ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Η Ρωσία πρόθυμη να δώσει εξηγήσεις για τον νέο της πύραυλο 9М729»

ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019, 16:34

Η Ρωσία απορρίπτει το αίτημα των ΗΠΑ να καταστρέψει τον νέο της πύραυλο 9М729, ο οποίος κατά την άποψη της Ουάσινγκτον παραβιάζει τη Συμφωνία για την κατάργηση των πυρηνικών δυνάμεων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF) που είχε υπογραφεί μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο του Ψυχρού πολέμου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, δηλώνει ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να επιδείξει άνευ προηγουμένου διαφάνεια σε σχέση με τον νέο ρωσικό πύραυλο, χαρακτηρίζοντας «άνευ σημασίας από νομικής απόψεως» την μονομερή απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από την Συνθήκη (INF).

«Δεν αποδεχόμαστε τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να καταργήσουν τη συμφωνία, θεωρούμε την ενέργεια αυτή άνευ σημασίας από νομικής απόψεως» δήλωσε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ σε συνέντευξη του στο περιοδικό «mezdunarodnaya zizn» (Διεθνής ζωή), στην οποία παράλληλα επισημαίνει : «Πιστεύουμε ότι πρέπει να αναζητήσουμε λύση στο τραπέζι των συνομιλιών. Σ αυτό αποσκοπούσε και η συμμετοχή μας στις διυπουργικές διαβουλεύσεις στις 15 Ιανουαρίου στην Γενεύη».

Ο Ριαμπκόφ υπογραμμίζει επίσης ότι οι Ρώσοι είναι πρόθυμοι να ενημερώσουν με τη μεγαλύτερη διαφάνεια τους Αμερικανούς για τον νέο τους πύραυλο 9М729, ο οποίος δεν υπερβαίνει και δεν δοκιμάστηκε για να υπερβεί το επιτρεπόμενο βεληνεκές.

«Του προτείναμε να τους τον παρουσιάσουμε και να τους ενημερώσουμε για τον πύραυλο αυτό, κάτι το οποίο δεν απορρέει από το περιεχόμενο της εν λόγω συμφωνίας», δήλωσε ο Ριαμπκόφ και προσέθεσε: «Το ότι οι Αμερικανοί ισχυρίζονται το αντίθετο επιβεβαιώνει ότι αναζητούν προφάσεις για να απαλλαγούν από τους περιορισμούς που επιβάλλει η INF». Παράλληλα όμως υπενθύμισε ότι η Ρωσία ζητά από τους Αμερικανούς να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε άρουν τις ανησυχίες μας για τα συστήματα Aegis Ashore που έχουν αναπτύξει στην Ρουμανία και πρόκειται να αναπτύξουν και στην Πολωνία».

Τέλος ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η Μόσχα δεν αμφιβάλλει καθόλου ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τη συμφωνία INF είναι οριστική.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019, 16:34

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!