«Οι ΗΠΑ παραβιάζουν τα δικαιώματα των μαύρων»

milonas 728x90 1
728x110 1


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019, 23:23

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παραβιάζουν “τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων ανδρών και γυναικών”, μετά τη σύλληψη μιας Αφροαμερικανίδας δημοσιογράφου, την περασμένη εβδομάδα. 

Η Μαρζιέχ Χασεμί, 59 ετών, συνελήφθη στις 13 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο του Σεντ Λούις, στο Μισούρι, όπως ανέφεραν συγγενείς της στο αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό κανάλι Press TV, για το οποίο εργάζεται.

Η δημοσιογράφος γεννήθηκε στις ΗΠΑ και άλλαξε το όνομά της από Μέλανι Φράνκλιν σε Μαρζιέχ Χασεμί αφού ασπάστηκε το Ισλάμ και παντρεύτηκε έναν Ιρανό. Δεν της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες αλλά θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι να καταθέσει για μια ποινική υπόθεση, για την οποία δεν έχει δοθεί καμία διευκρίνιση.

Σε ένα δικαστικό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, τονίζεται ότι η δημοσιογράφος δεν κατηγορείται για κανένα αδίκημα. Είναι άγνωστο όμως πότε θα κληθεί να καταθέσει.

“Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει πώς (…) υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος να διαφύγει που θα πρέπει να φυλακιστεί μέχρι να ολοκληρώσει την κατάθεσή της ενώπιον του σώματος των ενόρκων”, έγραψε ο Ζαρίφ στο Twitter. “Πενήντα χρόνια μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παραβιάζουν τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων ανδρών και γυναικών”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Αφροαμερικανό αγωνιστή, τη μνήμη του οποίου γιορτάζουν σήμερα οι Αμερικανοί.

Η Χασεμί ζει μόνιμα στο Ιράν και τα τελευταία 25 χρόνια έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο γνώριμα πρόσωπα του Press TV. Επισκέπτεται όμως τακτικά τις ΗΠΑ, όπου έχει πολλούς συγγενείς. Συνελήφθη σε μια τέτοια επίσκεψη, στον άρρωστο αδελφό της.

Ο Ζαρίφ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση της, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψη “απαράδεκτη πολιτική ενέργεια που καταπατά την ελευθερία της έκφρασης”. Υπογράμμισε επίσης ότι μετά τον γάμο της με Ιρανό πολίτη η Χασεμί θεωρείται Ιρανή και είναι καθήκον της Τεχεράνης “να υπερασπίζεται τους πολίτες της”.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019, 23:24

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!