολογήσουν την σημερινή παραίτηση. Έχουμε δυνάμεις, που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Κι αυτός ο στόχος είναι η δική μου φιλοδοξία. Να γίνουμε πάλι οι δικαιολογημένα φιλόδοξοι Βολιώτισσες και Βολιώτες.

 

 • Πότε αναμένεται η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου σας;
 • Βρισκόμαστε στην φάση ολοκλήρωσης των υποψηφιοτήτων στις Δημοτικές Ενότητες. Πιστεύω, ότι το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες. 

 

 • Πώς φαντάζεστε τον Βόλο των ονείρων σας; 
 • Ανήκω σε κείνους που δεν φοβούνται την απόσταση ανάμεσα στα όνειρά τους και την πραγματικότητα. Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις. Η πόλη, λοιπόν, των δικών μου ονείρων είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, στην οποία θα κυριαρχεί η αλληλεγγύη, η εργασία, η καινοτομία, η επιστήμη και θα λείπει ο φόβος. Ο φόβος της πολυφωνίας, της πολυ-πολιτισμικότητας, της άλλης άποψης.. Θα είναι μία πόλη – όαση ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Για να φτάσει, όμως, αυτή η πόλη από όνειρο να γίνει πραγματικότητα χρειάζεται δουλειά, γνώση, εμπειρία, δέσμευση, σχέδιο, προγραμματισμό και αποτελεσματικότητα. 

Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα αποτυπώνει το όραμα της επόμενης εικοσαετίας και θα αποσκοπεί στην προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, την διευκόλυνση της ζωής του πολίτη, την προστασία του περιβάλλοντος από το Α έως το Ω, την προαγωγή της νέας οικονομίας και της γνώσης, το άνοιγμα της οικονομίας του Δήμου στην πόλη, την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση τη βιώσιμης απασχόλησης, την δημιουργία εισοδήματος και την  αύξηση της ευημερίας, το άνοιγμα της πόλη στο διεθνές περιβάλλον, την αύξηση του πολλαπλασιαστή μεγέθυνσης της τοπικής οικονομίας και την απομάκρυνση του «γκρίζου» και την αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών.

Ως επαγγελματίας, την μέθοδο, που είχα για να πετυχαίνω ήταν η σκληρή δουλειά, η επιστράτευση της γνώσης και της εμπειρίας, το σχέδιο, ο προγραμματισμός και η δέσμευση στο αποτέλεσμα. Όπως βλέπετε, επιστρέφουμε στην πρώτη ερώτησή σας, περί τεχνοκράτη και πολιτικού: Καθώς φαίνεται για να πετύχει ένα ηγέτης τα «εργαλεία» είναι ίδια. Αρκεί να είσαι διατεθειμένος να κάνεις θυσίες. Και οι θυσίες γίνονται για κάτι που αξίζει. Για τον Βόλο που μας αξίζει.

error: Content is protected !!