Στα πρόθυρα βαριάς ήττας η Τερέζα Μέι

ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ
Στο Λονδίνο είναι στραμμένα τα βλέμματα, όπου η βρετανική Βουλή αποφασίζει απόψε το βράδυ επί της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι πιθανότητες να περάσει ο συμβιβασμός που διαπραγματεύτηκε η πρωθυπουργός Μέι με τις Βρυξέλλες τείνουν προς το μηδέν, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί απόψε, θα οδηγήσει την αντιπολίτευση στην κατάθεση πρότασης μομφής.

KEN 2

​Εν τω μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε βρετανικά δημοσιεύματα που θέλουν την καγκελάριο Μέρκελ να μην αποκλείει την πιθανότητα νέων παραχωρήσεων έναντι του Λονδίνου.Εν τω μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε βρετανικά δημοσιεύματα που θέλουν την καγκελάριο Μέρκελ να μην αποκλείει την πιθανότητα νέων παραχωρήσεων έναντι του Λονδίνου. Δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις έναντι της Τερέζα Μέι πέραν των όσων αποφασίστηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, διαμηνύει κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο.

Αν κρίνουμε πάντως από το χάος που επικρατεί στο βρετανικό κοινοβούλιο η πολιτική δεν είναι, τελικά, η τέχνη του εφικτού. Διαφορετικές ομάδες, αποκλίνοντα συμφέροντα και κομματικές επιδιώξεις, διαμορφώνουν το κλίμα σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της βρετανικής ιστορίας μετά την κρίση του Σουέζ.

Άγνωστα τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Αν κρίνουμε από τις κατά καιρούς δηλώσεις και υποτιθέμενες δεσμεύσεις βουλευτών, η Τερίζα Μέι θα υποστεί βαρεία ήττα με διαφορά τουλάχιστον 100 ψήφων. Η ίδια και οι υπουργοί που στηρίζουν την Συμφωνία με τις Βρυξέλλες, έως την υστάτη ώρα δεν σταματούν τις προσπάθειες να πείσουν τους αντιρρησίες βουλευτές να την ψηφίσουν, έστω και με βαριά καρδιά, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος, που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα ακυρώνει το αποτέλεσμα του πρώτου. Η πρωθυπουργός προειδοποιεί ό,τι η απόρριψη της Συμφωνίας της, ενέχει, επίσης, κίνδυνο να μην υπάρξει Brexit και να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από πλευράς αντιπολίτευσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, εξακολουθεί να αμύνεται στις πιέσεις των βουλευτών του να πάρει επίσημη θέση υπέρ νέου δημοψηφίσματος. Εξ ου και οι συνεχείς αναβολές της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που έχει ο ίδιος εξαγγείλει.

Εν τω μεταξύ, η επιστολή τριών σελίδων με την οποία οι κύριοι Γιούνγκερ και Τουσκ, κάνουν μια προσπάθεια να αποκλιμακώσουν την ένταση, υποσχόμενοι την όσο το δυνατόν χρονικά συντομότερη ισχύ του Backstop, δηλαδή της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, δεν φαίνεται να πείθει τους Βορειοϊρλανδούς Ενωτικούς του κόμματος DUP. Η ηγέτης τους Αρλίν Φόστερ, επανέλαβε πως αυτό που θέλει είναι συγκεκριμένη ημερομηνία ισχύος του backstop, κάτι που οι Βρυξέλλες αρνούνται να δώσουν.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, η ήττα της πρωθυπουργού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κανείς δε, δεν μπορεί να προσδιορίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και γιατί όχι, και της Ευρώπης.

Πηγή: DW

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!