Το βιβλίο της Μάιρας Παπαθανασοπούλου παρουσιάστηκε στον Βόλο [εικόνες]

stergiou
fotou
728x110 3

Το βιβλίο της Μάιρας Παπαθανασοπούλου “Ιεραποστολική στάση” παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα στον Βόλο και συγκεκριμένα στο κατάστημα Public.

728X100 3

Η Μάιρα Παπαθανασοπούλου το 1998 προκάλεσε εκδοτικό σεισμό με το πρώτο της βιβλίο, το εμβληματικό μυθιστόρημα Ο Ιούδας φιλούσευπέροχα, το οποίο πολύ γρήγορα έγινε μπεστ σέλερ και μέσα σε δύο χρόνια κυκλοφόρησε σε περισσότερα από 300.000 αντίτυπα. Έκτοτε έγραψε κι άλλα βιβλία, ανάμεσά τους και ένα αστυνομικό, καθώς και δύο παιδικά, δείχνοντας τις μεγάλες λογοτεχνικές της δυνατότητες. Τώρα εξέδωσε το μυθιστόρημα Η ιεραποστολική στάση, ένα αρκετά φιλόδοξο εγχείρημα, όπου μέσω της αφήγησης της κεντρικής ηρωίδας μιλάει για το Ανατολικό Βερολίνο, την πρωτεύουσα της Ανατολικής Γερμανίας, καθώς και για το φιλοσοβιετικό καθεστώς που είχε εγκατασταθεί εκεί. Η Παπαθανασοπούλου έχει σπουδάσει γερμανική φιλολογία, άρα έχει πρόσβαση μέσω της γλώσσας στη γερμανική ιστορία και την πολιτική.

H ηρωίδα της ονομάζεται Ζαΐρα Παπαδημητροπούλου και είναι φανερό πως αποτελεί το alter ego της συγγραφέως, οπότε μερικές από τις αναμνήσεις της και οι απόψεις της για ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις είναι και της Παπαθανασοπούλου. Η πρώτη φράση του μυθιστορήματος είναι ερωτική: «Τα πρώτα μου φιλιά στο δημοτικό, ανάξια μνείας, ήταν το προανάκρουσμα των ερωτικών αποτυχιών που με περίμεναν τα χρόνια της εφηβείας». Στο πρώτο κεφάλαιο η ηρωίδα μιλάει για τις σπουδές της στην οδοντιατρική στο Ανατολικό Βερολίνο, ενώ φιλοδοξία της ήταν να φοιτήσει στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα για να γίνει ζωγράφος. Στο ίδιο κεφάλαιο μαθαίνουμε πως ένας οικογενειακός φίλος τής συνέστησε να είναι ευγενική στην Ανατολική Γερμανία, όπως ευγενικοί θα ήταν οι οικοδεσπότες της, ωστόσο εκείνος της είπε πως «η ζωή εκεί έχει κάτι από Παλαιά Διαθήκη – πολλούς κανόνες και καθόλου έλεος».

Δείτε εικόνες:

error: Content is protected !!